![]() |
Üzüntüyü Ve Tasayı Götüren Hadis |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üzüntüyü Ve Tasayı Götüren Hadis"Müsned" de ve Ebû Hatim'in "Sahih"in de Abdullah b ![]() "Bir kula herhangi bir üzüntü veya tasa isabet eder de: "Allah'ım! Ben Senin kulunum erkek ve kadın kullarının oğluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Bunları öğretmeyelim mi?" dediler ![]() "Elbette ki bunları işitenin bunları öğretmesi gerekir ![]() ![]() (Ahmed b ![]() ![]() ![]() "Allah kimin hakkında hidayet vermeyi dilemişse onun kalbini İslâm'a açar ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Cerir'in tefsirinde (13852 13853 13854) Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine İbn Cerir'in tefsirinde (13855) Amr b ![]() ![]() ![]() "Allah kimin hakkında hidayet vermeyi dilemişse onun kalbini İslâm'a açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadisi Dârekutnî "el-İlel" adlı eserde 5/188 kusurlu bulmuş ve "Doğrusu Amr b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadisi şerif gerek marifet gerek tevhid ve gerekse kulluk konularını içeren bir hadistir ![]() Burada kulun: "Ben senin kulunum erkek ve kadın kullarının oğluyum ![]() ![]() ![]() Bununla beraber kendisinin ve atalarının yaratanın kölesi olduklarını da haykırmaktadır ![]() ![]() İşte söz konusu bu itirafın altında şunları haykırılmış oluyor: "Bir an dahi olsa sana olan ihtiyacımdan beni ayırma ![]() ![]() ![]() Şüphe yok ki bu itirafta da efendisi olanın terbiye eden işleri evirip çeviren emreden ve yasaklayan olduğu ortaya çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() Kullara gelirsek; bunların yapacakları da ancak ibadettir ![]() ![]() "Sana uyan azgınlardan başka kullarımın üzerinde hiçbir nüfuzun yoktur ![]() "O çok merhametli Allah'ın (has) kulları onlardır ki yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahil kimseler kendilerine laf attığı zaman "selâm" derler (geçerler) ![]() Her kim onlara zulmedecek olursa bilmeli ki onlar Rab ve Kahhar olan Allah'ın kullarıdır ve O'na nispet edilmişlerdir ![]() ![]() "Eğer kulumuza (Muhammede) indirdiğimizden (Kur'andan) şüphe içinde iseniz haydi onun gibi bir sûre getirin ![]() ![]() "Kulu Muhammedi geceleyin Mescid-i Haram'dan kendisine bazı âyetlerimizi göstermek için etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir ![]() ![]() "Allah'ın kulu (Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|