Su Ve Suyun Kimyasal Özellikleri | 
     
| 
	
			
			 | 
		#1 | 
| 
			
 
Şengül Şirin 
		
	
		
	
	 
 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Su Ve Suyun Kimyasal ÖzellikleriSu ve Suyun Kimyasal Özellikleri SU Bir oksijen atomu ile iki hidrojen atomunun birleşmesinden meydana gelmiş, âdi sıcaklıkta berrak, saydam ve kokusuz bir sıvıdır   Dünyanın %71’ini, tabiatta bulunan canlıların yapısının büyük bir kısmını su meydana getirir  Yediğimiz gıdaların başlıca bileşenleri de sudur  Mesela domatesin %95’i, sütün %87’i ve etin ise %60-70’i sudan ibârettir![]() Suyu meydana getiren elementlerin H/O hacim oranları 2/1, ağırlık oranları ise 1/8’dir   Kimyâsal formülü H2O’dur  1781’de Carendish, hidrojeni yakarak su elde etmiştir  Bunun üzerine suyun bir element olmadığı anlaşılmıştır![]() Suyun Kimyasal Özellikleri Suyun oluşum ısısı yüksek olduğundan oldukça kararlı bir birleşiktir   Metallerle ve bazı ametallerle tepkimeye (reaksiyona) girerek, bunların oksitlerini meydana getirir ve hidrojen açığa çıkar![]() Su, halojenlerle tepkimeye girerek halojeni indirger ve serbest oksijen oluşur   Metal oksitlerin su ile reaksiyonundan da hidroksitler elde edilir  Bu hidroksitler, pozitif yüklü elementin peryodik tablodaki yerine bağlı olarak asidik, bazik veya amfoterik olabilirler  Su az da olsa iyonlaştığı için, zayıf baz veya asit tuzları suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar  Metal nitrür ve hîdrürleri suda bozunarak amonyak ve hidrojen açığa çıkar  Metal karbürler su ile tepkimeye girerek hidrokarbon meydana getirirler![]() Ca2+2H2O®Ca(OH)2 +C2H2 Organik esterlerin hidrolizi sonucu ilgili alkol ve asit meydana gelir   Küçük olması sebebiyle su molekülü birçok iyonize kristal kafes yapısı içine girerek hidratları meydana getirir  Na2PO4  7H2O ve Na2SO4 7H2O gibi![]() Tabiatta bulunan suların en safları sırasıyla kar ve yağmur sularıdır   Özellikle yağmur suyunda çözünmüş olarak hava içindeki gazlar yanında karbondioksit, klorürler, nitratlar, sülfatlar, amonyak ve askıda organik ve anorganik tozlar bulunur  Yağmur suyu içinde çözünmüş halde bulunan amonyak, nitrat ve sülfatlar toprakların zirâî gücünü arttırır![]() Su, bitki ve hayvanların beslenmesinde çok önemlidir   Fen ve sanâyide çözücü, katalizör ve akışkan bir ortam olarak, bazı fiziki büyüklüklerin tariflerinde standart referans maddesi olarak, bazı hallerde ince tâneli malzeme taşıyıcısı olarak artıkların uzaklaştırılmasında seyredici ve dağıtıcı, soğutucu, temizleyici, ısı taşıyıcı olarak ve termik ve hidroelektrik enerji üretiminde çok yaygın olarak kullanılmaktadır  Sanâyide hidrojen, suyun elektrolizinden veya su buharı kızgın kömür içinden geçirilerek elde elde edilir![]() Suların Temizlenmesi Tabiatta içilmeye veya başka maksatlar için kullanılmaya elverişli temiz kaynak suları çoktur   Fakat büyük şehirlerin içme ve kullanma suları büyük miktarlara ulaştığından ekseriya göl ve nehir sularından temin edilir  Bu sular, bugün sanâyinin ve nûfusun gelişmesi sonucu kirlenmiştir  Bu yüzden şehir suları arıtma tesislerinden geçirildikten sonra kullanılmaktadır![]() Küçük kasabaların suları genellikle kaynaklardan temin edilir   Bu gibi sular için bâzı tedbirlerin alınması yeterlidir  İlk önce suyun hijyenik anketi yapılır ve beslenme bölgesinde pis suların karışma ihtimali yok edilir  Suyun kimyâsal ve bakteriyolojik muâyenesi yapılır  Bu işlemler iyi sonuç verdikten sonra, suyun toplanmasına geçilir  Tesisat font veya demirden yapılır  Çimento ve odundan olmalıdır  Toplama yerinden toplama havuzuna getirilir  Havuzlar sıcaklık değişmesine karşı korunmuş ve üst kenarı zeminden en az 50 cm yüksekte olmalıdır  Sürekli korunmalı ve temizlenmelidir![]() Büyük şehir sularının temin edildiği göl ve nehir sularının içinde yüzen ve sürüklenen maddeler alındıktan sonra, temizlenmesinin sebebleri şunlardır: 1   Suyun içindeki renk, bulanıklık, koku, kötü tat veren asılı, kolloidal ve çözünmüş haldeki organik ve anorganik zehirli, radyoaktif maddeleri ve patojen mikropları yok etmek![]() 2   Demir ve mangan gibi metalleri gidermek,3   Sertliği ve sıcaklığı normal hâle getirmek,4   Asitliği ve bazlığı nötürleştirmek, aşındırıcı bilhassa kurşun çözündürücü ve birkinti doğurucu özelliği yok etmek![]() Yukarıdaki hususları sağlamak için, su birçok işlemden geçirilir ![]() Temizlemede İçme Sularına Uygulana Temel İşlemler Havalandırma: Fıskiye şeklinde püskürtmek, sunî şelâlelerden geçirmek, delikli tabancalardan aşağı damlatmak, karıştırmak veya su içine hava vermekle, sular havalandırılır   Bu havalandırmada bilhassa demir ve mangan tuzları yükseltgenerek çöker, organik maddeler okside olur, suyun fena kokusu ve tadı kısmen düzelir![]() Havuzlandırma: Çok kirli sulaar bir süre dinlendirilir veya yavaş akıtılırsa içindeki bulanıklığa sebeb olan asılı maddeler yavaş yavaş çöker   Bu çöken maddeler aynı zamanda mikrop ve benzeri maddeleri beraberinde sürüklerler  Havuz veya barajdaki bekletilme süresi suyun kirliliğine göre değişir  Meselâ, Londra şehrinin içme suyunun temin edildiği Thames Nehri suyu 12 metre derinlik, 2 km uzunluk ve 1,5 km genişlikteki bir havuzda 6 ay bekletildiği olur  Havuzdaki bekletilmeden sonra, su, asıl temizlemeistasyonuna gönderilir  Bu su, oldukça berrak olup, bahteri sayısı ilk haline göre %80-90 azalmıştır  Bu durulma havuzunda yosun üremesinin önüne geçilmesi için beş milyonda bir bakırsülfat (CuSO4) katılır  Durulma havuzlarında biriken çamurlar zamanla mekanik vâsıtalarla temizlenir  Kabasını Alma: Bu daha çok nehir sularına uygulanır   Bu aralıkları 2,5-7,5 cm olan ızgaralardan ve göz çapı 3,2-3,4 mm olan eleklerden geçirilerek kaba maddelerden ayıklanır![]() Basit Çökeltim (Sedimentasyon) : Bulanık suların 1-3 gün durulmaya tâbi tutulması, bulanıklığın gitmesi bakımından önemlidir   İlk berraklaşma üstten alınarak temizle vâsıtalarına gönderilir![]() Pıhtılaşmış Yumaklı Çökeltim (Koagülasyon ve Flokülasyon) : Bâzı sular kil ve humus gibi anorganik ve organik kolloidal maddeleri hâvi çözelti halindedir   Bu kolloidal halde dağılmış maddeler durulma ve sedimentasyonla giderilemez  Bulanıklığa sebeb olan bu tanecikler ancak suya kimyasal maddeler katarak koagülasyon (pıhtılaştırma) ve flokülasyon (yumaklaştırma) ile çöktürülebilir![]() Eğer eksi yüklü killer mevcutsa bunu çöktürmek için artı (+) yüklü tanecikler ilâve edilir   Bu işlemle nötralize olan tanaciklerin kolloidal halleri bozulur ve bunun sonunda da tânecikler bibirleriyle birleşerek çökebilecek boyutlara gelir ki, buna koagüle denir  Koagüle olan bu parçacıklar, mikropları ve diğer maddeleri de beraberinde sürüklerler ve birbirlerine çarparak yumak gibi birleşir ki, buna da flokülasyon denir  Koagülasyon için kullanılan başlıca maddeler, alüminyum ve demir tuzlarıyla sönmüş kireçtir  Sülfat veya klorür halindeki bu tuzların yanında soda, karbonat, bikarbonat ve klorda kullanılabilir  Bu tuzların ilâvesiyle Co2 çıkışı olur  Bunun zararını önlemek için su havalandırılır  İlâve edilecek kimyâsal madde miktarı suyun anorganik ve organik analizlerinin veya kavanoz içinde pıhtılaştırma deneyin yapılmasından sonra tespit edilir  Havuz üç bölmelidir  Kimyâsal maddeler ilk bölmeye özel âletlerle ilâve edilir  Hemen çözünmesi için burada birkaç dakika hızlı karıştırma yapılır  İkinci bölmeye alınan su bir saate yakın yavaş yavaş karıştırılır  Çökeltme havuzu büyük tesisatlarda dikdörtgen, küçüklerdeyse dâireseldir  Suyun içindeki maddeler üçüncü bölmede çöker  Çökeltme bölgesinde bu bekletme süresi umûmiyetle1,5-6 saattir![]() Suların Kum Süzgeçlerinden (Filtrelerden) Geçirilmesi : Çok eskiden beri kullanılan bu metod tabiattaki tabii olan süzmenin suni olanıdır   Su kum katmanlarından geçirilerek süzülür                                      __________________  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
| 
		 |