10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soya Kanse Ve Kolesterolü Öldürüyor
Bugüne kadar büyük ölçüde hayvan yemi olarak kullanılan ya da sadece vejetaryenlerin yediği soya fasulyesi, doktor tavsiyesi üzerine artık halk arasında da giderek yaygınlaşıyor Çünkü hem kolesterolü düşük, hem kanseri önlüyor, hem de kemikleri güçlendiriyor
Uzakdoğu’nun baş tacı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu yılın sonlarına doğru soya fasulyesinin bir yararlı yönünü daha ilan etmeye hazırlanıyor FDA’nın, soya fasulyesini de aynı lifli-kepekli yiyecekler ve sebzeler gibi kalp hastalığı riskini azaltan gıdalar listesine dâhil etmesi bekleniyor Fazla lezzetli olmadığı için sofralardan uzak kalan soya fasulyesini yeni keşfeden Amerikalılar, şimdi bu yararlı gıdaya lezzet katmak için uğraşıyor
Gıda sanayi, harıl harıl yeni soya çeşitlemeleri üzerinde çalışıyor Daha çok Uzakdoğu’ya özgü bir besin olan soya proteininden, yüksek kolesterollü gıdaların taklitleri üretiliyor Gerçeğine pek benzemese de, soyadan domuz pastırması bile üretiliyor Japonların bol miktarda tükettiği soya eti tofunun yanı sıra, sosis ve dondurma da yapılıyor
Yüksek kolesterolü düşürüyor
ABD’de son 25 yıl içinde yapılan araştırmalar, soyanın kolesterol düşürücü etkisini kesin biçimde ortaya koyuyor Bu konuda yapılmış en az 30 araştırma var Bu araştırmalara göre, 47 gramlık soya tüketimi, kolesterolü yüzde 9 oranında düşürüyor
FDA’nın 2 hafta önce onayladığı, pahalı ancak kolesterol düşürücü margarin Benecol de kolesterolü aynı miktarda azaltıyor Ancak, araştırmacıları düşündüren bir nokta var: Soyanın kolesterolü neden düşürdüğü çözümlenemiyor Bu nedenle de soyanın sadece kolesterol düzeyi yüksek olanlara mı iyi geldiği, tam olarak bilinmiyor
Göğüs kanserini önlüyor
Soyanın, göğüs kanserini önleyici etkisi olduğu da biliniyor Çünkü Japonya’daki kadınlar arasında ortaya çıkan göğüs kanseri oranı, ABD ve diğer sanayi ülkelerine göre çok düşük
Ancak; Japon kadınlarının, soyanın yanı sıra bol miktarda sebze, meyve ve yeşil çay tükettiğini de unutmamak gerekir
|
|
|