| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| 107, gazetelerdeki, ilanları, izdivaç, yıl, önce | 
|  | 107 Yıl Önce Gazetelerdeki İzdivaç İlanları |  | 
|  08-03-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   107 Yıl Önce Gazetelerdeki İzdivaç İlanları107 Yıl Önce Gazetelerdeki İzdivaç İlanları Günümüzde evlilik programlarında ve ilgili internet sitelerinde eş arayanlar bundan 107 yıl önce bu taleplerini gazeteye verdikleri ilanlarla duyuruyordu  Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Görevlisi Sıddık Akbayır'ın arşivindeki Osmanlı gazetelerinde yer alan izdivaç ilanları, ''ilanla evlilik'' konusunun, her dönem güncelliğini koruduğunu gösteriyor   Osmanlı döneminde Samsun'da yayımlanan Musavvar Malumat Gazetesi'ndeki izdivaç ilanlarında kullanılan dilin zarifliği, eş arayan kişilerin genç oluşu ve taleplerde genellikle ''musikiden anlar'' ifadesinin bulunması dikkat çekiyor  ''Yumuşak huyluyum, kadınlığın esaretinden müştekiyim, işret asla kullanmam, tütün içmem, idaremi bilirim, iyi evlat terbiye eder, ev işlerini yapmağa gücü yeter, musikiden anlar bir refikaya talibim'' gibi ilanların o dönemde sadece erkeklerin verebildiği görülüyor  ''O dönemdeki ilanların daha samimi, daha içten olduğunu görüyoruz'' Sıddık Akbayır, Samsun'da 107 yıl önce Osmanlıca olarak yayınlanan gazetelerde yaptığı kent kültürü araştırmasında rastladığı izdivaç ilanlarının ilgisini çektiğini söyledi  İzdivaç ilanlarının tarihinin oldukça eskiye dayandığını belirten Akbayır, ''Bu incelemede 'yalnızlığın' dünyanın en uzun ve eski cümlesi olduğunu gördüm  Her dönemde, kitle iletişim araçlarının, insanların yalnızlığına çare  olabileceği umudunu taşıdığını söylemek mümkün  Gazetelerde, yalnızlığın  Osmanlıcası da vardı  Dönemin kültürel yapısını yansıtan bir gramerle insanlar  kendilerine eş arıyorlar  O dönemki ilanların daha samimi, daha içten olduğunu  görüyoruz'' dedi  Osmanlı döneminde gazetelerde yer alan izdivaç ilanlarında aranan özellikler daha net olduğunu vurgulayan Akbayır, şöyle devam etti: ''Bir ayrıntı çok önemli  İlanları sadece erkekler verebiliyor  Kadınlar için bu o dönemde ayıp karşılanıyor  Günümüzde ise bu ilanların yerini  evlilik programları alıyor  Nurseli İdiz'le başlayan modanın hiç de yeni  olmadığını, 107 yıl önceki gazeteleri incelediğimizde fark ediyoruz  Şimdi,  neredeyse her kanalda artık insanlar ekrana çıkarak eş  arıyor  '' 107 Yıl önceki izdivaç ilanları Osmanlı döneminde Samsun'da yayımlanan Musavvar Malumat Gazetesi'nde yer alan izdivaç ilanlarından bazıları şöyle: ''Ben bir zabitim  Rütbem Mülazım, memuriyetim şehirde  Yaşım yirmi altı  Yumuşak huyluyum, kadınlığın esaretinden müştekiyim (şikayetçiyim)  İşret (içki)  asla kullanmam  Tütün içmem  İdaremi bilirim  Başka gelirim olmadığı gibi kimsem  de yoktur  Yirmi iki yaşlarında, iyi huylu, inas mektebi idadiyesi (Kız Lisesi)  derecesinde tahsil görmüş, iyi evlat terbiye eder, ev işlerini yapmağa gücü  yeter, musikiden anlar, sadeliği sever, bir refikaya talibim  Şartlar uygun  olduğu takdirde evvela vekil veya velisinin (muhterem Malumat vasıtasıyla)  adreslerini bildirmelerini arz eylerim  (H  Celal)'' ♥♥♥♥♥ ''Yaşım yirmi, 700 kuruş maaşım var'' ''Bir validem var  Askerim  700  kuruş maaşım var  Yaşım yirmidir  Asil ve güzel bir kız ile izdivaç etmek  istiyorum  Bunun için aşağıdaki özelliklere sahip bulunması lazımdır  -14 ila 17 yaşında bulunması  -Bir parça musikiye aşina olmalı  -Benim maaşım kadar bir gelire sahip bulunması  -Oldukça mutaassıp olmalı  Yukarıdaki şartlar dahilinde dest izdivacı arzu edecek hanımefendilerin ya adreslerini bildirmesini veya gazetenizle adresime müracaat etmesini arz eylerim  (H  N  )'' ♥♥♥♥♥ ''Serveti az veya çok olsa da kabul ederim'' ''Otuz yaşındayım  Henüz evlenmedim  Asil bir aileye  mensup olduğum gibi güzel ve asil bir hanım kız ile izdivaç edip bir aile teşkil  etmek isterim  Dört bin lira gelirim var  Hiçbir şeye ihtiyacım yok  Yalnız  ihtiyacım, iffet sahibi bir kız ile izdivaç etmektir  Benim ile teşriki hayat  edecek olan refika-i müstekbalemin (müstakbel eşimin) serveti az veya çok olsa  da kabul ederim  Asil bir aileye mensup olmak, yirmi yaşından küçük ve yirmi  beşten büyük olmamalı  Okur yazar, biraz musikiye aşina olmalı  Bu şartlar  dahilinde izdivaca talip olanlara adresimi bildiririm  M  H  '' ♥♥♥♥♥ ''Samsunluyum  Samsun'da devair merkeziyeden (merkezi devlet  işlerinde) en mükemmelinde dört yüz kuruş maaşla kitabette istihdam  edilmekteyim  İki evim vardır  Birinde kendim oturuyorum, diğerini de kiraya  veriyorum ve az çok araziye de malikim  Musikiye fevkalade merakım vardır  Huyum  iyidir  Musikiye aşinayım  Yirmi yaşındayım  Münevver, musikiye aşina bir  refika-i hayat isterim  Refika-i hayatımın benden büyük bir yaşa malik olmasını  istemem  Talep vukunda fotoğrafını tetkik ederim  Daha bir çok olumlu özelliğe  sahip bulunuyorum  Talep olanlar adresime müracaat buyursunlar  Samsun'da  İskenderiye Oteli'nde Yusuf Ziya Bey vasıtasıyla  A  N  '' ♥♥♥♥♥ ''Hoppalık, züppelik istemem'' ''On sekiz yaşına girmiş, kalbi, dimağı payitahtın nuru irfan medeniyetiyle tenvir etmiş  (İstanbul'un çağdaşlığının ilim ışığı ile aydınlanmış) Samsun'un havayı  samimiyetinde (samimi havası içinde) oldukça yüksek bir ailenin dest tertibinde  (terbiyesi ve gözetiminde) büyümüş bir Türk genciyim  İçki kullanmam  Kahve  nedir bilmem  Hoppalık, züppelik istemem  15-16 yaşlarında, aklı başında, gözü  evinde, eli kalbinde, tahsili yerinde, asil ve necip bir aileye mensup sevimli  bir kızla evlenmek istiyorum  500 kuruş aylık gelirim, mükemmel bir evim ve ufak  bir arsam var  Ancak saadetimizin devamı için refika-i müstakbelimin (müstakbel  eşimin) biraz servet sahibi olmasını dilerim  İstanbul için iç güvey girilir  Bu  şartları kabul edenler olursa Samsun'da İskenderiye Oteli'nde Yusuf Ziya Bey  delaletiyle (aracılığıyla) M  H  Bey'e müracaat  etmelidirler  '' ♥♥♥♥♥ ''Gözü kara ve boyu 1  64  olmalıdır'' ''Evlenmek istiyorum  Yaşım yirmi dokuz  Rütbem  Mülazımevvel'dir  Maaşım sekiz yüzdür  Kimsem yoktur  İçki kullanmam  Halihazırda İstanbul'un en iyi yerinde vazife ifa etmekteyim  Refika-i hayatımda  başlıca bulunması lazım gelen özellikler şunlardır, Evvela, yaşı 18-20  olmalıdır  Ayrıca orta halli bir aileye mensup olup, bir evi olmalıdır  Gözü  kara ve boyu 1  64 olmalıdır  Bu şartlarla desti izdivacı arzu edecek hanımlar  adresime bildirsinler  H  T'' | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |