|  | Özne Nedir?-Özne Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Özne Nedir?-Özne HakkındaÖzne Nedir?-Özne Hakkında Cümlede yüklemin bildirdiği işi  hareketi yapan ya da oluş içinde bulunan öğedir  Cümlenin temel öğesidir  Ancak her cümlede bulunmak zorunda değildir  Cümlede özneyi bulmak için yükleme “kim” ve “ne” sorularını sorarız  Ancak özellikle “ne” sorusu  nesneyi bulmak için de sorulduğundan  biz özne sorusunu yükleme değişik biçimde sorarız  Örneğin; “Öğretmen soruyu bana sordu  ” cümlesinde “sordu” yüklemdir  Özneyi bulmak için yükleme “Soran kim?” diye soruyoruz  Cevap olarak “Öğretmen” geliyor  Öyleyse cümlenin öznesi bu sözcüktür  Cümlede özne yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi  açık olarak verilebileceği gibi  yüklemin çekiminden de çıkarılabilir  Cümlede olmayan  yüklemdeki şahıs eklerinden anlaşılan bu tür öznelere “gizli özne” adı verilir  “Sana bu kitabı iki günlüğüne verebilirim  ” cümlesinin yüklemi “verebilirim” sözüdür  Özneyi bulmak için “Veren kim?” diye soruyoruz  “Ben” cevabı geliyor; ancak bu söz cümlede yok  biz bunu yüklemin bildirdiği şahıstan çıkarıyoruz  Öyleyse bu cümlenin öznesi gizli öznedir  Bu özne cümlede var olan öğelerden biri sayılmaz  Yani “Geldim  ” cümlesinde öznenin “ben” olduğu görülse bile bu cümle sadece yüklemden oluşmuş sayılır  Her cümlede özne bulunmaz  Yani eylemi yapan bazen belli değildir  “Kasabaya bu yoldan gidilmez  ” cümlesinde “Gidilmeyen ne  gidilmeyen kim?” gibi sorulara cevap alınmaz  Öyleyse cümlenin öznesi yoktur   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |