Menopoz Döneminde Beslenme

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Menopoz Döneminde Beslenme



Kadın hayatının ortalama olarak üçte biri menopoz döneminde geçer

Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır Böylece kadında:


-Ateş basma, terleme, çarpıntı

-Uykusuzluk, sinirlilik,(ruhsal çöküntü) depresyon, unutkanlık, halsizlik, çabuk sinirlenme

-Bazen cinsel istekte (libido) azalma

-Kemik erimesi(osteoporoz)

-Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi

-İdrar kaçırmaya kadar varan idrar yollarında atrofi ortaya çıkmaktadır


MENOPOZDA KALP VE DAMAR HASTALIKLARI


Menopozda estrojen hormonunun azalması sonucu, bu hormonun koruyucu etkisi ortadan kalktığından, kalp-damar sistemi hastalıklarında %60’a varan artışlar görülmektedir Menopozda kalp-damar hastalıklarından korunmak için düşük yağ içerikli, tüm besin gruplarını içeren diyet, düzenli egzersiz yapılmalı, gerekiyorsa doktor tarafından kolesterolü düşüren ilaçlar (statinler) kullanılmalıdır


MENOPOZDA KEMİK ERİMESİ (OSTEOPOROZ)


Menopoz sonrası osteoporoz, kabaca kemik dokusunun temel minerali olan kalsiyum'un yaşlanma ve menopozdaki östrojen eksikliği sonucu kalıcı olarak kaybedilmesidir İlk 5–8 yılda kemik kaybı ortalama yılda %4–8 iken, daha sonra kısmen azalarak kadın her yıl kemik dokusunun yaklaşık %1'ini kaybeder ve 75 yaşına geldiğinde, ortalama olarak 35 yaşındaki kemik dokusunun %30'unu kaybetmiş olur Buna bağlı olarak menopozla beraber hızla artan kemik erimesi sonucu sessiz omurga kırıklarlarıyla bel ağrıları, boyda kısalma ve kamburluk ortaya çıkar Menopozdan sonra bir kadında boy 65 yaşına kadar ortalama 4 cm 75 yaşına kadar 9 cm kısalır Omurga kemiklerindeki çökme kırıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kamburluk ve göğüs kafesinin kemik yapısının bozulması sonucu hastada solunum sıkıntısı gelişebilir Kadınlar menopozda çarpma düşme sonucu kalça, el bileği ve diğer kemik kırıklarına da daha kolay maruz kalabilirler Bu kırıklardan en ciddi olanı kalça kırığıdır ve kalça kırığından sonra hastalardan %12-20'si 2 yıl içinde kaybedilmektedir

Kemik erimesinin engellenmesi için tüm yaşam boyunca düzenli kalsiyum tüketilmesi gerekmektedir


Menopoz döneminde kalsiyumdan zengin diyet esastır Süt, yoğurt, ayran, peynir, koyu yeşil yapraklı gıdalar, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru meyveler, pekmez kalsiyumun zengin kaynaklarıdır ve diyette düzenli tüketimi ile kemik kaybı önlenmeye çalışılır Günde ortalama 2–3 porsiyon süt ve yoğurt grubu, 2 dilim peynir düzenli tüketilmelidir Kemiklerimizin oluşumunu sağlayan ve sağlamlığını kazandıran kalsiyum, vücut için en önemli minerallerden birisidir Vücuttaki kalsiyum miktarı, tüm vücut ağırlığımızın yaklaşık %15 – 2 kadarıdır Besinlerle alınan kalsiyum ile emilen kalsiyum farklı olmaktadır Alınan kalsiyumun yaklaşık üçte ikilik bir kısmı vücuttan atılmaktadır


Yoğun olarak dişlerde olan kalsiyum, ayrıca kemiklerde, tüm doku ve sıvılarda da bulunur Dişlerde ve kemiklerde protein iplikçiklerinin oluşturduğu ağ gibi yapıya oturarak, yapısal sertlik ve dayanıklılığı sağlar


Menopoz döneminde vücutta oluşan hormonal dengesizlikler ve kullanılan ilaçlardan dolayı kilo verme işlemi zorlaşır Menopoz döneminde kilo verme hızı neredeyse yarı yarıya kadar düşer Ancak bu bir kayıp olarak düşünülmemeli ve bu dönemde kişiler kilo kontrol programlarına daha da dikkat etmelidirler Çünkü menopozda, kilo alım hızı çok yüksek olup bunu önlemek veya geriye döndürmek gerekir Aksi takdirde ileride bu kiloları vermek daha da zorlaşacaktır Kilo korumada düzenli egzersiz önemlidir

Bu dönem de yapılan araştırmalarda içeriğinde bulunan ısoflovanlardan dolayı soya tüketiminin menopoz sırasında oluşan olumsuz etkilerini azalttığını göstermektedir


Isoflovanlar: Soya fasülyesi, sterol kaynaklı bileşkenler (isoflovanlar) açısından (2–4 mg/gram) zengindir Soyada en yoğun olarak bulunan iki madde "daidzein" ve "genistein" maddeleridir


Bunlar doğal östrojenden yaklaşık olarak 1000 kat daha az östrojenik güce sahiptir ve bu özellikleri ile bağlantılı olarak birkaç fizyolojik etkisi bulunmaktadır Et proteininin bir bölümünün soya proteini ile değiştirilmesi, özellikle yüksek kolestrol seviyesine sahip kişilerde (240 mg/dl ve üzeri) kandaki kolestrol oranını düşürmektedir


Isoflovan ve soya proteinleri osteoporoz (yaşın ilerlemesiyle birlikte kemiklerde meydana gelen erime) riskini azaltmaktadır


Kemik içinde yer alan kalsiyum sürekli bir devinim halindedir, yani kemik matriksinden çıkıp yenilenmektedir İlerleyen yaşla birlikte bu yenilenme yavaşlar ve etkinliğini yitirir Bu da yaşlılarda genellikle kalça kırıkları ile sonuçlanan kemik erimesine neden olur


Yaşlılarda da görülen kalça kırığı vakalarına, et tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde, soyanın temel protein kaynaklarından biri olarak kullanıldığı ülkelere göre çok daha sık rastlanmaktadır Yapılan çalışmalar, soya proteini tüketen gruplardaki deneklerin, beslenme düzenlerinde soyaya yer vermeyen kontrol grubuna göre kemik yoğunluğunun daha fazla (kemik erimesinin daha az) olduğunu göstermektedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.