|  | Enzim Endüstriyel Uygulamalar |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Enzim Endüstriyel UygulamalarEndüstriyel uygulamalar Enzimler, spesifik katalizörlere gerek duyulan kimya endüstrisinde ve diğer enüstriyel uygulamalarda kullanılır  Ancak, enzimler genelde katalizleyebildikleri tepkime sayısı ve ayrıca organik çözücü ve yüksek sıcaklıklarda stabiliteleri açısından sınırlıdırlar  Bu yüzden protein mühendisliği aktif bir araştırma sahası olmuştur, konusu yeni özelliklere sahip enzimlerin tasarımıdır  Bunun için ya rasyonel tasarım ya da laboratuvar ortamında (in vitro) evrim yöntemleri kullanılır  [70][71]Uygulama Kullanılan enzim Örnekler Ekmek endüstrisi alpha-amylase catalyzes the release of sugar monomers from starchFungal alfa-amilaz enzimleri normalde 50 derecede etkisizleşirler ve pişirme sırasında imha olurlar  Undaki nişastanın şekere parçalanmasını katalizler  Mayanın şeker üzerindeki etkisi ile karbon dioksit meydana gelir  Ekmek ve ekmek ürünleri yapımında kullanılır  alpha-amylase catalyzes the release of sugar monomers from starch Proteazlar Bisküvi imalatçıları undaki proteaz seviyesini azaltmak için kullanırlar  Bebek gıdaları Tripsin Bebek gıdalarının önceden sindirimi  ***** endüstrisi Malt üretimi için arpanın çimlendirilmesi  Bira üretiminde arpanın ezilmesi ile enzimler salınır  Bu enzimler nişasta ve proteinleri parçalayarak basit şekerler, amino asitler ve peptitler üretir, bunlar da fermantasyonda kullanılır  Arpa enzimlerinin endüstriyel üretimi Biracılıkta yaygınca kullanılır, arpadaki doğal enzimler yerine kullanılırlar  Amilaz, glukanaz, proteazlar Malttaki polisakkarit ve proteinleri parçalarlar  Betaglukanazlar ve arabinoksilanazlar Arpa bulamacını (wort) ve biranın filtrelenme özelliklerini iyileştirirler  Amiloglukozidaz ve pullulanazlar Düşük kalorili bira yapımı ve fermantasyonun ayarlanması  Proteazlar Biranın saklanması sırasında oluşan bulanıklığın giderilmesi  Asetolaktatdekarboksilaz (ALDC) Diasetil oluşumunu engellemek Meyve suları Selulazlar, pektinazlar Meyve sularının berraklaştırılması Süt endüstrisi Rokfor peyniriGenç geviş getirici hayvanların midesinden elde edilen Rennin  Peynir üretimi, proteinin hidrolizi için  Mikroplar tarafından üretilmiş enzim Süt endüstrisinde artarak kullanılmaktadır  Lipazlar Mavi küflü Rokfor peynirinin üretimi sırasında peynirin olgunlaşmasında kullanılır  Laktazlar Laktozun glukoz ve galaktoza parçalar  Et yumuşatması Papain Pişirilecek etin yumuşamasını sağlar  Nişasta endüstrisi Glukoz FruktozAmilazlar, amiloglucosideazlar ve glukoamilazlar Nişastayı glukoza ve çeşitli şuruplara dönüştürür  Glukoz izomeraz Nişastalı malzemelerden yüksek fruktozlu mısır şurubu üretiminde glukozu fruktoza dönüştürür  Bu şurupların kuvvetli tatlandırıcı özellikleri ve ayni tatlılık derecesi için sükroza kıyasla daha düşük kalori değerleri vardır  Kağıt endüstrisi South Carolina, ABD'de bir kağıt fabrikası  Amilaz, Ksilanaz, Selülaz ve ligninazlar Nişastanın daha düşük viskoziteye indirerek kağıdın şekillenmesi ve kaplanmasını kolaylaştırır  Ksilinaz, renk gidermek için kullanılan çamaşır suyu miktarını azaltır  selülaz lifleri düzgünleştirir, su çekilmesini artırır ve mürekkep giderilmesini kolaylaştırır; lipazlar kalınlığı azaltır; ligninazlar lignini sindirip kağıdı yumuşatırlar Biyoyakıt endüstrisi Selülozun 3 boyutlu yapısıSelülazlar Selülozu fermante edilebilir şekerlere parçalamak için kullanılır (bkz  selülozik etanol)  Ligninazlar Lignin atıkların kullanımı Biyolojik çamaşır tozu Başlıca proteazlar, bunlar bakteriler tarafından hücre dışına salgılanır Giysilerden protein lekelerinin çıkarılması için  Amilazlar Bulaşık makinası deterjanlarında, dayanıklı nişasta lekelerinin çıkarılmasında  Lipazlar Yağ lekelerinin çıkartılmasını kolaylaştırmak için  Selülazlar Çamaşır yumuşatıcılarında kullanılır  kontakt lens temizleyicileri Proteazlar Enfeksiyon olmaması için kontakt lenslerden proteinleri çıkarmak  Kauçuk endüstrisi Katalaz Peroksitten oksijen üretilerek lateksten sünger kauçuk imal etmek için  Fotoğraf endüstrisi Proteaz (fisin) Artık fotoğraf filmindeki jelatini çözerek içindeki gümüşü elde etmek için  Moleküler biyoloji DNA çift sarmalı  Restriksiyon enzimleri, DNA ligaz ve polimerazlar Gen mühendisliğinde DNA'nın manipülasyonu için, farmakoloji, tarım ve tıpta kullanılır  restriksiyon sindirimi ve polimeraz zincir reaksiyonu için esastırlar  Moleküler biyolojinin ayrıca adli tıpta de önemli bir yeri vardır  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |