![]() |
Zehirlenmeler Ve İlk Yardim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zehirlenmeler Ve İlk YardimZehirli maddelerin vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan duruma ZEHİRLENME denir ![]() 1 ![]() a ![]() *Gıda zehirlenmeleri, ilaçlarla olan zehirlenmeler, kimyasal madde ile zehirlenmeler, alkol zehirlenmesi ![]() b ![]() *Karbonmonoksit zehirlenmeleri, diğer zehirli gazlarla olan zehirlenmeler ![]() c ![]() *Zehirli gazlar, böcek öldürücü ilaçlarla olan zehirlenmeler, diğer kimyasal maddelerle olan zehirlenmeler ![]() 2 ![]() -Ağızda yanma, özel tat, yutkunma zorluğu, bulantı, kusma, karın ağrısı, karın krampı, ishal, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve terleme, -Bilinçte değişik derecelerde bozukluk, -Solunum ve dolaşımda değişik derecelerde bozukluk, hatta durma, -Önemli durumlarda idrar miktarı azlığı hatta hiç idrara çıkamama, -Görmede bozukluk, nabızda zayıflama, gözbebeklerinde küçülme, kan basıncında düşme ve havaleler olabilir ![]() a ![]() -Mümkün olduğu kadar çabuk tıbbi yardım isteyiniz: bir ambulans (Tel: 112) çağırınız ![]() verirken belirtiniz ![]() arayabilirsiniz ![]() -Tıbbi yardım ulaşana kadar hasta yalnız bırakılmamalıdır ![]() içindekileri boşaltınız ![]() b ![]() -Yan yatırınız ![]() -Baş ve boyunu arkaya çeviriniz, soluk yolunu açınız ![]() -Alt çeneyi ve dili öne çekiniz ![]() -Gerekirse ağızdan ağıza yapay solunum yapınız ![]() -Kalp durmuşsa kalp masajı uygulayınız ![]() -Hastahaneye gönderiniz ![]() 3 ![]() -Ağızdan bol su içirerek sulandırınız ![]() -Parmağınızı zehirlenenin ağzına sokarak kusturmaya çalışınız ![]() hastanın boğazını yaralayabilirsiniz ![]() ![]() -Kusarak çıkarılanı saklayınız ![]() ![]() saptanabilir ![]() -Zehirli gıdayı aldıktan sonra 3-4 saat geçmişse müshil vererek dışarı atılmasını sağlayınız ![]() -İki üç yemek kaşığı tıbbi kömürü bir bardak su içinde karıştırarak içiniz ![]() kömür zehirleri bünyesinde tutar ![]() -Şoku önleyiniz ![]() ![]() DİKKAT: Genel kural olarak zehirlenen kişiyi kusturmayın; bu kuralın tek istisnası eğer kişi bilinçli ise ve kısa bir süre önce olası "ilaç içimi" söz konusu ise kusturulabilinir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|