![]() |
Recep Ayının Fazileti ( |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Recep Ayının Fazileti (Receb, tazim ve saygı anlamına gelir, îslâm öncesi Araplar Receb ayına ayrı bir ehemmiyet verirler, saygı gösterir ve şanını yüceltirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Receb ayına sağır denmesinin bir başka anlamı da şöyle ifade edilir: Bu ayın bereketi hürmetine, bu ayda işlenen günah ve hataları manen bu ay duymamakta, mü'minlerin sadece ibadet ve sevaplarına şahitlik etmektedir ![]() ![]() İslâmiyet gelince de Receb ayına mahsus olan saygı devam ettirildi ![]() ![]() Resul-i Ekrem Efendimiz dualarında, “Allahım! Receb'i ve Şâban'ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan'a ulaştır” buyururlardı ![]() Receb'e, “recm ayı” da denir ![]() ![]() Receb kelimesindeki “R” Allah'ın rahmetine, “C” Allah'ın cömertliğine ve yardımına, “B” ise Allah'ın birrine (iyilik ve ihsanına) işaret eder ![]() Receb ayına “mutahhar” denmesinin sebebi, bu ayı oruçlu geçirenlerin günah ve hatalarından temizlenip paklanmasıdır ![]() ![]() ![]() Receb ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan'dan iki ay öncesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Receb ayı, “üç aylar” olarak bilinen mübarek bir mevsimin ilk ayıdır ![]() “Her hasenenin (ibadetin) sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde (Kadir Gecesinde) otuz bine çıkar ![]() Buna göre Receb ayında işlenen ibadet, edilen iyilik, yapılan hizmetlerin manevî ecri ve sevabı bire yüz verilmektedir ![]() ![]() ![]() Bazı hikmet ehli âlimler Receb ayı hakkında şu yorumları getirmişlerdir: Receb eza ve cefâyı terk içindir, Şaban amel ve vefa içindir, Ramazan sıdk ve safa içindir ![]() Receb tevbe ve pişmanlık ayıdır, Şaban muhabbet ayıdır, Ramazan kurbet (Allah'a yakınlık) ayıdır ![]() Receb hürmet ayıdır, Şaban hizmet ayıdır, Ramazan nimet ayıdır ![]() Receb ibadet ayıdır, Şaban dünyanın safasını terk etme ayıdır, Ramazan ibadetlerin mükafatını artıran aydır ![]() Büyük tasavvuf ehli Zünnün Mısrî der ki: “Receb ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Receb ayının diğer aylardan farklı bir ibadeti de oruçtur ![]() ![]() “Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak ![]() Hadisin devamında ravî olan Şahabı şöyle demektedir: “Resulullah 'tut' dedikçe, üç parmağını yumdu, 'Bırak' deyince de üç parmağını bıraktı ![]() ![]() Bilindiği gibi haram ayları, "Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb" aylarıdır ![]() Receb ayında devamlı olarak bir ay boyu oruç tutmanın uygun görülmeyişinin sebebi, Receb ve Şaban aylarının Ramazan ayına benzemesinden kaçınılmasıdır ![]() ![]() ![]() Diğer aylarda nasılsa, Receb ayında da ayın ortasında veya belli günlerinde, yahut üçer gün ara vermek suretiyle oruç tutulması tavsiye edilmektedir ![]() Görüldüğü gibi Receb ayında tamamen oruçlu geçirme hususunda bir hadis ve rivayet yoktur ![]() ![]() ![]() Bu arada Ramazan ayında bozmuş olduğu bir oruçtan dolayı kefaret orucu tutmak isteyenler için Receb ve Şaban ayı iyi bir fırsattır ![]() ![]() ![]() ![]() Madem Receb ayı günahların affedildiği aydır ![]() ![]() ![]() “Estağfirullâhe'l-Azîme'llezî la ilahe illâ hû el-Hay-yü'1-Kayyûmu ve etûbü ileyh ![]() ![]() Mânâsı: “Hayat sahibi olan, her şeyi idare edip ayakta tutan, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'tan mağfiret dilerim ![]() ![]() ![]() Üç aylar birer dua ve niyaz mevsimidir ![]() ![]() ![]() “Allahım, salat eyle Muhammed Aleyhissalâtü Vesselamın üzerine; hikmet yıldızları ve devamlı nimet ve ismet kaynağı ehl-i beytine ![]() Allahım, beni her türlü kötülükten koru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allahım, beni bağışla, beni bağışlamakla Sana bir zarar gelmez ![]() ![]() ![]() ![]() Allahım, bana sıhhat ve afiyet ver ![]() ![]() ![]() Allahım, Senden sabır ve doğruluk istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı Selef büyükleri de Receb ayı gecelerinde şöyle dua etmişler: “Allahım, Sana mahzun gönlümle, isteklerini kabul buyurduğun dostlarının duası ile niyaz ediyorum ![]() ![]() ![]() Yâ Rab, bu gecenin rahmet ve bereketinden sevap ve mükâfatından beni nasiptar et ![]() Allahım, kullarından istediğine, istediğini verirsin, kim Seni onlara ikram etmekten alıkoyabilir? Ben fakir ve âciz bir kulum ![]() ![]() Yüce Mevlam, bu gece kullarına çok rahmet ve bereketini döker, saçarsın ![]() ![]() ![]() ![]() Allahım, salât eyle Muhammed ve evladına, eşlerine ve dostlarına, bitip tükenmeyen rahmet ve bereketinle ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|