Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adıyla, boşnak, boşnaklarca, böreği, dillendirilen, meşhur, pita

Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği | Pita



Boşnaklarca Dillendirilen Adıyla Meşhur Boşnak Böreği
Pita







Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir Boşnak böreği Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği bir börektir Kayınvalidelerin gelinleri hakkında en dikkat ettikleri beklentidir Pita Eğer ki gelin tadına varılası bir Pita yapamıyorsa, vay haline Aile toplantılarında ya da konuk ağırlanan kalabalık sofralarda, gelinin yaptığı Pita' yı tatmak için özellikle dikkat kesilirmiş gelenler Güzel yaptıysa, kaynana böbürlensin dursun sofrada Yok eğer yapamadıysa, gelin odadan çıkınca kayınvalideye hemen serzenişler başlarmış gelen konuklar "



“Nerden buldun bu gelini, bir Pita bile yapamıyor!"








Yugoslavya' da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir Türkiye' de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar Çünkü Perşembe günü Müslümanlar'da Cuma gününün arifesidir Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır Her iki günde de, Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatrına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur







Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır Hatta pırasalı olanı Arnavutlar ve Boşnaklar arasıında neredeyse milli bir mesele haline getirilmiş durumdadır Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır Buna karşılık patatesli, lor peynirli ( ekşimik ) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır

Malzemeler



Hamuru İçin
  • Un
  • Ilık su
  • Tereyağ
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
İç Harcı İçin
  • Ispanak, pırasa, kabak, lor peyniri, patates, kabak ( Arzuya göre biri tercih edilir )
  • 2 büyükbaş soğan
  • Tuz
  • İsteğe göre karabiber ve kırmızıbiber





Yapılışı


Unu geniş ve cam bir kaseye eleyerek koyunTuzunu dökerek unun ortasını açınIlık suyunu ekleyinHamuru açarken sürmek için 2 yemek zeytinyağını ayırıp kalan yağı ilave edin

Etrafındaki undan azar azar alarak yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırınYuvarladığınız hamurları buzdolabında üstü kapalı olarak 1 saat dinlendirin

Bu arada iç harcı hazırlayın

Böreğin iç harcı için, ince doğradığınız soğanı zeytinyağında 5 dakika soteleyinSalçayı ilave edip 5 dakika daha kavurarak ocağı kapatın









Ispanakları mümkünse tahta bıçakla yoksa elinizle kopararak sotelediğiniz soğana ekleyin Harcınıza tuz, karabiber ve peyniri ekleyerek karıştırın

Bekleyen hamurları oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın

Açtığınız hamurun üzerine ayırdığınız zeytinyağından 1 tatlı kaşığı sürün ve elinizide yağlayarak hamuru açabildiğiniz kadar açın







Bu işlemi, hamur yumuşamış ve yağını çekmiş olacağı için kolaylıkla yapabilirsinizMerdane ile açmaya başladığınız hamuru elinizle kenarlardan çekerek uzatınHamuru açacağınız zemin geniş olmalıdır

Hamuru dolaptan çıkardığınız şekilde açın ve üst üste tekrar katlamayınYaklaşık olarak büyük bir fırın tepsisi ya da daha büyükçe açılan hamurların üzerine ıspanaklı peynirli harçtan koyun ve heryerine yayın







Hamuru iki taraftan ortaya doğru yuvarlayarak iki uzun rulo elde edinHamuru ortadan ayırarak elde ettiğiniz iki ruloyuda birbiri etrafında döndürerek gül şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin Böreklerin üzerine sadece zeytinyağı sürün







Hazırladığınız börekleri 200 derecede önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin







Pişen böreklerin üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı suyu karıştırarak sürün
Kapalı bir kapta, temiz bir mutfak bezine sararak 10-15 dakika muhafaza edin ve sıcak servis yapın







Not :

Geleneksel olarak hazırlanan Boşnak böreği, sofra üzerinde veya oklava kullanılarak asla açılmaz Burada sofra bezi üzerinde açılarak yapılan usul, yaşlılarımızın bizlere öğrettiği usuldür



Resimler ve tarif "Benim Yemek Kitabım"dan alınmıştır






Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.