![]() |
Sosyal Güvenlik Kuruluşları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sosyal Güvenlik KuruluşlarıSosyal güvenlik kuruluşları er ülkenin çalışan vatandaşlarının sosyal güvenliklerini sağlayan, memleketin sosyal yapısına, mali, iktisadi gücüne uygun olarak kurulan müesseseler ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5434 sayılı T ![]() ![]() ![]() T ![]() ![]() 1) Yönetim Kurulu, 2) Genel Müdürlük, 3) Sağlık Kurulu ![]() Kanunda belirtilen kuruluşlarda çalışan üyelerine emekli sandığı şu yardımları yapar: Aylık ve ikramiyeler: Emekli aylığı, vazife malullüğü aylığı, adi malullük aylığı, dul ve yetim aylıkları, Harp malullerine bağlanan aylık, vatani hizmet tertibinden bağlanan aylık, muhtaç kimselere aylık bağlanması, toptan ödeme, emeklilik ikramiyesi, evlenme ikramiyesi ![]() Sağlık yardımları: Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlarda, bunların bakmakla mükellef bulundukları aile fertleri, dul ve yetim aylığı alanlar hastalanmaları halinde resmi sağlık kurumlarında muayene ve tedavi ettirilirler ![]() T ![]() ![]() ![]() II ![]() Çalışan işçilerin bütün sosyal güvenliklerinin sağlanabilmesi; İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası, Hastalık Sigortası, Analık Sigortası, Malullük Sigortası, Yaşlılık Sigortası, Ölüm Sigortası, İşsizlik Sigortası, aile ve Çocuk Yardımları Sigortası gibi sigorta kanunlarının ve bu kanunları uygulayan Sigorta Kurumlarının mevcut olmasına bağlıdır ![]() Osmanlı Devletinde, işçilerle ilgili ilk özel tedbirler, 1865 tarihinde Ereğli Kömür Havzası için çıkarılan ve 100 maddeden meydana gelen Dilaver Paşa Nizamnamesi'nde yer almıştır ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ilk güvenlik müessesesi 1866 yılında Askeri Tekaüt Sandığı adıyla kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyal Sigortalar Kurumunun organları şunlardır: 1) Genel Müdürlük Kuruluşu, 2) Yönetim Kurulu, 3) Genel Kurul ![]() Sosyal Sigortaların karşıladığı rizikoları Uzun Vadeli ve Kısa Vadeli olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür ![]() ![]() ![]() Kısa Vadeli Sigorta Kolu da "Mesleki Risk"i karşılayan İş Kazalarıyla Meslek Hastalıkları Sigortası; "Sosyal risk"i karşılayan Hastalık ve Analık Sigortalarından müteşekkildir ![]() Uzun Vadeli Sigorta Kolu olan İhtiyarlık Sigortası ise, ilk olarak 5417 sayılı kanunla 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bakanlar Kurulunca zaman zaman çıkarılan kararnamelerle, halen memleketimizde bir kişi çalıştıran iş veya işyerlerinde 506 sayılı kanun hükümlerine tabi tutulmak suretiyle, kanunun uygulama alanı genişletilmiştir ![]() Avukatlar ve Noterler kendileriyle ilgili kanunlara (19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 506 sayılı kanunun 85 ve 86 ![]() ![]() 17 ![]() ![]() ![]() 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile sigortalılara sağlanan yardımlar şunlardır: 1 ![]() a) Sağlık yardımı yapılması, b) Geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmesi ![]() c) Sürekli iş göremezlik hallerinde gelir verilmesi, d) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi, e) a ve d fıkralarında yazılı yardımlar için sigortalının başka yere gönderilmesi, f) Yurt içinde tedavisi mümkün olmayıp, ancak yabancı ülkede kısmen veya tamamen tedavisi mümkün görülen ve iş göremezlik derecesinin azalabileceği, kurum Sağlık Tesisleri Sağlık Kurulu Raporu ile tespit edilenlerin ve raporda belirtilmişse beraber gideceklerin gidip-gelme yol paraları ile o yerdeki kalış ve tedavi masraflarının ödenmesi, g) Cenaze masrafı karşılığı ödenmesi, h) Sigortalının ölümünde hak sahiplerine aylık bağlanması ![]() 2 ![]() a) Sağlık yardımı yapılması, b) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi, c) Geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmesi, d) Gerekli hallerde muayene ve tedavi için yurt içinde başka bir yere gönderilmesi, 3 ![]() a) Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması, b) Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması, c) Emzirme yardım parasının verilmesi, d) Sigortalı kadının doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilmesi, e) Analık hali sebebiyle gerekirse, yurt içinde başka bir yere gönderilmesi ![]() 4 ![]() Malullük sigortasından sağlanan yardım, malullük aylığı bağlanmasıdır ![]() 5 ![]() a) Yaşlılık aylığı bağlanması, b) Toptan ödeme yapılması ![]() 6 ![]() a) Ölen sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına aylık bağlanması, b) Ölen sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına toptan ödeme yapılması, c) Ölen sigortalı için cenaze masrafları karşılığı verilmesi ![]() III ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|