Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
iran, iranın, tarifleri, yemekleri

İranın Yemekleri - İran Yemekleri Tarifleri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İranın Yemekleri - İran Yemekleri Tarifleri



İran Yemek Tarifleri
İran Yöresel yemekleri
İranın Meşhur yemekleri


HOREŞ BADEMCAN

1 kg kemiksiz kuzu eti (kol yada buttan 5 cm'lik parçalara kesilmiş)
2 küçük patlıcan
2+1/2 tatlı kaşığı tuz
100 gr (1/2 su bardağı) + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
2 büyük domates (kabukları soyulup, çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış)
2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi
1 çay kaşığı karabiber 350 gr (1+3/4 su bardağı) su

Patlıcarnlan dilimleyip süzgece koyarak üstlerine 2 tatlı kaşığı tuz serptikten sonra, 30 dakika sularını salmalarını bekleyiniz Patlıcan dilimlerini kurulayıp bir kenara bırakınız
Büyük bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağı kızdırıp kuzu etlerini ara sıra çevirerek 5 dakika, etlerin her yanları hafifçe kızarana kadar, kavurunuz Etleri kepçeyle tavadan alıp bir güvece koyunuz
Soğanları tavaya koyup 5-6 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz Domates, domates salçası, limon suyu, hindistancevizi rendesi ve biberi ekleyip ara sıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz
Ateşin altını açıp devamlı karıştırarak suyu ve kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu katınız Sosu kaynayınca ateşten alarak etlerin üstüne dökünüz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız
Tavayı çalkalayıp kurulayarak kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı içine koyunuz Yağı orta ateşte kızdırıp, patlıcanlardan 5-6 dilim koyarak her yanlarını 4 dakika kızartınız
Bir delikli kepçeyle patlıcanları çıkarıp fazla yağlarını kağıt peçete üstünde süzdürünüz Kalan patlıcanları da aynı biçimde (gerekirse biraz daha yağ katarak) kızartınız Hepsi kızarınca patlıcanları güvece ekleyiniz
Güveci fırına sürüp 1 saat, etler yumuşayıncaya kadar pişiriniz Güveci fırından alıp yemeğinizi servis ediniz

Not: Çok lezzetli bir kuzu güveci olan horeş bademcan, domates, patlıcan ve baharatla hazırlanmış bir İran yemeğidir; tereyağlı pilav üstünde servis edilir


KUZU ETLİ ÇİLAV

1 kg kemiksiz kuzu budu (kuşbaşı doğranmış)
4 çorba kaşığı rafine yağ
2 soğan (dilimlenmiş)
1+1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2+1/2 su bardağı pirinç (yıkanıp, 30 dakika ıslatümış ve süzülmüş)
500 gr taze bakla
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
3 çorba kaşığı dereotu (doğranmış)

Rafine yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtınız Kuşbaşı etleri iki üç defada kahverengileşene kadar sote ettikten sonra bir delikli kepçeyle bir tabağa aktarınız
Soğanları tencereye koyup ara sıra karıştırarak 10 dakika pembeleşinceye kadar kavurunuz
Etleri tekrar tencereye koyup tuzun yarısını, tarçını, biberi ve suyu da koyup karıştırınız Ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatarak 35 dakika, etler yumuşayana kadar pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız
Çilavı için büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup harlı yüksek ateşte kaynatınız Pirinci ve kalan tuzu katıp 1,5 dakika daha kaynattıktan sonra, pirinci bir kaba süzünüz Aynı tencerede baklaları da 10-15 dakika kaynatınız
Tereyağı tencereye koyup pirincin, baklanın ve dereotunun yarısını sırayla katınız Delikli bir kepçeyle öteki tenceredeki kuşbaşı etleri ve soğanları da tencereye koyunuz Geriye kalan baklaları, dereotunu ve en üste pirinci yayıp, üstüne etlerin içinde piştiği suyu dökünüz
Tencereyi harlı ateşte bir taşım kaynatınız Ateşten indirip kapağını kapayarak fırına sürünüz ve pirinç pişip suyunu çekene kadar 30 dakika pişiriniz Fırından alıp hemen servis ediniz

Not: Dereotu; İran yemeklerinde çok kullanılır ve bu kuzulu çilava da lezzet katar Kuzu etli çilav, baş yemek olarak yanında yoğurtla yada çoban salatasıyla servis edilebilir


İRAN PİLAVI

Malzeme:
3 su bardağı basmati pirinç
2 adet patates
1 tatlı kaşığı Tuz
100 gram Teremyağ
5 su bardağı su

Pilav makinesinin iç haznesini tereyağı ile yağlayın Patatesleri soyup yuvarlak halkalar şeklinde dilimleyin Haznenin tabanına patates dilimlerini dizin Patateslerin üzerini kapatacak kadar pirinci serpin Pirinçlerin üzerine tereyağından bir miktar ekleyin Geri kalan pirinci tencereye ilave edin ve tuz serpin Üzerine tereyağı ve suyu ilave edin Pilav makinesinin ayarını orta dereceye getirdikten sonra pişmeye bırakın Pilav pişince kapağını açın Üzerine bir bez koyarak demlendirin ve fazla nemini alın Ters çevirerek servis yapın


ACEM TAVUĞU

4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Süslemek için:
Haşlanmış bezelye

Yumurtaları tek tek çırparak, çok az yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavada omlet yapın Bu arada pirinci yıkayıp suyunu süzün 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin Tuzunu ayarlayın Kısık ateşte pilavı pişirin Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın Karabiber ekleyin Daha sonra her bir omleti düz tabağa koyup, üzerlerine pilavı paylaştırın Ters çevirip, bezelye ile servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

İranın Yemekleri - İran Yemekleri Tarifleri

Eski 08-13-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İranın Yemekleri - İran Yemekleri Tarifleri



PATLICANLI OMLET

4 yumurta
3 çorba kaşığı rafine yağ
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 orta boy patlıcan (2 cm'lik küp biçiminde doğranmış ve tuzlu suda bekletilip kurulanmış)
1 kahve kaşığı kimyon
3/4 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1+1/2 çorba kaşığı soğuk su
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağ

Rafine yağı orta boy bir tavada, orta ateşte kızdırınız Soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 8-10 dakika, renkleri pembeleşene kadar pişiriniz
Patlıcanları katıp, sürekli karıştırarak 3 dakika pişiriniz 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber ve kimyonu ekleyip, ateşi kısarak 10 dakika, patlıcanlara çatal kolayca batana kadar pişiriniz Tavayı ateşten indirip bir kenara bırakınız
Orta boy bir kasede yumurta, kalan tuz, kalan biber ve suyu çatalla iyice çırpınız Tavadaki patlıcanlı karışımı katıp, hepsini iyice karıştırarak bir kenara bırakınız
Tereyağı orta boy bir omlet tavasında, orta ateşte kızdırıp, yumurta-patlıcan karışımını tavaya akıtınız Karıştırıp, dibinin biraz tutması için bekledikten sonra ateşi kısınız Spatula ya da düz kenarlı bir bıçakla omletin kenarlarını kaldırıp, tavayı öne doğru eğerek, üstteki kısmı tavaya akıtınız Tavayı düz olarak yeniden ateşe oturtup, omletin altının biraz tutmasını bekleyiniz
Tavayı ateşten alıp, üstüne orta boy bir tabak kapatınız Alt-üst ederek, omleti tabağa çıkarınız Omleti kızarmış dibi üste gelecek biçimde yeniden tavaya kaydırıp, 1 dakika daha pişiriniz
Tavayı ateşten alıp, omleti, ısıtılmış servis tabağına kaydırınız Omleti dilim dilim keserek servis ediniz

Not: Bu çok değişik İran omletini domates salatasıyla servis edebilirsiniz


ZERESHK TAVUK

2-3 kişilik Gerekli malzeme:
1 tavuk budu
1 çay fincanı pirinç
3 çay fincanı tavuk suyu
Yarım çay kaşığı safran
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı margarin
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı zereshk

Tavuğu bir tencerede bol suyla haşlayın Başka bir tencerede margarini eritip salçayı ekleyin 15 çay fincanı tavuk suyu un ve limonu ilave edin Tavuğu bir fırın kabına alıp karışımı üzerine sürün Orta ateşte üzeri kızarıncaya kadar pişirin
Pirince 15 kahve fincanı tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyip pişirin Safranı bir yemek kaşığı su ile sulandırarak pilavın üzerine dökün
Tavuk budunu ve pilavı servis tabağına alın Zereshkleri pilavın üzerine dökerek servis yapın



Kısa URL: GÖMLEKLİ ACEM PİLAVI (İran) tarifi - Diğer Ülkelerin Yemekleri - lezzetlercom Yemek Tarifleri
Gönderme Tarihi: 18Ekm2006
234 defa incelendi/indirildi/yazdırıldı

GÖMLEKLİ ACEM PİLAVI

Malzemesi:
Eti için:
1 bütün dana bonfilesi 3 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı çiçek yağı 1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
Pilavı için:
300 gr iyi cins pirinç
(tercihan çilav)
6 bardak et suyu
1 çorba kaşığı tuz
6 çorba kaşığı tereyağı
1 adet hazır yufka

Hazırlanışı:
Önce fırınınızı hafifçe ısıtın Ön hazırlık olarak pirinci ayıklayıp ılık tuzlu suda bir saat dinlendirin Bonfileyi bütün olarak alabilecek bir kaba tereyağ ve çiçek yağını koyup orta ateşte eritin Bonfileyi tuzlayıp biberledikten sonra kızgın yağda alt-üst ederek 7-8 dakika pişirin Dışı kızarmış bonfileyi Borcam'a aktanp, orta hararetteki fınnda, 40-50 dakika pişirin Borcam'ı fınndan çıkartıp, bonfileyi bir kenarda saklayın Islanmış pirinci 3 defa, bol akar sudan geçirerek yıkayın Süzün Büyükçe bir tencereye et suyunu ve tuzu koyup harlı ateşte kaynatın Su kay-nayınca pirinci içine atıp 8 dakika haşlayın Pirinci bir tel süzgece çıkanp süzülmeye bırakın Süzülmüş pirinci Borcam'a aktann Üzerine eritilmiş halde 4 çorba kaşığı tereyağını döküp fırına sürün 10 dakika, ağzı kapalı olarak, fırında demlendirin Bir başka Borcam'ın içini 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağla yağlayın Yufkayı, kenarlarından taşırarak kabın içine yerleştirin Pilavı yufkanın üzerine boşaltın Kaşığın tersiyle pilavı düzeltip üzerine eti yerleştirin Yufkayı örtüp, üzerine kalan 1 çorba kaşığı tereyağı sürün Kabı fırına koyun 15 dakika, orta hararette pişirin Bu sürenin sonunda, gömlekli Acem pilavını fırından alıp sıcak olarak servis edin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.