|  | Fiilde Zaman Nedir?-Fiilde Zaman Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Fiilde Zaman Nedir?-Fiilde Zaman HakkındaFiilde Zaman Nedir?-Fiilde Zaman HakkındaFiilde Zaman Nedir?-Fiilde Zaman Hakkında Dilimizde tek zamanlı ek almış fiiller olduğu gibi birden çok zaman veya kip eki almış fiiller de vardır  bunlar: A  Basit Zamanlı Fiiller: Tek zaman eki almış fiillerdir  Türkçe'de geniş zamanla birlikte dört temel zaman bulunur  1  Geçmiş Zaman: İş veya oluşun daha önceden  geçmişte yapıldığını bildiren zamandır  İkiye Ayrılır  İkiye Ayrılır: a  Belirli (-di'li) Geçmiş Zaman: Eylemin sözün söylendiği andan  önceden yapıldığını  söyleyenin kesin inancıyla tam anlatır: Fiillerde bulunan "-di  -du  -dü  -tu" ekleri -di'li geçmiş zamanı belirtirler  Öğretmenimiz sınıfa geldi  Bütün çocuklar bahçeye koştu    b  Belirsiz (-miş'li) Geçmiş Zaman: Eylemlerin sözden önce yapıldığını bildirir ancak  kesinlik yoktur  Söyleyen kendisi duyup görmemiş  işitmiştir  Bu kip masallara yakışır  Fiillerde bulunan "-muş  -mış  -miş  -müş" ekleri -miş'li geçmiş zamanı belirtirler  Okul bahçesinde üç tur koşmuş  Havalar soğuyunca üşütmüş    2  Şimdiki Zaman: Eylem ile anlatımın birlikte olduğunu bildiren zamandır          Ders çalışıyorum  Alış veriş yapıyorum  3  Gelecek Zaman: Eylem ile anlatımdan sonra yapılacağını bildiren zamandır Aynur tiyatroya gidecek  Birlikte eğleneceğiz  4  Geniş Zaman: Eylem her zaman yapılabileceğini bildiren zamandır Akşamları trene binerim  Her gece oyun oynarım  B  Birleşik Zamanlı Fiiller: Birden çok zaman veya kip eki almışlardır  1  Hikâye: Basit zamanlı bir fiile ek fiil olan "idim veya idi" getirilerek yapılır  bak (ı) + yor + idi __ bakıyordu al + mış + idim __ almıştım 2  Rivayet: Basit zamanlı bir fiile ek fiil olan "imişim  imiş" getirilerek yapılır  bak (ı) + yor + imiş __ bakıyormuş al + acak + imiş __ alacakmış 3  Şart: Basit zamanlı bir fiile ek fiil olan "isem  ise" getirilerek yapılır  bak (ı) + yor + isem __ bakıyorsam al + acak + ise __ alacaksa | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |