Yazın Zehirlenmeler Artıyor Dikkat!!!!

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yazın Zehirlenmeler Artıyor Dikkat!!!!





Zehirlenme olaylarının sıcaklara bağlı olarak arttığına dikkat çeken uzmanlar, yaz mevsiminde yiyeceklerin hazırlanması sırasında temizlik kurallarına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini bildirdi


İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Koptagel İlgün, yaz mevsiminde süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünlerinin bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer aldığını belirterek, beklemiş ve mikroplarla kirlenmiş besin maddelerinin yenilmesinin gıda zehirlenmelerine neden olduğunu kaydetti Gıda ve içeceklerin enfeksiyona yol açan mikroorganizmalarla veya zehirli maddelerle bulaştıklarında zehirlenmeye neden olduklarını vurgulayan Prof Dr İlgün, "Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk ve diğer kümes hayvanlarının etleriyle hazırlanan yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski yüksek yiyeceklerdir" dedi


Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmamasının gıda zehirlenmelerini önemli bir sorun haline getirdiğini ifade eden Prof Dr İlgün, kişisel temizliğe özen gösterilmemesi ve kirli suların gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi Gıda zehirlenmelerinin belirtilerinin zehirlenmeye yol açan bakterinin özelliğine göre değiştiğini belirten Prof Dr İlgün, ancak pek çoğunda bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, kanlı ishalin gözlendiğini kaydetti


Yazın tarım ilaçlarına bağlı zehirlenmelerin de arttığına dikkat çeken Prof Dr Koptagel İlgün, "Tarımsal ilaç zehirlenmeleri ilaçlama yapan kişilerde görülebildiği gibi, ilaçlama yapılan yere yakın olanlarda da görülebiliyor Rüzgarın etkisiyle dağılan ilaçlı havayı soluyanlar etkilenebiliyor Özellikle, tatil nedeniyle gidilen yörelerde ve kırsal kesimde dalından koparılarak yıkanmadan yenilen meyvenin ilaçlı olabileceği dikkate alınmıyor Bu da tarım ilacı zehirlenmelerine neden olabiliyor" diye konuştu

Tarım ilacı zehirlenmesine neden olabilecek meyvelerin başında üzümün geldiğini söyleyen Prof Dr İlgün, asmadan üzüm koparıp yeme keyfinin zehirlenme olayıyla üzüntüye dönüşebildiğini ifade etti Prof Dr İlgün, her sebze ve meyvenin mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

"Tarımsal ilaç zehirlenmeleri riskini en aza indirmek için ilaçlama yapan kişiler, ilaçlama işleminden önce çevreyi bilgilendirmeli Evcil hayvanlar uzaklaştırılmalı İlaçlar, yiyeceklerden uzakta ve kilit altında korunmalı Zehirlenme halinde kullanılan ilacın adı ve kullanım talimatnamesiyle derhal hekime başvurulmalı Zehirlenen kişi hekime götürülürken yan yatırılmalı, yüzü açık tutulmalı, varsa takma dişleri çıkarılmalı, ilaç bulaşmış giysileri çıkarılmalı, cildi, yüzü bol suyla yıkanmalı Ağız yoluyla zehir alındıysa hasta kusturulmalı"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.