![]() |
Sbs'de Puanlar Yeniden Hesaplanacak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sbs'de Puanlar Yeniden HesaplanacakSBS'de puanlar yeniden hesaplanacak Danıştay, Seviye Belirleme Sınavı'nda öğrencilerin puanlarında yüzde 5 etkili olan davranış puanının genel puana eklenemeyeceğine karar verdi ![]() ![]() Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) puanlar ve sıralamalar alt üst oluyor ![]() ![]() ![]() Danıştay 8'inci Dairesi, yaklaşık 2 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren bir karar verdi ![]() ![]() Öğrencinin sınavda aldığı puanın yüzde 70'i, o yılki okul başarısının yüzde 25'i ve son olarak da karnesindeki "davranış" hanesinde yer alan notların yüzde 5'i alınarak sonunda genel, yani sınıf puanı belirleniyordu ![]() Milli Eğitim Bakanlığı da geçen yıl ilk kez yapılan SBS sonunda öğrencilere bu genel puanı duyurdu ![]() Geçen yıl 7'nci sınıfta SBS'ye giren bir öğrenci, genel puana eklenen yüzde 5'lik başarı puanının dayanağı olan yönetmeliğin ve bu işlemin iptali için Danıştay'da dava açtı ![]() ![]() ![]() PUANLAR YENIDEN HESAPLANACAK Danıştay'ın geçen yıl yapılan sınav sonuçlarını da etkileyecek kararı hemen hemen tüm öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanmasına neden olacak ![]() ![]() ![]() (Sabah) DANIŞTAY KARANIN TAM METNİ T ![]() ![]() SEKİZİNCİ DAİRE Esas No : 2008/10580 Özet: Liselere kayıt yaptırabilmek için ilköğretim 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Vekili: Av ![]() Davalı: Milli Eğitim Bakanlığı Davanın Özeti : İlköğretim 7 ![]() ![]() ![]() ![]() Savunmanın Özeti: Ölçme tekniği itibariyle ölçme ve çağın gereklerine uygun olarak sürecin ve performansın değerlendirileceği, öğrenciyi okula çeken bir düzenleme olan ve 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Danıştay Tetkik Hakimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28 ![]() ![]() ![]() ![]() Anılan yönetmeliğin 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hale göre, ülkemizde ilköğretimden orta öğretime geçişte sınav odaklı eğitim yaklaşımının, eğitim sisteminin en önemli sorunlarından biri olduğu göz önünde bulundurulduğunda, liselere yerleştirmede sınav sisteminin uygulanması; aynı Yönetmelikle ve dayandığı temel yasalarla amaçlananın dışında liselerdeki eğitimi kaliteli ve daha az kaliteli olarak değerlendirip, bu okullara girecek olan öğrencileri de bu sınav sonuçlarına göre değerlendirerek, fırsat eşitliğini sağlamayı engelleyecektir |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sbs'de Puanlar Yeniden HesaplanacakÖte yandan, sınav odaklı sistem nedeniyle bu sınavlara hazırlanmak için olanakları olanların dershanelere yönlendirilmeleri de kaçınılmazdır ![]() ![]() ![]() Bu itibarla, eğitimin genel ilkelerine aykırı olan ve dershanelere yönlendirmeyi teşvik edici olan yönetmelik hükümlerine dayanılarak düzenlenmiş Yönerge hükümlerinde ve bu Yönergeye göre davacının 2008 yılında girdiği Seviye Belirleme Sınavı ile bu sınav sonucu hesaplanan sınıf puanında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, Yönergenin 9 ![]() ![]() ![]() ![]() Danıştay Savcısı ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRK MİLLETİ ADINA Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü: Uyuşmazlık; ilköğretim 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıda anılan Yönergenin iptali istenilen 9 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sbs'de Puanlar Yeniden HesaplanacakDavacı tarafından iptali istenilen Yönerge hükümleriyle başarının ölçülmediği, okuldaki en yüksek puanın tam olarak kabulü halinde okullar arasında farklılıklara neden olduğu ve bunun da eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürülmüşse de, ilköğretimin 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yönergenin iptali istenilen 10 ![]() ![]() Kaldı ki, yukarıda sözü edilen Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinin 4 ![]() ![]() ![]() Bu itibarla, liselere öğrenci kaydının yapılabilmesi için öğrencilerin seviye belirleme sınavlarına girip, bu sınav sonuçlarına göre, o yılın seviye belirleme sınavı puanı ile yıl sonu başarı puanlarının esas alınarak sınıf puanlarının bulunmasında hukuka aykırılık bulunmamakta ise de, sınıf puanının hesaplanmasında davranış puanının da etkili olmasında hukuka uyarlık görülmemiştir ![]() Öte yandan, Dairemizin 02 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açıklanan nedenlerle, iptali istenilen yönergenin davranış puanını düzenleyen 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azlık Oyu (X) : 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrencilerin tercihlerine göre liselere kayıt yaptırabilmek için 6 ![]() ![]() ![]() Bu açıdan dava konusu Yönergenin 11 ![]() ![]() ![]() Bu itibarla iptali istenilen yönergenin 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: haber7 |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|