Bilgi Nimeti |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgi Nimeti" Allah sana Kitab`i ve hikmeti indirmis ve sana bilmedigini ögretmistir Allah`in lütfu sana gercekten büyük olmustur "( Nisa, 113 ) Cehalet: vicdanin ölümü, hayatin kesilmesi ve ömrün heba edilmesidir ![]() " Ben sana cahillerden olmamani tavsiye ederim " ( Hud, 46 )Ilim ise basiretin nuru, ruhun hayati ve kisiligin yakitidir " Ölü iken dirilttigimiz ve kendisine insanlar arasinda yürüyebilecegi bir isik verdigimiz kimse, karanliklar icinde kalip ondan hic cikamayacak durumdaki kimse gibi olur mu?" ( En am, 122 )Nese ve mutluluk ilimle birlikte gelir Cünkü ilim: kapaliyi anlamak, yitigi bulmak ve gizligi aciga cikarmak demektir Nefis, yeni seyler ögrenmeye ve etraflica incelemeye cok düskündür Cehalet ise bitkkinlik ve hüzündür Cünkü o, icinde yeni, ilginc ve hos bir seyin bulunmadigi bir hayattir Dün, bugün gibiydi; bugün de yarin gibi olacak demektir![]() Eger mutlu olmak istiyorsan ( gam, keder, hüzün ve endiseden kurtulmak icin ) ilim pesinde kos, faydali seyler ögren ![]() " Rabbim! Benim ilmimi arttir " ( Ta-ha, 114 )" Yaratan Rabbinin adiyla oku " ( Alak, 1 )" Allah kimin iyiligini dilerse onu dinde bilgili kilar ![]() ( Hadis-i Serif ) Ilim yönünden sifir olan bir cahil, ne maliyla ne de makamiyla ögünsün Cünkü onun hayati tam degildir ve ömrü kemale ermemistir:" Rabbinden sana indirilenin hak oldugunu bilen kimse, ( inkar eden ) kör kimse gibi olur mu ?" ( Ra`d, 9 ) Müfessir Zemahseri söyle dedi: " Ben uykusuz gecirdigim geceleri sen uyurken bilesin ,Bilgi: cok degerli, cok ferahlatici ve insanin gögüsünü serinletici ve icini rahatlaticidir ![]() " Rabbinden apacik bir delil üzerinde bulunan kimse, kötü isi kendisine güzel görünen ve heveslerine uyan kimse gibi olur mu?" ( Muhammed, 14 ) |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|