|  | Kütahya Nüfus Ve Sosyal Hayat |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kütahya Nüfus Ve Sosyal Hayat1990 sayımına göre; toplam nüfûsu 578  020 olup, 241  999’u il merkezi ve ilçelerde; 336  021’i köylerde yaşamaktadır  Yüzölçümü 11  875 km2, nüfus yoğunluğu 50’dir   Örf ve adetleri: Kütahya çok eski bir yerleşim merkezidir  Tarih boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya, Bergama, Bitinya, Roma, Doğu Roma(Bizans), Anadolu Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı Devleti bu bölgeye hâkim olmuşlardır   1079’da Selçuklu Türklerinin Kütahya ve çevresini fethinden sonra, Türk-İslâm kültürü yayılmaya başlamış ve eski kültürler unutulmuştur  Kütahya millî ve mânevî değerlerin, târihî an’anesine sıkı sıkıya bağlı, buram buram târih kokan bir ilimizdir   Kiraz şenliği, ılıca sefaları, kış eğlenceleri, dinî bayramlardaki hususî havasıyla, mesire yerlerine yapılan hususî gezileriyle, kendisine has düğün âdetleri, zengin folklorü ile Anadolu’daki Türk boylarının özelliklerini taşır   Mahallî kıyafetleri: Düğün, bayram ve hususî günlerde mahallî kıyafetlere rastlanır  Kadınlar, “Tefebaşı” denilen ince çuhadan yapılmış al veya mavi renkli, motifleri altın suyuna batırılmış gümüş sırma ile gergefte işlenmiştir  “Çintiyan” denilen şalvar ile “fermene” ismi verilen cepken veya yâlık ile uzun bir entariden ibarettir   Erkek giyimi Ege’nin “Zeybek” kıyafetine benzer  Başta keçe, külah veya fes; içte “kazeke” yakasız gömlek, parçalı sallama cepken; altta şalvar ve “serpuşu” denilen kuşak; ayakta yün çorap, kalçın, mest, papuç veya potin bulunur   Müzik ve halk oyunları: Ege, Marmara ve Orta Anadolu müzik ve halk oyunları karışmıştır  Ege bölgesinin tesiri daha ağır basar  Zeybek türü oyunlar oynanır   Mahallî yemekleri: Kütahya’nın mahallî yemekleri zengindir  Meşhur yemekleri şunlardır: Şibit (ıspanaklı börek), mantı, kızılcık tarhanası, cimcik (Mantıya benzer hamur işidir) Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve kızgın tereyağ gezdirilir  ), labada dolması(ılıbıda dolması veya yalancı dolma da denir  Bulgur pilavını haşlanmış labada yapraklarına sararak pişirirler ve üstüne taze soğan, nâne, hıyar ve süzme yoğurt dökerler  ), gözleme, höşmerim, kaygana, kapama, yufka tatlısı, pelüze, dolamber böreği, göveç, küp kebabı, çevirme kebabı ve kuyu kebabı   Halk ve divan edebiyatı: Kütahya’da çok sayıda halk ve divan şairi yetişmiştir  Halk şairlerinden bazıları şunlardır: Âşık Deli Şükrü, Âşık Sırrı, Arifî, Âşık Ömer, Pesendî ve Kâmilî’dir   Başlıca divan şairleri ise; Ahmedî, Şeyhoğlu Mustafa, Şeyhî, Ahmed-i Dâî ve Gaybî Sunullah’tır  Evliya Çelebi’nin Ceddi ve lügat yazarı Ahterî Mustafa, Cemalî, Rahimî, Firakî veÜnsî Kütahya’nın yetiştirdiği meşhurlardır   El sanatları: Kütahya denilince akla çinicilik gelir  Çinicilik on beşinci asırda başlamış, on altıncı asırda çok gelişmiştir  Son asırlarda gerileyen çinicilik son senelerde hızla gelişmektedir  Çok sayıda insan çinicilikle uğraşmaktadır  Kütahya çinileri yurt içi ve dışında meşhurdur  Çinicilikten sonra halıcılık meşhurdur  Binlerce evde halı dokunur  Kütahya halıları aranan halılardır  Kütahya’da oymacılık da isim yapan bir el sanatıdır   M  Ö  1500 sene önce Frigler tarafından başlatılan çinicilik, Kütahya’nın sembolü olmuştur  Dünyanın birçok ünlü binasını Kütahya çinileri süslemektedir  Kütahya ve çevresinde bulunan katı maddeler buradaki çini atölyelerine getirilir, değirmende su ile öğütülüp elenir  Ayrı bir havuzda hepsi karıştırılır  Suyu süzüldükten sonra 25 gün dinlendirilir  Dinlenmeden sonra hamuru öğütülerek çakmak taşı konur  Hamurun içine bir miktar tebeşir de eklenir  Hamurun içinde, kilosunda % 40 su bulunan bu karışık, çarka götürülmeye hazırdır  Çarkın başında çalışan ustalar çok küçük yaşlarda bu işi öğrenmeye başlarlar  Mârifetli elleri ile işledikleri hamura istedikleri şekli veren bu kişiler en az 30-40 sene bu işi yaparlar  Hazırlanan eşyalar, vazolar bakır kazanların içine doldurularak sırlanır  Bu işler sırasında desenlerin üzeri kapanır ve tekrar fırına gönderilerek 950°C’de pişirilir, boyanır  Çiniler kalıplardan çıkarıldıktan sonra düzenli bir şekilde itinayla ustalar tarafından fırınlara yerleştirilir  Daha sonra yakılan fırında ısı 800°C’ye kadar yükseltilir  İçine bin parça çini eşya alabilen bu fırınlardan eşyalar ancak 5 gün geçtikten sonra çıkarılır   Eğitim: Kütahya târih boyunca “kültür şehri” olarak isimlendirilmiş, çağların kültür hazinelerini sinesinde taşımıştır  Tarihi gibi kültürü köklü, sağlam ve zengindir  Okuma-yazma oranı yüzde 87’ye yükselmiştir  İlde 52 anaokulu, 705 ilkokul, 80 ortaokul, 11 meslekî ve teknik ortaokul, 17 lise ve 19 meslekî ve teknik lise vardır  Bütün ilçelerinde lise bulunur   Eskişehir’deki AnadoluÜniversitesine bağlı iki yüksek okul vardır  Bunlar Kütahya İdarî Bilimler Yüksek Okulu ile Kütahya Meslek Yüksek Okuludur  Merkez ilçe Vahit Paşa Kütüphanesi ile Tavşanlı Halk Kütüphanesi çok kıymetli ve zengin eserlerle doludur  Kütahya Mevlevîhânesi ve Molla Bey kütüphânelerindeki kitaplar, Vahit Paşa Kütüphânesine getirilmiştir  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |