Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şanlıurfanın Meşhur Yemeği Çiğ Köfte





Kullanılacak malzeme (5 kişilik):
1 kg koyun eti
2 kg çiğ köftelik bulgur
200 gr kırmızı biber
2 baş kuru soğan
4 demet maydanoz
1 demet taze nane
200 gr taze soğan
yeteri kadar biber salçası domates (veya güneşte yapılmış domates salçası)
karabiber
baharat
tuz
birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı

Yapılışı:
Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır Taze soğan ince ince doğranır Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru soğan kırmızıbiber baharat karabiber biber salçası azar azar katılarak iyice yedirilir Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur Bulgur etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır Birkaç defa daha karıştırılır Sonra köfte küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır Çiğ köfte yapılır yapılmaz yenilmelidir yoksa şişer ve nefaseti kaybolur Genellikle çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir





alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.