|  | Kalıtım Biliminin Babası: Gregor Johann Mendel | 1822-1884 |  | 
|  08-04-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kalıtım Biliminin Babası: Gregor Johann Mendel | 1822-1884 Gregor Johann Mendel ( 22 Temmuz 1822 – 6 Ocak 1884) kalıtım biliminin babası olarak anılan Avusturyalı bilim adamı ve rahip         Mendel, bitkiler üzerine yaptığı çalışmalarda, bir türün özelliklerinin kalıtım yoluyla sonraki kuşaklara aktarıldığını bulmuştur  Mendel’in öne sürdüğü ilkeler, 20  yüzyılın başlarında  yapılan deneylerle doğrulandıktan sonra, kalıtım kuramının bütün  canlılar için geçerliliği saptanarak, biyolojinin temel ilkelerinden  biri haline gelmiştir       Küçük yaşlarda bahçe işleriyle uğraşmaya başlayan Mendel, üniversite öğreniminden sonra bir din adamı olarak Moravya’da yaşamını sürdürdü  Bu  arada bitkiler üzerinde pek başarıya ulaşamayan bazı incelemelerde  bulundu       1854′te Brünn’e dönerek bir teknik lisede öğretmenlik yapmaya başladı  Daha öncede öğretmenlik sınavlarına girmiş ancak  başarılı olamamıştı  19  yy  ortalarında Darwin‘in  doğal ayıklanma kuramının yayıldığı sıralarda canlı bir türün  özelliklerinin kendisini izleyen döllere nasıl aktarabildiği sorunu yeni  bir yoğunlukla ortaya çıkmıştı       Biyoloji bilginleri özellikle bitkibilimciler harcadıkları çabalara karşın bu sorunu aydınlatamıyorlardı  Daha sonraları genetiğin babası olarak kabul  edilecek Mendel, aynı sorunla ilgili deneylere 1858’de başladı ve  araştırmalarının ancak 8 yıl sonra sonuca ulaştırabildi       Başarısı, incelediği konuya elverişli olan yönteminden kaynaklandı  Mendel bir  yandan farkların az ve son derece belirgin olduğu bitki çeşitlerini (dev  ya da cüce, düz ya da kırışık bezelyeler) ayırmayı öte yandan aktarılan  özelliklere göre sayısal ilişkileri araştırmada istatistiğin henüz  yerleşmiş bir bilim dalı olmadığı bir dönemde istatistik yöntemini  benimsemeyi bildi       Bezelyelerle yaptığı deneylerde bitkinin uzun boylu ya da cüce, çiçeklerin ve yaprak koltuklarının renkli ya da renksiz, tohumlarının sarı ya da yeşil, düzgün ya da buruşuk olması gibi karşıt özelliklerden birini kuşaklar boyu taşıyan saf soylar elde etmeyi başardı        Ardından bunları kendi aralarında çaprazladı  Sonuçta  gözle görülür ölçüde belirgin olan bu iki seçenekli özelliklerin saf  soylar ile melez döllerde temel kalıtım birimleri aracılığıyla ortaya  çıktığını ve her özellik için bir çift genin bulunduğunu öne sürdü       Mendel tüm bunları basit istatistiklerle değerlendirdi  Bu Mendel yasalarının  temel ilkesi melez döllerin üreme hücrelerinde yarısı anneden yarısı  babadan alınmış kalıtım birimlerinin bulunmasıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |