![]() |
Ailenin Psikolojik İşlevleri Sosyoloji |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ailenin Psikolojik İşlevleri SosyolojiAilenin psikolojik işlevleri sosyoloji Ailenin toplumdaki yerini ve değerini, üstlenmiş olduğu sorumluluklar ve yerine getirdiği işlevler belirlemektedir ![]() Defleur’a göre aile kurumunun tarih boyunca değişmeyen iki temel amacı vardır ![]() ![]() ![]() Murdack ise, temel aile yapısı olarak kabul ettiği çekirdek ailenin dört temel görevi olduğunu belirtmekte ve aile dışında bu görevleri yerine getirebilecek başka bir kurum olmadığını savunmaktadır ![]() Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: - Cinsel ihtiyaçların karşılanması - İnsan soyunun devamı - Ekonomik iş birliği - Çocukların eğitimi ve sosyalleşmesi Ailenin işlevleri daha ayrıntılı olarak incelendiğinde ise şu alt başlıklar altında ele alındığı görülmektedir ![]() - Biyolojik İşlev: Aile, eşler arasındaki cinsel ilişkinin toplum değerlerine ve ahlak kurallarına uygun olarak sürdürülmesini, böylece cinsel güdülerin meşru yoldan doyurulmasını sağlar ![]() ![]() ![]() - Psikolojik İşlev: Aile, bireyin kendisini huzur ve güven içinde hissettiği sıcak bir ortam, sevgi ve şefkatin ilk doğal kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Ekonomik İşlev: Aile toplumun en küçük üretim ve tüketim birimidir ![]() ![]() ![]() ![]() - Koruyuculuk İşlevi: Aile bu işlevi ile aile üyelerinin, maddi ve manevi her türlü tehlikeye karşı korunmasını, güven içinde bir yaşam sürmelerini sağlamayı hedefler ![]() ![]() , - Eğitim İşlevi: Aile ilk ve en etkili eğitim kurumudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Statü Kazandırma İşlevi: Bireyin toplumdaki statüleri öncelikle aileleri tarafından belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() , - Boş Zaman Değerlendirme İşlevi: Boş zamanın değerli bir zaman dilimi olarak kabul edilip yararlı etkinliklerle değerlendirilmesi ilk kez ailede, evde başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Aile dışında başka bir kurum tarafından yerine getirilmesi mümkün olmayan işlevler sizce hangileridir? Toplumsal yapıda zaman içinde meydana gelen değişmeler ailenin işlevlerinde de değişmelere neden olmuştur ![]() ![]() ![]() , Eskiden ailede gerçekleştirilen üretim işleri bugün çeşitli işletmelerde yerine getirilmekte böylece ailenin üretim işlevi azalarak tüketici özelliği ağırlık kazanmaktadır ![]() ![]() Eğitim işlevi, okulöncesi eğitim kademesinden başlayarak eğitim kurumlarınca üstlenilmiş okul ve ailenin işbirliğiyle sürdürülen bir işlev durumuna gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() , Ulaşım ve iletişimde, sanatsal ve sportif etkinlik alanlarında meydana gelen gelişmeler, boş zaman değerlendirme olanaklarını genişletmiş ya da evde boş zaman etkinliklerine yeni boyutlar kazandırmıştır (bilgisayar, elektronik oyun ve oyuncaklar vb ![]() ![]() Kısacası aile, geleneksel işlevlerinin bazılarını ya da bazı yönlerini çeşitli kurum ve kuruluşlarla paylaşmış ancak bu işlevlerini tümüyle terk etmemiştir ![]() ![]() , Sonuç olarak günümüzde çağdaş ailenin üç temel işlevi üzerinde önemle durulmaktadır ![]() Bunlar; - aile ve toplumun sürekliliğini sağlama, - çocuğa sağlıklı bir kişilik ve toplumsal davranışları kazandırma, - duygusal yönden doyum sağlamadır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|