![]() |
Proteinler Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Proteinler Hakkında BilgiProteinler Hakkında Bilgi Proteinler İle İlgili Bilgi Proteinler Tüm canlıların yapısında, sudan sonra en çok bulunan temel yapı maddeleri proteinlerdir ![]() ![]() Proteinlerin yapıları karbon , hidrojen , oksijen elementlerinin yanı sıra azot elementinden oluşur ![]() ![]() Proteinlerin yapıtaşları amino asitlerdir ![]() ![]() ![]() Aminoasitlerin R ile gösterilen değişken grubu herhangi bir atom ya da atom grubu olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() n(amino asit) Protein + (n-1) Su Her canlıdaki , hatta bir canlının farklı dokularındaki protein çeşitleri birbirinden farklıdır ![]() ![]() ![]() Hayvanların yedikleri proteinler sindirim organlarında sırasıyla pepton , peptit ve sonunda amino asitlere ayrılır ![]() ![]() Proteinler canlılarda şu amaçlarla kullanılır: 1-) Hücrelerin yapım ve onarımında sadece protein ya da glikoprotein , lipoprotein halinde yapı elemanı olarak ![]() 2-) Yaşamsal olayların düzenlenmesinde kullanılan enzimlerin oluşturulmasında ![]() ![]() 3-) Kasların kasılmasını sağlayan kasıcı protein olarak ![]() ![]() 4-) Çoğu doku ve organların çalışmasını düzenleyen hormon olarak ![]() ![]() 5-) Doku ve organlar arasında madde taşıyıcısı olarak ![]() ![]() 6-) Hayvanların vücudunu yabancı maddelere karşı koruyucu olarak ![]() ![]() 7-) Toksin vb ![]() ![]() ![]() 8-) Depo proteinleri olarak ![]() ![]() 9-) Canlıda , enerji sağlamak üzere kullanılan karbonhirat ve yağlar yeterli olmadığında enerji verici olarak ![]() ![]() Hayvansal besinlerden kırmızı et , beyaz et , süt , yumurta ; bitkisel besinlerden fasulye , mercimek gibi baklagiller proteinler yönünden zengin yiyeceklerdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|