09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecek Değişimi
Ekmek (buğday, çavdar, yulaf, mısır), un (buğday, mercimek, bezelye), tarhana, şehriye, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, tuzlu bisküvi, şekersiz galeta, yufka, - ~-’^es, kestane, mısır bu grupta yer alır
o 4) Bu gruptaki yiyecekler B1 vitamini açısından zengin kaynaklardır Patates potasyumdan zengindir, ancak bu yiyecek maddesinin glisemik indeksi yüksek olduğundan seyrek kullanılmalıdır
Glisemik indeks, yiyeceklerin kan şekerini yükseltme değeridir Kepekli ekmek ve bulgurun glisemik indeksi bu gruptaki diğer yiyeceklerden daha düşüktür Ayrıca kepeğin yüksek kan kolestrolü ve trigliserid düzeylerini düşürücü etkisi vardır Makarnanın glisemik indeksi spagettiye göre daha yüksek olduğu için spagetti tercih edilmelidir
|
|
|