![]() |
Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? DisleksiDisleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksi Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksi DISLEKSI (OZEL OGRENME BOZUKLUGU) Çocuklardaki öğrenme bozuklukları çoğu zaman öğretmenler ve veliler tarafından zeka geriliğiyle karıştırılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Metin 5 yaşında konuşmaya başlayabilmiş okul çağının gelmesiyle de bazı sorunlarının olduğu ortaya çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çoğunlukla normal ya da üstün zekalı çocukların "geri zekalı" damgasını yemesine neden olan disleksi genellikle okul çağında farkedilebiliyor ![]() ![]() 9 yaşındaki Oğuz televizyondaki bütün açıkoturum ve belgeselleri başından sonuna kadar izliyor araştırmacıboş zamanlarını bilim ve teknik ansiklopedilerini okuyarak geçiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenme bozukluğu olan çocukların sorunlarının derecesi farklı olmasına rağmen hepsinin ortak yanı normal veya normalin üzerinde zekaya sahip olmaları ![]() ![]() ![]() Heceleme hatası yaparlar el yazılarının okunması çok güçtür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye de 5 yıldır bilinen disleksinin tedavisi mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çevrenize baktığınız zaman her çocuğun farklı yapıda olduğunu görürsünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Pedagogu Ümran korkmazlar disleksinin ailelere ve öğretmenlere anlatılarak aydınlatılması gerektiğini söylüyor: "Beyin ilginç bir organımızdır ve yaş küçük olduğu oranda da elastikdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dislektik çocuk; • Harfleri ya da rakamları ters algılar ![]() • Okurken ve yazarken satırları veya sözcükleri atlar • Uzaklık ve derinlik algılamasında sorunları vardır ![]() • Yön tayin edemezsürekli saği solu karıştırırlar • Benzer sesleri birbirine karıştırırörneğin soba yerine sopa kova yerine kofa der • Günleri ard arda sayamaz • Ödevlerini yapmayı unutursürekli hatırlatmak gerekir • Kendisini çok zor ifade ederkelimeleri sıralayıpcümle oluşturmakta güçlük çeker • Önce-sonra dün-bugün gibi kavramları karıştırır • Arkadaşları ile olan ilişkileri genellikle bozuktur • Değişikliklere uyum sağlayamaz ![]() Disleksi Tedavisi Disleksi tedavisinde önemli olan çocuğun durumunu anlayabilmek ve bu duruma uyum sağlayabilmektir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? DisleksiDisleksi NEDİR? Öğrenme zorluğu, bir çocuğun özellikle okul ortamında gerektiği şekilde öğrenmesini engelleyen bir durumu belirten genel bir tanımdır ![]() ![]() ![]() Bir çocuğa öğrenme zorluğu tanısı koyabilmek için o çocuğun zekasının normal hatta normalin üzerinde olduğuna, duyu organlarıyla ilgili bir zorluğunun olmadığına, çevreden aldığı uyaranların yeterli olduğuna emin olmamız gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaç Tür Disleksi Vardır? Bunları Kısaca Tanımlar mısınız? Öğrenme zorluğu, şu alt başlıklar halinde incelenebilir: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Çocuğun, sayfa üzerinde belli bir yere odaklanması ve göz hareketlerini sayfa boyunca kontrol etmesi gerekir ![]() ![]() Hangi harfle hangi sesin eşleşeceğini öğrenmesi gerekir ![]() ![]() Sözcüklerin anlamını ve gramer kurallarını bilmesi gerekir ![]() ![]() Çocuğun ayrıca, Okuduğu metinden fikirler ve imgeler çıkarabilmesi ![]() Bildikleriyle yeni öğrendiklerini birleştirebilmesi ![]() Öğrendiklerini belleğinde tutabilmesi gerekir ![]() Bütün bunları yapabilmek için de, beynin görme, dil ve bellek alanlarının işbirliği içinde olmalıdır ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() Disleksi Hangi Yaşlarda Anlaşılabilir ve Kesin Tanısı Nasıl Konur? Okul döneminde �öğrenme zorluğu� tanısı alan çocukların okul öncesi dönemde bir takım belirgin özellikleri olduğu artık fark edilmiş olsa da, kesin tanıyı koymak için, çocuğun ilkokula başlamasını beklemek gerekir ![]() Çocuğun emeklemeyi geç öğrenmesi ve emeklerken vücudunu uyumlu bir şekilde hareket ettirememesi Çocuğun konuşmayı geç öğrenmesi, cümle kurmakta yaşıtlarından geç kalması, bazı sözcükleri doğru telaffuz etmede yaşıtlarına göre zorluk çekmesi Çocuğun kavram öğrenmekte zorlanması, örneğin renk, sayı,şekil, zaman kavramları Çocuğun uzun süre el tercihinin oluşmaması, kalemi tutmada zorlanması Çocuğun, yaşıtları dinleyebildiği halde bir öykü kitabını sonuna kadar dinleyememesi, dinlediklerini anlatamaması Çocuğun, hazırlık sınıfında yapılan çizgi çalışmalarından kaçınması Öğrenme zorluğu tanısı koymak için, öncelikle çocuğun duyu organlarının normal olduğundan, çocuğun yoğun duygusal problemler yaşamadığından, çevreden yeterli uyaran aldığından ve zekasının normal olduğundan emin olmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi ya da Terapi ile Disleksinin Tamamen Ortadan Kalkması Mümkün müdür? Öğrenme zorluğu yapısal bir zorluk olduğu için, diğer bir deyişle çocuk bu özellikle dünyaya geldiği için, bu zorluğun bütünüyle ortadan kalkması mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Disleksi Sorunu Olan Bir Çocuğa Ailede ve Okulda Yaklaşım Ne Olmalıdır? Öğrenme zorluğu tanısı almış bir çocuğun ailesinin ve öğretmenlerinin öncelikle, çocuğun davranışlarına ve tepkilerine bakış açılarını değiştirmeleri gerekir ![]() ![]() Çocuğun ev ve okuldaki çalışma ortamı dikkatini en az dağıtacak şekilde ayarlanmalıdır ![]() ![]() Özellikle küçük sınıflarda, bir yetişkin çocuğun çalışmalarını yapıp yapmadığını denetlemeli, çocuğun kendi sorumluluğunu tümüyle üstlenmesi daha üst sınıflara bırakılmalıdır ![]() Çocuğun daha rahat öğrenebilmesi için birden fazla algı kanalının kullanılması önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğun, evde ödevleri için ayırdığı bir zaman dilimi mutlaka olmalıdır ![]() ![]() Çocuğa verilecek yönergeler kısa olmalı, çocuğun yönergenin verilen bölümünü kavradığından emin olduktan sonra diğer bölümleri verilmelidir ![]() Çocukla, bir öykünün sonunu tamamlama, benzer özellikte sözcükler bulma, sözcük bulmacaları oynamak onun sözel becerilerini arttıracaktır ![]() Bu çocuklar, okuma ve yazmada zorluk çektikleri için, bu konulara doğrudan yaklaşmak onlara çok da cazip gelmez ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksimerhaba benim çocukluktan bu yana asla düzgün ve okunaklı bir yazım olmadı düzeltmek için çok uğraştım ve başarılı olamadım buda Disleksi hastalığıyla ilgili bir hastalıkmıdır ve bir tedavisi varmıdır yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? DisleksiAlıntı: bahar´isimli üyeden Alıntı merhaba benim çocukluktan bu yana asla düzgün ve okunaklı bir yazım olmadı düzeltmek için çok uğraştım ve başarılı olamadım buda Disleksi hastalığıyla ilgili bir hastalıkmıdır ve bir tedavisi varmıdır yardımcı olursanız sevinirim Benim tanıyıp bildiğim birçok arkadaşım ve yakınımda yazı bozuklukları var hatta her ne kadar düzeltmek düzgün yazmak isteselerde bu başarısız oldu bu demek değildir ki disileksi hastasısınız ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksitedavisi yokmu peki yetenekle alakalı ise kurs yada herhangi bir şey yani kısacası yapabileceğim hiç bir şey yokmu bu konuda birde alanur özalp diye bir doktor buldum tedavisi olduğunu ve yüzde yüz çözüme kavuşturduğunu söyledi iki yada dört seansdan oluşan iki günlük bir tedaviden sonra tamamen düzelme garantisi verdi ve ben istanbulda yaşamıyorum oraya gidip hem maddi hemde büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyorum psikolojik olarak bu çözümlenebilirmi gerçekten |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Disleksi Nedir? Disleksi Nasıl Tedavi Edilir? Disleksi Hastalığı Neden Olur? Disleksitedavisi yokmu peki yetenekle alakalı ise kurs yada herhangi bir şey yani kısacası yapabileceğim hiç bir şey yokmu bu konuda birde alanur özalp diye bir doktor buldum tedavisi olduğunu ve yüzde yüz çözüme kavuşturduğunu söyledi iki yada dört seansdan oluşan iki günlük bir tedaviden sonra tamamen düzelme garantisi verdi ve ben istanbulda yaşamıyorum oraya gidip hem maddi hemde büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyorum psikolojik olarak bu çözümlenebilirmi gerçekten Alanur Özalp Kimdir ve Alanur Özalp Hakkında Biraz araştırma yaptım bunu sizinlede paylaşacağım ![]() ![]() Psikolog Alanur Özalp ![]() Alanur Özalp; Psikolog, Yazar, Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezi Kurucusu ![]() 1955 yılında Ankara'da doğdu ![]() ![]() ![]() 1979 yılından 1986 yılına kadar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği'nde terapist ve tedavi uzmanı olarak yer aldı ![]() 1991 yılında Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezi'ni, 1992 yılında Deniz Yaz Okulu'nu, 2000 yılında Danışman Eğitim Hizmetler Merkezi'ni kurdu ![]() 1992 yılından bugüne kadar sosyal kurumlara, otellere, okul ve hastanelere eğitim konferansları düzenleyen Özalp; kurum, şirket ve firmalara kişisel gelişim seminerleri ve eğitimleri verdi ![]() 1979 yılından beri basın yayın ve gazetecilik alanında kariyerine devam eden, çeşitli radyo ve televizyon programlarında yapımcılık ve sunuculuk görevini üstlenen Alanur Özalp, halen Hürriyet, Milli yet, Aktüel, Güneş, Ekonomik Çözüm, Yeniçağ gibi basın kuruluşlarında makale ve köşe yazarlığı; Kanaltürk, TGRT Haber, Cem TV gibi medya kuruluşlarında program yapımcılığı ve sunuculuğu yapıyor ![]() Psikolog Alanur Özalp, halen kuruculuğunu yapmış olduğu Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezi'nde psikolog olarak çalışmalarına devam ediyor ![]() Yayımlanmış kitapları
|
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|