![]() |
Kuşburnu Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuşburnu Bitkisi,ÖzellikleriKuşburnu Bitkisi,Özellikleri Latince ismi : Fructus cynosbati KUŞBURNU (Rosa canina) İngl ![]() ![]() Yöresel adları :Gülburnu, itburnu, gülelması, şillan Drog adı :Cynosbati fructus sine semen / çekirdeksiz kabuk Toplama/kurutma :Olgun kırmızı meyveler sonbaharda toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() Bileşim: Bolca C vitamini ve öteki vitaminler (A, B1, B2, K, P); mineraller, meyve asitleri, flavonlar, tanen ve şeker ![]() ![]() Etkileri: Besleyici ve güçlendirici, hafif müshil, hafif idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, soğuk algınlığı, yüksek ateş ![]() Kullanım alanları: Kuşburnu, doğal C vitamini içeren en değerli kaynaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzun bir çok yöresinde yabani gül formatında kendiliğinden yetişmesine rağmen son yıllarda özellikle, GiRESUN ve TOKAT yörelerinde kültüre alınmış dikensiz cinsleri üretilmektedir ![]() Yabani gül gibi çiçek açmakta olup , Temmuz Ay’ından itibaren misket büyüklüğündeki meyveleri olgunlaşmaya başlamaktadır ![]() Dikeni güle nazaran çok az ve zayıf olmakta; kısa budama yapılırsa ,çok güzel bir görünüm vermektedir ![]() Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10 dakika kadar kaynatılır ve süzülür; veya aynı miktar bitki aynı miktar kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() ![]() Karışım: Soğuk algınlığı ve gribe karşı, kuşburnu ve ıhlamur çiçeği çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuşburnu: Şimdi Çok Gerekli Hangi vitamini ararsanız var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehir yaşamına son yıllarda giren kuşburnu, aslında Anadolu'da çok bilinen ve tüketilen bir bitki ![]() ![]() ![]() ![]() Önce bir vitamin deposu olma özelliklerinden söz edelim ![]() ![]() ![]() ![]() C vitamininin yanı sıra A, B1, B2, K, P vitaminleri ile, protein, mineraller, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, meyve asitleri ve şeker bulunuyor ![]() ![]() Kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, bedenin savunma sistemlerini güçlendirir ![]() ![]() Besleyici ve güçlendirici, hafif müshil, hafif idrar söktürücü özelliği var ![]() ![]() ![]() Yara iyileştirici ve kanı temizleyici özelliği var ![]() ![]() Kan yapıcı, tansiyon düzenleyici, vücudun hastalıklara karşı direncini artırma gibi özelliklerinin yanı sıra kuşburnu; hemaroid ve ülser gibi hastalıklarda da yararlı oluyor ![]() ![]() Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostu ![]() ![]() Kuşburnu, A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle, gece körlüğü ve diğer göz problemlerinin yanı sıra akne gibi bazı cilt bozukluklarını önler, bağışıklığı artırır, kansere karşı koruyucu etki gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanıldığı yerler : Kuşburnu, doğal tüketilmesinin yanı sıra gıda sanayisinde de kullanılıyor ![]() ![]() Kuvvetli bir kök yapısına sahip olduğu ve toprağı iyi tuttuğu için erozyonla mücadele için gerekli yerlere özel olarak ekiliyor ![]() Kırmızı renkli, yumuşak etli kökleri ayrıca boya sanayisinde de kullanılıyor ![]() ![]() Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10 dakika kadar kaynatılır ve süzülür; veya aynı miktar bitki aynı miktar kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() ![]() Anadolu'da özellikle ezme şeklinde kullanılır ![]() ![]() ![]() Soğuk algınlığı ve gripte, kuşburnu ve ıhlamur çiçeği çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimlik kartı: Kuşburnu gülgiller familyasından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihçesi : Kuşburnunun tarihinin gülle eşzamanlı olduğu söyleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hava değişimine karşı kuşburnu Sonbahar döneminde ani hava değişimi nedeniyle ortaya çıkan gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için bol C vitamini içeren kuşburnu çayı tüketilmesi önerildi ![]() Bir insanın, günlük C vitamini ihtiyacının 70 ile 100 miligram arasında bulunduğunu anlatan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bol C vitamini tüketilmesi çok etkili ![]() ![]() ![]() ![]() Parlak, kuşburnunun enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, beden savunma sistemlerini güçlendirici bir etkiye sahip olduğunu vurguladı ![]() Sonbahar döneminde düzenli olarak her gün en az 3 bardak kuşburnu çayı tüketilmesinin önemli olduğunu dile getiren Parlak, şöyle devam etti: “Kuşburnu, genel güçsüzlüklere ve yorgunluklara karşı da kullanılabilir ![]() ![]() Bir insanın, günlük C vitamini ihtiyacının 70 ile 100 miligram arasında bulunduğunu anlatan Prof ![]() ![]() ![]() Parlak, ayrıca sonbahar döneminde vücut ısısının dengeli tutulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu dönemde giyim kuşama daha fazla dikkat edilmesini tavsiye etti |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|