![]() |
Atatürk'ün Türk Ulusuna Sözleri ... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Türk Ulusuna Sözleri ...![]() ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ ● Bütün ümidim gençliktedir ![]() ● Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir ![]() ![]() ● Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir ![]() ● Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız ![]() ![]() ● Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir ![]() ● Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet'e sahip çıkmak, Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır ![]() ![]() ● Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Öğretmenler! Cumhuriyet sizden düşünceleri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister ![]() ● " ![]() ![]() ![]() ![]() ● Türk Milleti yeni bir iman ve kesin bir milli azim ile yeni bir devlet kurmuştur bu devletin dayandığı esaslar "Tam Bağımsızlık" ve "Kayıtsız Şartsız Milli Egemenlik"ten ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak! ● Biz büyük bir inkılap yaptık ![]() ![]() ● Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır ![]() ● Ne mutlu Türküm diyene! ● Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ● Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı ![]() ![]() ![]() ![]() ● Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır ![]() ● "Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() ● "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir ![]() ![]() ![]() ● "Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalıdır ![]() ● Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği cumhuriyete inananlara, onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek lazımdır ![]() ● Asıl önemli olan ve memleketi temelinden yıkan, halkını esir eden, içerdeki cephenin suskunluğudur ![]() ● Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemiştir, siz onları tamamlayacaksınız ![]() ![]() ● İstiklal, istikbal, hürriyet, herşey adaletle kaimdir! ● Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir ![]() ![]() ![]() ● Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ● Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister ![]() ![]() ● Öğretmen, yıllar sonra ödülünü alır ![]() ● Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir ![]() ● Söz konusu olan vatansa, gerisi teferruat ![]() ● Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ● Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur ![]() ![]() ● Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır ![]() ![]() ● Gerçi bize milliyetçi derler ![]() ![]() ![]() ![]() ● Öyle istiyorum ki, Türk Dili bilim yöntemleriyle kurallarını ortaya koysun ve her dalda yazı yazanlar, bütün terimleriyle çoğunluğun anlayabileceği güzel, ahenkli dilimizi kullansınlar ![]() ● Okul, genç beyinlere insanlığa saygıyı, millet ve ülkeye sevgiyi, bağımsızlık onurunu öğretir ![]() ● Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir ![]() ● Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kudretli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin açık dileğidir ![]() ● Bilelim ki, milli benliğini bilmeyen milletler, başka milletlere yem olurlar ![]() ● Milletlerin tarihinde bazı dönemler vardır ki, belli amaçlara erişebilmek için maddî ve manevî ne kadar kuvvet varsa hepsini bir araya toplamak ve aynı doğrultuya yöneltmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ● Birçok güçlükler ve engeller karşısında bulunduğumuzu biliyoruz ![]() ![]() ![]() ● Bizim milletimiz vatanı için, özgürlüğü ve egemenliği için özverili bir halktır; bunu kanıtladı ![]() ![]() ![]() ● Arkadaşlar! Devrimimiz Türkiye'nin yüzyıllar için mutluluğunu üstlenmiştir ![]() ![]() ● Adımlarını, attığımız uygarlık ve yenilik adımlarına uydurmak istemeyenler ne talihsizdirler! Bu gibiler hâlâ milleti aldatacaklarını ümit ediyorlarsa bu ümitleri, kendilerinin zarara uğramalarından başka bir sonuç vermeyeceğine şimdiden emin olabilirler ![]() ● Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz ![]() ![]() ![]() ● Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz ![]() ● Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz ![]() ● Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Yurtta sulh, cihanda sulh ![]() ● Türk milletinin istidadı ve kati kararı medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir ![]() ● Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir ![]() ● Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır ![]() ● Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur ![]() ● Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür ![]() ● Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Bir dinin tabii olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır ![]() ● Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir ![]() ![]() ● Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir ![]() ● Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar ![]() ● Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ● Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz ![]() ![]() ● Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir ![]() ● Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz ![]() ![]() ● Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır ![]() ● Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır ![]() ![]() ● Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir ![]() ![]() ● İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir ![]() ● Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın ![]() ● Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır ![]() ![]() ● Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir ![]() ![]() ![]() ● Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim ![]() ● Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir ![]() ![]() ● Hiçbir zafer amaç değildir ![]() ![]() ● Zafer, bir fikrin istihsâline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde kıymet (değer) ifade eder ![]() ![]() ![]() ● Her büyük meydan muharebesinden, her büyük zaferin kazanılmasından sonra yeni bir âlem (dünya) doğmalıdır, doğar ![]() ![]() ● Türkiye'nin asıl sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür ![]() ![]() ![]() ● Basın milletin müşterek sesidir ![]() ![]() ● Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir ![]() ● Tam bağımsızlık, ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür ![]() ● Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır ![]() ![]() ● Biz kimsenin düşmanı değiliz ![]() ![]() ● Tarih bir milletin kanını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez ![]() ● Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz ![]() ● Millete efendilik yoktur ![]() ![]() ![]() ● Biz barış istiyoruz dediğimiz zaman tam bağımsızlık dediğimizi herkesin anlaması gerekir ![]() ● Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir ![]() ● Tüketici yaşamak iyi değildir ![]() ![]() ● Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner ![]() ● Memleket mutlaka modern medeni ve yeni olacaktır ![]() ![]() ● Yeni Türkiye Devleti temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır ![]() ![]() ![]() ● Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur ![]() ● Devrim yasası, eldeki yasaların üstündedir ![]() ![]() ![]() ● Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir ![]() ● Toplumdaki başarısızlığın sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ihmal ve kusurdan doğmaktadır ![]() ● Bu memleket dünyanın beklemediği, asla umut etmediği ayrıcalıklı bir varoluşa sahne oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir ![]() ● Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir ![]() ● Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı ![]() ![]() ● Savaş zaruri ve hayati olmalıdır ![]() ![]() ● Gençliği yetiştiriniz ![]() ![]() ![]() ● Bombasırtı olayı (14 Mayıs 1915) çok önemli ve Dünya savaş tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir olaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Tam bağımsızlık, ancak mali bağımsızlık ile mümkündür ![]() ![]() ● Din bir vicdan meselesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ● Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz ![]() ● Zafer, "Zafer benimdir" diyebilenindir ![]() ![]() ● Egemenlik verilmez, alınır ![]() ● Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır ![]() ![]() ● Milletimiz davranışlarında ve gayretlerinde sarsılmaz bir bütünlük gösterdiği için başarılı olmuştur ![]() - ● Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz ![]() -- ● Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur ![]() ![]() ● Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim ![]() - ● Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur ![]() ● "Türk milletinin karakteri yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki gelişmesi ile geleceğin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türk’ün haysiyeti, onuru ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türk milleti güzel her şeyi her medeni şeyi, her yüksek şeyi sever, takdir eder ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Bizim milletimiz, vatanı için, hürriyeti ve egemenliği için fedakar bir halktır ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türk esirlik kabul etmeyen bir millettir ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Bizim başka milletlerden hiç bir eksiğimiz yok ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Büyük şeyleri büyük milletler yapar ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türk milletinin son yıllarda gösterdiği harikaların yaptığı siyasi ve sosyal inkılapların gerçek sahibi kendisidir ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Bu millet kılı kıpırdamadan dava uğruna canını vermeye razı olmasaydı ben hiç birşey yapamazdım ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Giriştiğimiz büyük işlerde, milletimizin yüksek kabiliyet ve yüksek sağduyusu başlıca rehberimiz ve başarı kaynağımız olmuştur ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Türk kuvvet ve zekasının yenmediği ve yenemeyeceği güçlük yoktur ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Benim hayatta yegane fahrim, servetim Türklükten başka bir şey değildir ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Gerektiğinde vatan için bir tek fert gibi yekpare azim ve karar ile çalışmasını bilen bir millet elbette büyük bir geleceğe layık ve aday olan bir millettir ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Bir milletin başarısı, mutlaka bütün milli güçlerin bir istikamette oluşmasıyla mümkündür ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- ● "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır ![]() -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- ATATÜRK'ÜN TÜRK GENÇLİĞİNE HİTABESİ NUTUK (Söylev) - Ankara, 20 Ekim 1927 Mustafa Kemal Atatürk tarafından 20 Ekim 1927 tarihinde Nutuk'un sonunda Türk Gençliği'ne yönelik yaptığı konuşmadır (Seslenişi) ![]() ![]() ![]() Türk Gençliğine Bıraktığımız Kutsal Armağan Saygıdeğer baylar, sizi, günlerce işlerinizden alıkoyan uzun ve ayrıntılı sözlerim, en sonu tarihe mal olmuş bir dönemin öyküsüdür ![]() Baylar, bu söylevimle, ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun, bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım ![]() Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır ![]() Bu sonucu, Türk gençliğine kutsal bir armağan olarak bırakıyorum ![]() Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir ![]() Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! MUSTAFA KEMAL ATATÜRK - 20 Ekim 1927 |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|