08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılbaşı Sofrası İçin 5 Alternatif Meze
Yılbaşı Sofrası İçin 5 Alternatif Meze
Fırın Patates

Malzemeler
- 4 tane sarı patates
- 250 ml süt
- Bir tutam rendelenmiş muskat (Hint cevizi)
- 1 diş rendelenmiş sarmısak
- 2 çırpılmış yumurta
- 100 gram rendelenmiş eski kaşar
- Bir kaşık tereyağ
- Tuz, karabiber
Yapılışı
İyice yıkanmış patatesleri soyun, çok ince dilimleyin Derin bir tencereye sütü, muskatı, tuzu ve biberi koyun kaynatın Beş dakika kadar kısık ateşte pişirin Daha sonra ateşe dayanıklı bir fırın kabına sarmısakla karıştırdığınız tereyağını sürün, üstüne patatesleri kat kat yerleştirin Tencerede kalan sütle çırpılmış yumurtaları karıştırıp patateslerin üzerine döküp 200 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin Daha sonra üzerine rendelenmiş peynirleri koyup 10 dakika daha üzeri pembe bir renk alana dek fırında pişirin Sıcak sıcak servis yapın
 
Karidesli Avokado Salatası

Malzemeler
- 250 gram haşlanmış, ayıklanmış karides
- 1 elma
- 1 avokado
- 4 çorba kaşığı süzme yoğurt
- 2 çorba kaşığı mayonez
- 1 diş sarmısak
- 1 çorba kaşığı zencefil turşusu
- Bir çimdik tuz
Yapılışı
Büyükçe bir kâseye yoğurt, mayonez, bir diş ezilmiş sarmısak, çok ince zar gibi dilimlenmiş elmalar ve zencefil turşusu konur ve karıştırılır Kabukları soyulup küp küp doğranmış avokadolar ve karidesler eklenir Karışım yeni bir servis tabağına aktarılır Üzerine çok ince kıyılmış dereotu ya da maydanoz eklenir
 
Pancarlı Ispanak Salatası

Malzemeler
- Bir paket bebek ıspanak
- 4 orta boy pancar
- 100 gram keçi peyniri
- 100 gram ceviz
- 2 diş sarmısak
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı bal
- 1 çorba kaşığı portakal suyu
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- ½ çay bardağı ayıklanmış nar
Yapılışı
Pancarlar yıkanır, iki üç taze kekik dalı, biraz zeytinyağı, iki diş parçalanmış sarmısakla birlikte alüminyum folyoya sarılır 200 derece fırında 2 saat kadar pişirilir Daha sonra paket açılır Pancarlar soyulur, halka halka doğranır Küçük bir tavada cevizler bir- iki dakika çok hafif kavrulur Bir kap içinde zeytinyağı, nar ekşisi, bal, portakal suyu, biraz tuz ve bir diş sarmısak ezmesiyle sos hazırlanır Büyük bir kâseye ıspanaklar ve pancarlar konur, ceviz ve küçük parçalara bölünmüş keçi peyniri ile nar ilave edilir, ardından sosu eklenir
 
Tahinli Tarator

Malzemeler
- 250 gram süzme yoğurt
- 100 gram tahin
- 4 kaşık portakal-limon suyu karışımı
- 2 çorba kaşığı çok ince kıyılmış maydanoz
- 1 diş sarmısak rendesi
- Bir çimdik tuz
Yapılışı
Tüm malzemeler bir kâsede iyice karıştırın Arzuya göre kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürerek ya da dip sos olarak jülyen doğranmış havuç ve salatalıkla birlikte servis edin
 
Tavuk Ciğeri Pate

Malzemeler
- ½ kg tavuk ciğeri
- 2 diş sarmısak
- 1 soğan
- 1 fincan ayıklanmış taze kekik
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 yk portakal suyu
- 1 çay kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
Yapılışı
Büyük bir tavaya zeytinyağı ile iki diş sarmısak ve soğanlar konur, hafifçe kavrulur, doğranmış ciğerler ilave edilir Birkaç dakika daha kavrulur ve diğer malzemeler ilave edilir Kısık ateşte 30 dakika pişirilir Blenderda çekilir Soğuduktan sonra kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine sürülür
Afiyet Olsun
 
|
|
|