|  | Aşçılıkta Doğu Mutfağı |  | 
|  06-21-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Aşçılıkta Doğu MutfağıÇin, Japonya ve Hindistan'daki yemek pişirme yöntemlerini, Avrupalılar'ın ve Avrupa kökenli ABD yurttaşlarının yöntemleriyle karşılaştırmak ilginç olacaktır  Çin mutfağı ile İtalyan mutfağı bazı bakımlardan birbirine benzer  Bunun nedeni, belki de benzer bir tarihsel gelişim göstermiş olmalarıdır  Çin'de, İtalya'da olduğu gibi, yakacak odun kıt olduğundan, yiyeceklerin hızlı ateşte çabucak pişirilmesi gerekiyordu  Kullanılacak malzeme önceden dikkatle hazırlandığından, pişirmek için çok kısa bir süre yeterli oluyordu  Bir çeşit hamur işi olan erişte, hâlâ aşağı yukarı her yemekte kullanılır  Marko Polo' nun 1295'te İtalyanlar'a tanıttığı hamur işlerini, Çinliler çok daha önceden yiyorlardı  Çin yemeklerinin çoğu kızartma ve buğulama karışımı ya da buğulamadır  Kullandıkları yuvarlak tabanlı kaplar kızartmalar için kullanılabildiği gibi, bol yağda yapılacak kızartmalar ya da haşlamalar için de kullanılabilecek kadar derindir; bambu sepetlere koyulan yiyecekler, bunun üzerinde buharla pişirilebilir  Pişmiş yiyecekler bu kabın bir yanına yerleştirilen bir ızgaraya dizilerek sıcak tutulurken, kabın dibinde öbürleri pişirilir  Eğer bütün malzeme önceden hazırlanırsa, hepsi bir tek kapta pişirilerek yemek çok çabuk hazır olur  Çin mutfağında süt ürünleri kullanılmaz  Doğuya özgü çeşnilerden biri, soyafasulyesinden yapılan ve tuzlu bir tadı olan soya sosudur  Çinliler ayrıca, et ürünlerinin lezzetini artırmak için kullanılan monosodyum glütamatı, tıpkı Avrupalılar'ın tuz ve biberi kullandığı gibi kullanırlar  Çin sofrasına yemekler ufak kâselerde, servis kaşıklarıyla getirilir ve bir çift özel çubukla yenir  Sofranın temel yemeği pirinç pilavıdır  Evde pişirilen yemeklere biraz et katılır  Balık ve sebze en yaygın yiyecekleridir  Çorba servisi genellikle yemeğin sonuna doğru yapılır ve yemek bitinceye kadar yavaş yavaş içilir  Çay yemekten hem önce, hem de sonra içilir  Balık genellikle yemeğin sonunda masaya getirilir  Japon mutfağı, özellikle yapışkan ve lapa gibi pilavı bakımından, Çin mutfağıyla bazı benzerlikler gösterirse de, belirgin özelliği yiyeceklerin çoğunun çiğ ya da az pişmiş olmasıdır  Birçok yemek balık ya da deniz ürünleri içerir  Çin yemeklerinde olduğu gibi, süt ürünleri çok az kullanılır  Soy af asuly esinden yapılan bir tür fasulye peyniri protein kaynağıdır  Zencefil, en çok kullanılan tat vericilerden biridir  Bir de, kırmızı fasulye hamurundan yaptıkları tatlıları vardır  Tipik bir Japon yemeği sırayla salamura balık, çiğ balık, haşlanmış balık ve yosunlar, haşlama yemekler, ızgara ve kızartma yemeklerden oluşur ve meyveyle sona erer  Hindistan ve Pakistan yemeklerinin temel özelliği, çoğu zaman yemeğe acılık veren birçok baharatın kullanılmasıdır; yemeğin acılığını, kullanılan kırmızıbiberin miktarı belirler; bir yemekte, altı ya da yedi çeşit baharat kullanılabilir  Bunların bazıları bütün olarak, bazıları da dövülerek ya da öğütülerek macun haline getirilir  Hindistan'ın güneyinde, yemeklerin yanında her zaman pilav vardır ve bütün yemekler hindistancevizi yağıyla pişirilir  Pirinç un haline getirilerek gözleme yapılır  Kuzeyde ve Pakistan ile Bangladeş'te de genellikle, "çapatti" ya da "parata" adı verilen ve kızgın saç üzerinde pişirilen, ince, yuvarlak, mayalanmamış ekmek yenir  Bunlara benzeyen "puri" ise bol yağda kızartılır  Hintliler yemeklerini genellikle elleriyle yerler  Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğu kuzeyde et oldukça çok yenir; güneyde ise halkın çoğunluğu Hindu ve etyemezdir ya da et yerine balık yer  Hindistan'ın kuzeyinde, tavuk gibi yiyecekler, yoğurt ve baharat karışımında dinlendirildikten sonra, çok kızgın bir kil fırında, kömür ateşinde çabucak pişirilir  Buna "tanduri" yöntemi denir  Genellikle "nan" adı verilen bir tür yassı ekmekle birlikte servis yapılan yemeği, yanında verilen limon dilimleri ve salata tamamlar  Birçok Hint tatlısı, uzun süre baharatla pişirilmiş sütten, bazıları da makarna yapımında da kullanılan ve bir buğday ürünü olan irmikten yapılır  Özel durumlarda bu tatlılar ince gümüş bir tabakayla süslenir  
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |