Prof. Dr. Sinsi
|
Bel Çevresindeki Yağlar Caninizi Mi Sıkıyor?
Pek çok kadin düşük bel pantolonlardan taşan ve dar kiyafetlerde kötü bir görünüm veren bel çevresi yağlarindan şikayet eder "Bel çevrem kalinlaşti, göbeğim yağlandi, kilo veriyorum ama göbeğim hiç gitmiyor" gibi cümleler sikça duyulur 05 02 2010 / 10:33:43

ISTANBUL - Diyetisyen Şefika Aydin Selçuk, hem görsel açidan hem de pek çok hastaliğa zemin hazirlamasi nedeni ile bel çevresindeki yağlarin önemsenmesi gerektiğine vurgu yapiyor, sağlikli beslenme ve egzersiz ile bu sorunun giderilebileceğini söylüyor
Ayrintili vücut analiz cihazi ile abdominal yağlanmanin ölçüldüğünü söyleyen Selçuk, "Ayrintili vücut analizi bel çevresi yağ dağilimi ve miktari hakkinda 1 dakikada bilgi verir Yapilan ölçümler sonucunda kişinin genel yağ yüzdesi, yağ kütlesi, bölgesel olarak yağ ve kasin dağilimi, bel kalça orani baz alinarak yağlanmayi azaltacak diyet planlanir" diyor
Bel çevresi geniş olan kişilerde kronik hastaliklarin görülme sikliğinin yüksek olduğunu hatirlatan Selçuk, "Özellikle metabolik sendrom, dislipidemi, kardiyovasküler hastaliklar ve tip 2 diyabetin sik gözlendiği bu kişilerde bu yağlanmayi azaltmak için doktor ve diyetisyen kontrolü şarttir Çünkü bu kişilerde oluşan hormon bozukluklarinda ilaç tedavisi gerekebilir Diyet tedavisi bel çevresi yağlanmasini azaltir bu rahatsizliklarin oluşum riskini ortadan kaldirir" tespitinde bulunuyor ve bel çevresi yağlarindan kurtulma rehberini şöyle siraliyor:
1 ADIM: Bel çevresi yağlanmasinin nedenini araştirmak
Vücutta yağlanma oraninin yüksek olmasi sağlik problemlerinin var olmasinda tek başina bir indikatör değildir Fakat abdominal yağlanma olarak tanimladiğimiz bel çevresi yağlanmasinin oluşmasinda altta insülin direnci, kortizol fazlaliği, hipotiroidi, Cushing (böbrek üstü hormonlarin fazla çalişmasi) gibi sağlik sorunlarinin olup olmadiğinin araştirilmasi gerekmektedir
Yağlanma sebeplerinden bir diğeri de gida aliminda dengesiz tüketimdir Menopoz dönemi de yağlanmanin vücutta fizyolojik olarak arttiği ve tetiklediği bir dönemdir Hareketsizlik ve buna bağli enerji harcamada azalma Fazla alkol tüketimi de bel çevresi yağlanmayi artirmaktadir Kronik stres bel çevresinde yağlanmaya en önemli nedenlerdendir
2 ADIM: Nedeni bulduktan sonra çözüme yönelmek
Bel çevresi yağlanmasinin sebeplerini öğrenmek için doktor kontrolü sonrasinda gerekli tahliller yaptirilip, hormonal bir sebep var ise ilaç tedavisi başlar Bununla birlikte kilo fazlasi olanlarda bel çevresi yağlarini azaltmaya yönelik diyetisyen kontrolünde diyete başlanir
Kilo fazlaliği; fazla kilolu olma ya da obezite hangi aralikta olursa olsun beraberinde vücutta yağlanmayi da artirmaktadir Yapilan vücut analiz ölçümlerinde bu yağlanmanin miktari ve dağilimi hakkinda sonuç alindiktan sonra sik takiple kişinin sağlikli kiloya gelmesi hedeflenir Bu konuda hedeflenen tarti çok önemlidir Hedef tarti uzun süre korunabilecek, kişinin boyu ve ayrintili vücut analizi ölçümü dişinda yaşini da göz önüne alarak hesaplamak gerekir Kisacasi hedef kilo sağlikli kilo olmalidir Diyetin içeriği karbonhidrat, yağ ve proteince dengeli olarak kişiye uygun olarak planlanir
3 ADIM: Yağli ve karbonhidratli besinlerde miktar kontrolü şart!
'Ben hiç yağli şeyler yemiyorum, yemeklerimi zeytinyağli yapiyorum, evimizemargarin tereyaği hiç girmez… Fakat vücudum yağlaniyor" gibi cümleler de siklikta duyduğumuz cümlelerdir Bilinmesi gereken en önemli gerçek vücutta oluşan yağ ile tüketilen yağ farkli şeylerdir Vücut yaği; yağ ve yağli gidalari tüketme dişinda örneğin, simit, börek gibi hamur işi besinler, meşrubatlar, bisküvi, cips, gofret, tatlilar, hazir et sulari, salata soslari gibi daha sayabileceğimiz karbonhidrat ve proteinli gidalarin gereğinden fazla tüketilmesi sonucunda da vücutta artar ve bel çevresinde depolanir
INSÜLIN DIRENCINE DIKKAT!
Özellikle insülin direnci gibi diyabet oluşum riski artmiş kişilerde siklikla gördüğümüz abdominal yağlanmada diyetin içeriğinde özellikle glisemik indeksi düşük diyet uygulanarak bu kişilerde oluşan sürekli açlik hissinin ortadan kaldirilmasi ile kilo kontrolü sağlanir Özellikle insülin direnci ile gelen hastalar 'Yedikçe yeme isteğim oluyor, yemek sonrasinda hemen canim tatli bir şeyler çekiyor, sik acikiyorum, çok sik tatli yiyorum" gibi gida aliminda sikintilarla gelmekteler Çünkü insülin direncinde aldiğimiz tüm besinlerin içeriğinde bulunan karbonhidrat olan şeker kandan hücrelere taşinamiyor ve hücreler kendini sürekli aç hissedip beyne açlik sinyali gönderiyor O açidan diyet yeterli ve dengeli öğünlerle sik aralikli ve kan şekerini hizli düşürüp kişiyi hemen aciktirmayacak şekilde planlanmaktadir
Özellikle glisemik indeksi düşük bu diyetlerde pizza, burger gibi fast food yiyecekler, beyaz pirinç, makarna, gözleme, börek, reçel, bal, tatlilar, meyvelerden muz- incir- kavun- üzüm gibi daha birçok besinde kisitlama yoluna gidilmektedir Çünkü bel çevresini artiran besinler genelde glisemik indeksi yüksek gidalardir
GEÇICI ÇÖZÜMLER UYGULAMAYIN
Doğru zannettiğiniz en büyük yanliş yağlanmanin sadece bel çevresinde biriktiğini düşünmenizdir Karin çevresinde oluşan yağlardan lipoliz, mezoterapi ve liposuction benzeri yöntemlerle ancak geçici olarak çözüm bulabilirsiniz Bu konunun uzmanlari da bel çevresi yağlanmasi yüksek olan kişilerde öncelikle fazla kilolarin verilmesini vurgulamaktadirlar
Yapilan yağ analizlerinde kişilerde abdominal yağlanma dişinda bacak, kalça, gövde ve kollarda da yağ yüzdelerinin beldeki kadar yüksek hatta bazen beldekine oranla daha yüksek yağ yüzdelerine sahip olduğu görülmektedir Yani kişi kilo alimi sirasinda sadece karindan yağ almiş olduğunu görünüşünde hissetse bile ölçümler diğer bölgelerde de yağin kasa oranla olmasi gerekenden daha yüksek olduğu görülmektedir Bu sebeple bu kişilerde genel yağlanmayi düşürecek şekilde diyet yapilarak vücudun tüm bölgelerinde yağ kaybi hedeflenecek şekilde kilo verimi sağlanir Unutmayin her gidanin fazlasi vücutta depolanmayi tercih edecektir Meyvenin fazla tüketimi de bel çevresini artirabilir Yeterli miktarda tüketmek en önemlisi!
BESLENMEDE YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR
Akşam sadece meyve yiyip yatmak, saat 6' dan sonra yemek yememek, kahvalti, öğle gibi ana öğünleri atlamak, diyette hiç ekmek yememek, ara öğünler yapmamak, yüksek karbonhidratli besinleri diyette çok sik tüketmek, pilav, makarna, tatli, manti, çorba ve börek gibi yemekleri ayni öğünde bir arada tüketmek, kuruyemiş, kuru meyve gibi gidalari gereğinden fazla tüketmek, light gidalari kilo aldirmaz düşüncesi ile fazla miktarda tüketmek, yapilan en ciddi hatalar arasindadir
Herkesin almasi gereken kalori farklidir Herkesin yiyebileceği bir porsiyon ölçüsü vardir Bir besini gereğinden fazla tüketmek de diyetten tamamen çikarmak da doğru bir hareket değildir Uzun açliklar başta bel çevresi olmak üzere yağlanmayi artirir Önemli olan sik araliklarla yeterli miktarda tüketmeyi öğrenmektir Önemli olan ayni öğünde çok çeşit yemeği bir arada tüketmek değil, farkli öğünlerde az miktarlarda ve çeşitli beslenmektir
.standard.jpg)
AMAÇ ENERJI HARCAMAYI ARTIRMAK
Aslinda bir adimsayar alarak öncelikle günlük nasil bir harcamaniz olduğunu gözlemleyebilirsiniz Çalişmalar bir kişinin günde 8000-10000 adim atmasi gerektiğini gösteriyor Çok hareketli olduğunuzu veya hareketsiz olup olmadiğinizi anlamanin en pratik yolu adimsayar alip kendinizi takip etmek ve adim sayilarinizi gün geçtikçe artirarak daha da enerji harcamak atacağiniz en büyük adimdir
Egzersiz yapmak vücutta genel yağlanmayi azaltan en önemli parametrelerden bir tanesidir Özellikle yürüyüş ya da yüzme vücutta hem bölgesel hem genel yağlanmayi düşüren 2 spor şeklidir Haftada 4 kez 35-45 dakika tempolu araliksiz yapilan aktivite yağlanmayi azaltir Hizli yapilan aktivite, sizi daha çok terleten aktivite kas oraninizi azaltmaktan öteye gidemez Romatizmasi, kalp sorunu, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastaliği bulunan kişilerin hekimlerinin kontrolünde ve önerilere uyarak spor yapmalari gerekir Egzersizi tek başina uygulamak yağlanmanizi azaltmaz, tam tersi size kilo bile aldirabilir O yüzden hem egzersiz hem de sağlikli bir diyet programini ayni anda uygulayarak abdominal yağlanmayi düşürebilirsiniz
|