![]() |
Zarf Tümleci Nedir ? Zarf Tümleci Tanımı, Zarf Tümleci Anlamı, Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zarf Tümleci Nedir ? Zarf Tümleci Tanımı, Zarf Tümleci Anlamı, HakkındaZarf Tümleci [1] tanımı Yüklemin anlamını zaman, durum, yön, miktar, tarz, vasıta, şart, sebep, birliktelik yönlerinden tamamlayan kelimeler ve kelime gruplarıdır ![]() ®edat tümleci (edatlı tümleç) olarak adlandırılan tümleçler de birer Zarf tümlecidir ![]() Akşama kadar çalıştık ![]() Toprak derin derin ürperdi ![]() Bu şiir yağmur yağarken yazdım ![]() Ben resim çekmeyi de çok seviyorum ![]() Akşama doğru eve varırız ![]() Aşağı inmişti ![]() İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar ![]() Bu hastahanede aylarca kalırsa, üç beş ameliyata dayanırsa, kurtarmaya çalışırız ![]() On beş yaşına dek evinden uzun süreli ayrılmadı ![]() anlatılanları korkuyla dinledik ![]() Hastayı ambulânsla getirmediler; taksiyle getirdiler ![]() yağmur yağdığı için sular kesilmiş ![]() Düşüncelerinizi bir kompozisyonla açılayın ![]() Bazı öğrenciler anneleriyle gelmişlerdi ![]() ]Zarf tümlecini bulmak için yükleme “nasıl?, ne zaman?, ne kadar?, nereye?” ve “kiminle?, neyle?, niçin?, neden?, niye?”soruları sorulur ![]() Sağa sola bakmadan içeri girdi ![]() İki arkadaş gece boyunca uzun uzun konuştular ![]() Biz , akşamki trenle gideriz ![]() Raşit’i son gördüğümde Hüseyin’le geziyordu ![]() Çocuk korkudan konuşmuyordu ![]() Onu görmek için beklemiştik ![]() Türü İsimler eksiz veya yön, vasıta, eşitlik ve bazı hâl ekleriyle, fiiller de Zarf-fiil ekleriyle Zarf görevi yapar ![]() Kurduğun devlet asırlarca muzaffer yürüdü ![]() Ankara, uzun tarihinin şaşırtıcı birleşimleriyle doludur ![]() Ayağa kalktı ve kardeşiyle beraber dışarı çıktı ![]() Hana sağ indi, ölü çıktı geçende ![]() Kulak verdin mi yürekten kavala saza ![]() Zaten yarı aç yarı tok ve bitkin bir hâlde olduğundan ayakta fazla duramadı ![]() O zaman yükselerek arşa değer belki başım ![]() Yön, zaman, tarz, sebep, vasıta, miktar ve şart bildiren bütün kelimeler ve kelime grupları Zarf tümleci olarak kullanılabilir ![]() Dostlarla da yollar ayrıldı bir bir ![]() Ankara’ya yaklaştıkça heyecanım artardı ![]() Yavru kedi, hiç de iyileşecek gibi görünmüyordu ![]() Tenha sokakta kaldım oruçsuz ve neşesiz ![]() Cephaneleri bitince süngülerini taktılar ve düşmana doğru yürüdüler ![]() Dört saatlik yolu, iki saatte, köpeklerden korktuğum için tarlaların arasından geçerek yürüyüverdim ![]() Sırtınızdan para kazanmaya çalışırlar, bir kez uğradınız mı depreme ![]() ®Tek kelimelik bazı Zarflar ek aldıklarında Zarf olmaktan çıkar, Zarf tümleci oluşturmazlar ![]() Yarın benimle gelir misin? Zarf Yarını bekleyemem ![]() İçeri→içeriye, dışarı→dışarıya, aşağı→aşağıya ®Edatlarla kurulanlar (edat tümleçleri ya da edatlı tümleçler) “ile” Ankara’ya uçakla giderler ![]() Bizi boş vaatlerle kandırdılar ![]() Hasan yaşlı annesiyle oturuyordu ![]() Arabanın gürültüsüyle irkildi ![]() Öfkeyle kalkan zararla oturur ![]() Sevinçle boynuma sarıldı ![]() “-E kadar” Dershaneye kadar gidelim ![]() Akşama kadar çalıştık ![]() “için” Çalışmak için başvurdu ![]() Sınavı kazanmak için çalışmak gerekir ![]() Sıkıldığı için dışarı çıktı ![]() Bu ayakkabıyı babam için aldım (özgülük) Bu iş için kaç lira ödedin? (karşılık) Senin için sorun yok tabi ![]() Bizim için ne diyorlar? (hakkımızda) Sizin için üç kişilik yer ayrıldı ![]() “üzere, üzre” Sorunu halletmek üzere gidiyorum ![]() On dakika konuşmak üzere kürsüye çıktı ![]() “-E göre” Başbakana göre enflâsyon düşük ![]() Ayağını yorganına göre uzat ![]() Allah dağına göre kış verir ![]() anlatılanlara göre ikisi de suçluymuş ![]() Siz bana göre daha gençsiniz ![]() Kemal, Hasan’a göre daha uzundu ![]() Bana göre ayakkabınız var mı? (uygunluk) “karşı” Edebiyata karşı ilgim vardı ![]() Denize karşı bir balkonu var ![]() “diye” Terfi edeyim diye yağcılık yapıyor ![]() yağmur yağıyor diye dışarı çıkmadı ![]() “doğru” Ormana doğru yürüdük ![]() Bana doğru bakıyor ![]() “dolayı, ötürü” Zayıflıktan dolayı sık sık hastalanıyor ![]() Çalışmadığından ötürü canı sıkılıyor ![]() “-den” ekiyle de aynı anlam sağlanır ![]() Sıkıldığımdan dışarı çıktım ![]() “karşın, rağmen “ Çok uğraşmama karşın başaramadım ![]() Tanımamasına rağmen onu takdir ediyordu ![]() “beri” Dün akşamdan beri görülmedi ![]() Okuldan beri hiç susmadı ![]() Yıllardan beri bu köyde yaşamaktalar ![]() Kar, sabahtan beri yağıyor ![]() “yalnız” Cebinde yalnız yol parası vardı ![]() Beni yalnız sen anlarsın ![]() “ancak” Seni ancak ebediyyetler eder istiab (sadece) Onu ancak para ilgilendirir ![]() Bu işten ancak Hasan Usta anlar ![]() Bu kömür ancak üç ay yeter ![]() Sabah çıktılarsa akşama ancak gelirler ![]() Sayısı Bir cümlede aynı veya farkı türden birkaç tane Zarf tümleci bulunabilir ![]() ![]() Kızılay’a indiğim zaman, kalabalığa takılmamak için insanlar arasından hızla ilerlerim ![]() “Gece bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış Eski Şîrâz’ı hayal ettiren ahengiyle ![]() Çocukları ilk gördüğünde çok sevinmişti ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|