| 
	|||||||
   ![]()  |  
	
| 
		 | 
	Konu Araçları | 
| dezenfeksiyonu, mikroptan, suların, temizlenmesi | 
Suların Mikroptan Temizlenmesi (Dezenfeksiyonu) | 
     
| 
	
			
			 | 
		#1 | 
| 
			
 
Şengül Şirin 
		
	
		
	
	 
 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Suların Mikroptan Temizlenmesi (Dezenfeksiyonu)Suların Mikroptan Temizlenmesi (Dezenfeksiyonu) 1   Kaynatım : Sudaki mikropları öldürebilmek için en münessir metod kaynatmadır  5-10 dakika kaynatma ile mikropların hepsi ölür  Yalnız bu metod, ev ve hastahane ihtiyâcı için geçerlidir  Kaynatılmış sular, içindeki gazlar çıktığı için tatsızdır![]() 2   Ultraviyole ile Dezenfeksiyon : Dalga uzunluğu 100-3900 A° olan ultraviyole ışınlar kullanılır  Bu ışınlar her türlü mikropları öldürüler  Pahalı bir metod olup özel maksatlarla kullanılır  3   Ozonla Dezenfeksiyon : Ozon (O3) kuvvetli bir yükseltgen ve bakteri öldürücüdür  Ozonlanacak suyun berrak olması ve organik maddelerin fazla olmaması gerekir  Ozon havayla karışım hâlinde suya verilir  Havanın metraküpünde 5 gram ozon olmalıdır  Ozonlanan suyun tadı ve lezzeti bozulmaz, çok masraflı bir metoddur![]() 4   Klor Dezenfeksiyonu : Kolay uygulanabilmesi ve ucuz oluşu sebebiyle şehir sularının dezenfeksiyonunda en çok kullanılan metoddur  İstanbul, Ankara ve diğer şehirlerin suları klorla dezenfekte edilmektedir  Klorun dezenfeksiyon aracı olarak kullanılması 1800’lü yıllara rastlar  İlk uygulama Fransa’da yapılmıştır  İçme sularının klor ile dezenfeksiyon 1900 yıllarında olmuştur  Klor, yükseltgen bir madde olup, sularda bulunan organik ve anorganik maddelerin yükseltgenebilecek türlerini yükseltger bâzı maddelei de absorblayarak etkisiz hâle getirir  Mikropları öldürücüdür![]() 20°C’de, 1000 m3 suda 2,26 cm3 kadar çözünen klor, suda; Cl2HOH ® HCCO+Cl+H+ 2HClO ® 2Cl+2H++O2 2HClO ® Cl2+H2O+1/202 şeklinde reaksiyon verir ki, burada meydana gelen oksijen, bakterileri öldürmektedir ![]() Klorun bakteri gücü sıcaklıkla artar ![]() Suya verilecek klor miktarı, suda bulunan ve klorla yükseltgenebilen ve klor absorbe edebilen (Fe2+, Mn2+, sülfür, nitrit ve organik bileşikler vs  ) maddelere tâbidir  Klorun mikrop öldürebilmesi için yukarıda belirtilen maddelerin kullanacağı miktardanbiraz fazla verilmesi gerekir  Mikrop öldürmek için bir litre suda 0,1-0,3 mg klorun olması yeterlidir  Klor yarım saatte mikropları öldürür  Bulanık sular klorla dezenfekte adilemez![]() Kullanma sularının patojen mikroplarını yok edebilmek için yeterli kadar klor suya katılmalıdır   Fakat, suyun lezzetini ve kokusunu bozacak kadar olmamalıdır  Eğer fazla klor varsa, suyun havalandırılması ile bu fazlalık yok edilebilir  Eğer klorun kokusu bu yolla da gitmiyorsa aktif kömürden geçirilmekle veya uygun miktarda tiyosulfat tuzu ilâve etmekle giderilebilir![]() 5   Kireç Kaymağı ile Dezenfeksiyon : Bu maddenin kullanılması çok eskidir  Kireç kaymağı suya ilâve edildiği zaman ortamda Ca2+OH-,Cl- ve ClO- iyonları meydana gelir  Bu iyonlardan etkili olanı ClO- (hipoklorit) dir  Hipoklorit çeşitli reaksiyonlar sonucu serbest klor (Cl2) ve oksijen (O2) meydana getirir ki, bunlar dezenfektan maddelerdir  Kireç Kaymağı : 1 litre suya 2,5 çorba kaşığı (40 gr) kireç kaymağı konur   Karıştırılır  Yarım saat bekletilir  Üsteki berrak kısım alınır  Bu ‘ana eriyik’tir  Bir şişeye alınır ve ışıktan korunarak iki hafta süreyle bozulmadan kullanılabilir![]() Suyu klorlamak için bu ‘ana eriyik’ten bir litre suya 3 damla, bir teneke (18 litre) suya 54 damla (iri bir çay kaşığı dolusu) ilâve edilir   Su 30 dakika bekletildikten sonra içilebilir  Eğer su berrak veya renkli ise (çok açık çay gibi) veya belirli bir kükürt kokusu taşıyorsa bu doz iki misline çıkarılır  Bu eriyikteki klor suyun içindeki mikropları öldürür  İnsan sağlığına hiçbir şekilde zararı dokunmaz![]() Yaşayabilmemiz için havadan sonra ihtiyacımız olan su, yeryüzünün beşte dördünü kaplar   Karalarda yerüstü ve yeraltında fazla miktarda bulunur  Çeşitli bölgelerde insanlar susuzluktan, su içindeki zehirli maddeler ve mikroplar sebebiyle hastalanmış veya hayatını kaybetmişlerdir  Üzerinde önemle durulması gereken nokta, suyun yeter derecede ve mikropsuz olarak teminidir  Temiz sular korunmalı, mikroplu sular ilâçlanmalı ve mikropsuz hâle getirilmesi için gereken işlemler yapılmalıdır![]() Evlerde Suların Arıtılması Evlerde, işyerlerinde kullanılan musluk suları bilhassa üç bakımdan istenmeyen özellikler taşıyabilir : 1   Tortulu olabilir  Su bâzen gözle dahi görebileceğimiz kadar tortulu olur  Bâzen de su kabının dibinde zamanla tortu birikmesiyle tortuluğu fark edilir![]() 2   Organik kirlilikler ve bakteri bulunabilir  Suların biyolojik bakımdan temizlenmesi için genellikle sular klorlanır  Bu bakımdan içtiğimiz sular ayrıca genellikle klorludur  Klor, hem tadını bozar hem de başka sakıncalar taşır![]() 3   Su, geldiği kaynağa veya akarsu ise aktığı yatakların durumuna bağlı olarak sert (halk dilinde kireçli) olabilir![]() Yiyecek ve içeceklerde kullanılan musluk suyunun arıtılması için bugün piyasalarda pekçok su arıtma cihaazı mevcuttur   Bunlar; ev, büro vb  yerlerde rahatlıkla kullanılabilecek şekilde imâl edilmiştir  Ancak iyi bir su arıtımı için, hortumun tutulması, bakteri ve gazların giderilmesi ve ayrıca sertliğin düşürülmesi gerekir  Tortunun giderilmesi için genellikle fitreler kullanılır  Bakteri ve gazların bertaraf edilmesi için özel imâl edilmiş aktif karbon ve sertliğin düşürülmesi için de reçineler kullanılmaktadır   Reçinelerin hıfzıssıhhaya uygun olması gerekir  Reçineler Ca2+, Mg2+ ve Fe2+ iyonlarını tutarken yapılarında bulunan Na+ iyonlarının miktarı insanın günlük olarak aldığı Na+ iyonu miktarının çok altındadır  Bu sebebten kalp veya damar rahatsızlığı olanlara bir zarar vermez                         __________________  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
| 
		 |