Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakımı, fidanı, yapılır, şeftali

Şeftali Fidanı - Şeftali Fidanı Bakımı - Şeftali Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şeftali Fidanı - Şeftali Fidanı Bakımı - Şeftali Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?



Şeftali Fidanı - Şeftali Fidanı Bakımı - Şeftali Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Şeftali Fidanı - Şeftali Fidanı Bakımı - Şeftali Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeftali yetiştiriciliği



İklim istekleri
Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yetiştirilebilmektedir Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m arasıdır Sıcak iklimlerde 1500 m’ye kadar yetiştiği görülebilir

Ülkemizde; sıcak iklim Akdeniz Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ve soğuk iklim olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişebilmektedir Ülkemizde çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir

Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan çeşitli iklimsel faktörler mevcut bulunmaktadır Bunların başında düşük kış sıcaklıkları, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçları, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklıkları gelmektedir

Düşük kış sıcaklıkları
Kış sıcaklığının –18 ve –20 °C ye düştüğü zamanlarda gözler ve yıllık sürgünler donar Sıcaklık –25 °C ye düştüğünde ise ağaçlar tamamen donabilir Bununla birlikte, oluşabilecek düşük sıcaklığın süresi donun olduğu dönemlerdeki ağacın fizyolojik durumu, havadaki nem miktarı gibi faktörlerde ağacın dondan etkilenmesinde önemli rol oynar Redhaven çeşidi dona en fazla dayanıklı olup, bunu JHHale ve dixired çeşitleri izlemektedir

Kış soğuklama ihtiyaçları
Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır Ağaçlar kış soğuklama ihtiyaçlarını tamamlayamadıkları zaman, çiçekler ve çiçek tomurcuklarını silkerler Çiçeklenme gecikir ve düzensizleşir

İlkbahar geç donları
Şeftali, erken uyanan ve vejetasyonu erken başlayan bir bitkidir Çiçekler açıldıktan sonra oluşabilecek bir don olayı, çiçekleri ve çiçek gözlerini dondururlar Çiçek tomurcukları açılmadan önce –5 ve –6 °C de zarar gördükleri halde, açılma sonrasında –3 °C de donmaktadırlar Küçük meyvelerde bu durumdan zarar görürler

Düşük yaz sıcaklığı
Yaz sıcaklığının düşük olması, meyve eti rengi başta olmak üzere diğer meyve kalite unsurlarını olumsuz yönde etkiler, meyve olumu gecikir Türkiye’de şeftali yetiştiriciliğinde yaz sıcaklığı yönüyle problem yoktur

Toprak istekleri
Şeftalinin toprak isteği üzerinde bulunduğu anaca göre değişiklik arzeder Yetiştiriciliğe en uygun topraklar; süzek, killi, kumlu, çakıllı, milli, derin ve çabuk ısınan alüviyal topraklardır Toprak PH derecesi 6-7 olmalıdır Yeterli gübreleme ve sulama yapıldığında kumlu topraklarda da yetiştirilebilir

Toprak tabakası derinliği 1 m den fazla olan topraklar en uygun yetiştiricilik ortamıdır Killi, ağır, soğuk ve taban suyu yüksek olan topraklarda sürgünler pişkinleşemez Böyle durumlarda zamklanma meydana gelir

Şeftali bahçesinde uygulanan kültürel ve teknik işlemler
Bahçe tesisi
Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir İyi bakıma kolay cevap verir Toprağının iyi işlenip, hazırlanması gerekir Şeftali bahçelerinin dikimden önce derin ve yüzeysel sürülerek hazırlanmaları gerekir Son sürümle beraber dekara 1-2 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi en uygunudur

Aşı bölgesi, toprak yüzeyinden 5-10 cm yukarda kalacak şekilde ve durgun dönemde fidan dikimi yapılır Dikim aralığının belirlenmesinde; iklim, toprağın kuvveti, anaç, çeşidin büyüme gücü gibi faktörler dikkate alınmalıdır Kuvvetli toprak ve iyi bakım şartlarında aralık daha geniş tutulur

Genel itibarla dikim aralığı 5x5 m verilmekte ise de, belirtilen faktörler ışığında bu aralığın belirlenmesi en uygun olanıdır
Bahçe tesis edilmeden önce; bahçenin hangi amaçla kurulduğu, tesisden beklenilen hedefler çok iyi belirlenmeli, bunun için gerekli teknik ve ekonomik altyapı geniş çapta düşünülerek, sağlam bir zemin hazırlığı yapılmalıdır

Budama
Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budama ister Bunun nedeni meyvelerin 1 yıllık dallarda teşekkül etmesidir Her yıl düzenli ürün alınabilmesi için, yeterli miktarda yıllık sürgün olmalıdır Yetiştiricilik yönünden çok hassas olup, iyi bir budama, gübreleme ve sulama ile uzun ömürlü olabilirler

Tüm meyvelerde olduğu gibi şeftalide de ağaçta uygun bir tacın oluşturulması ve ileriki yıllarda bu şeklin korunması çok önemlidir Bu nedenle meyve ağaçlarına şekil vermeden önce yetiştirilmek istenen meyve tür ve çeşidinin, bazı fizyolojik özellikleri, yetiştirileceği ekolojik şartlar ve ekonomik kriterler de iyi incelenmelidir

Şekil budaması
Meyve fidanlarına şekil verirken, beslenme fizyolojisi ile buna bağlı olarak tür ve çeşitlerin özel budama istekleri, özel dallanma şekilleri, budamaya karşı dal ve dalcıkların vereceği tepki gibi bilgiler ve çevresel ekolojik şartların iyi bilinmesi gereklidir

Kurak bölgelerde meyve ağaçlarına, iç kısımlarında nem tutacak yapay bir ortam oluşturmaya ve güneş’in zararlı etkilerinden korumaya uygun (doruk dallı şekil gibi) kapalı şekillerin verilmesi gerekirAynı zamanda böyle yerlerde, topraktaki suyun kısa zamanda buharlaşmasını önlemek amacıyla tacın, toprağa yakın yani, gövdelerin bodur olması istenir

Nemli bölgelerde ise, bu durumun tersi olması amaçlanırYani fidanlar iç kısımlarında fazla nem tutmayacak şekilde açık (goble gibi) ve aşırı toprak neminden zararlanmayacak şekilde de yüksek gövdeli olarak şekillendirilmelidir Belirtilen bu kriterler gözönüne alınarak; goble,değişik doruk dallı ve palmet taçlandırma şekillerinden en uygun olanı tatbik edilmelidir

Mahsul budaması
Meyveler 1 yaşlı sürgünler üzerinde oluştuğundan, bunlarda uç alma yapılmaz Ancak sık olup havalanmaya engel teşkil eden ve tacın şeklini bozan dallar dipten çıkarılır

Bu şekilde aynı zamanda bir sonraki senenin meyve gözlerini oluşturacak, yeni sürgünlerin oluşması sağlanır Bu arada yaşlanmış, kırılmış, sağlıksız dallarda çıkarılır Temel esas olarak; ağacın vejetasyon gelişmesi ile meyve tutumu dengesi iyi kurulmalı ve korunmalıdır

Sulama
Meyvelerin olgunluk tarihinden 3-4 hafta evvel yapılan sulamalar, en güzel sonucu verirler Meyvelerin büyüklük, lezzet ve renkleri mükemmel olur Toprağın işlenen kısmından aşağı doğru 10 cm lik kısmı kuruduğunda, sulama zamanı gelmiş demektir Sulamanın bir defada bolca suyla yapılması en uygun sulama şeklidir

Günün sabah ve akşam saatlerinde sulama yapılması, hem ağacın faydalanması ve hem de su ekonomisinin sağlanması yönünden önemlidir Ayrıca taban suyu seviyesi kesinlikle yüksek olmamalıdır Bu derinliğin en az 2 m veya daha fazla olması istenir

Gübreleme
Şeftali ağaçları çabuk gelişen ve çok verimli ağaçlardır Çabuk gelişme ve yüksek verimde iyi bir beslenmeyi gerektirir Aksi halde ağaçlarda gelişme yavaşlar ve durur Bu bahçelerde; çiftlik gübresi ve yeşil gübrelerle birlikte ticari gübrelerde kullanılmalıdır

Gübreleme oranı; ağacın yaşı, verim durumu, topraktaki besin maddeleri miktarı ve ekoloji ile yakından ilgilidir Bu nedenle yapılacak yaprak ve toprak analizleri doğrultusunda kimyasal gübreleme yapılmalıdır Bu şekilde en ekonomik ve en uygun gübreleme yapılmış olacaktır

Gübrelemenin ağaçtaki ve üründeki başarısı, budama ve meyve seyreltmesinin iyi olmasına bağlıdır Genel olarak, 2-3 yıldabir dekara 1-2 ton yanmış çiftlik gübresi uygulaması idealdir Verilemediği zamanlarda da uygun bir yeşil gübre bitkisi ekilerek, toprağa karıştırılabilir

Azot noksanlığında; yaprak damar ve damar aralarında sararma olmakta, gelişme durmakta ve meyveler küçük kalmaktadır Fosfor noksanlığında; tesbiti güç olmakla birlikte, yıllık sürgünlerin dip yapraklarında renk koyulaşmakta ve bronz renk almaktadır

Potas noksanlığında; yıllık sürgünlerin orta kısımlarındaki yaprakların damarlarında kırışıklıklar meydana gelmektedir Bu yapraklar yırtılarak, uzun süre dallarda kalırlar Demir noksanlığında; ilkbaharda yıllık sürgün uçlarındaki yapraklarda sararmalar görülür Yaprak damarları yeşil renkte olup, kloroz denilen sararmalar oluşur Bunun için demir içerikli bitki besin maddeleri ile gübrelenmelidir

Meyve seyreltme
Şeftali ağaçlarında genellikle meyve tutumu fazladır Bu meyveler olgunluğa kadar ağaçta kalırsa irileşmez, dal kırılmaları, sürgünlerin yeteri kadar pişkinleşmemesi nedeniyle, kış aylarında don zararı ve gelecek yıl meyve miktarında azalmalar görülür Meyvelerin gerçek iriliğine ulaşabilmesi, albenisinin artması ve ağaç dengesinin korunabilmesi için meyve seyreltmesi yapılmalıdır Meyve seyreltmesi iki şekilde yapılabilir

Kimyasal maddelerle seyreltme
Üretim alanının çok geniş olduğu ve işgücü giderlerinin yüksek olduğu yer ve zamanlarda meyve seyreltmesi için kimyasallar kullanılır Bu kimyasallardan Sevin, DNOC, NAA ve Ethephon en çok uygulananlardır Bu seyreltme şeklinde seyreltme oranı; uygulama zamanı,püskürtme dozajı,ortam sıcaklığı ve çiçek yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır

Araştırma kuruluşlarında yapılan denemelerde; Selinon Powders, 100 lt suya 60-100 gr dozajında çiçekler % 80-85 açtığında kullanılmıştır Bu kimyasal çiçeklerin stil tepesini yakmak suretiyle seyreltme yapar İlaçlamadan sonra yağış ve sıcaklığın düşmesi yada yükselmesi yakıcı etkiyi arttırır

Yine Gibberallik Asitin 150 ppm lik konsantrasyonlarının bir yıl önceden (Temmuz- Ağustos dönemi) ağaçlara pülverizasyonu ile de seyreltme gerçekleştirilebilmekte ancak bu metodun seyreltme oranı tesbit edilememektedir

El ile seyreltme
En sağlıklı ve eskiden beri kullanılan en garantili yoldur Seyreltme meyve çekirdekleri sertleşmeden çağla döneminde yapılmalıdır Seyreltme her 15-20 cm de bir meyve ve her meyveye 40-60 yaprak düşecek şekilde gerçekleştirilmelidir

Zirai mücadele
Tüm kültür çeşitlerinde olduğu gibi şeftalide de birçok hastalık ve zararlılar etkili bulunmaktadır Bunlardan önemli ve yaygın olarak görülenler isimler halinde şu şekilde sıralanabilir

Önemli hastalıklar
Monilya (mumya) hastalığı, yaprakdelen (çil), şeftali küllemesi, şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok), bakteriyel kanser ve zamklanma

Önemli zararlılar
Fidan dip kurtları, şeftali filiz güvesi, şeftali virgül kabuklu biti, doğu meyve güvesi, kök-ur nematotları, yaprak bitleri, şeftali gövde kanlı biti

Hastalık ve zararlılarla ilgili ayrıntılı ve daha geniş açıklamalı bilgilerin, mahalli tarım teşkilatları ve bu konuda görevli yetkili elemanlardan öğrenilmesi ve uygulamanın bu çerçevede gerçekleştirilmesi en uygun mücadele yöntemini oluşturacaktır
Alıntı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.