|  | Kıtlama Çay Ve Semaver. |  | 
|  08-03-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kıtlama Çay Ve Semaver.Kıtlama Çay ve Semaver  Erzurumlular'ın vazgeçilmezleri arasında olan ''kıtlama çay'' ve ''semaver''in şehir kültüründeki kökleri 19  yüzyıla dayanıyor  Erzurum'a geldiği yıllarda şeker olmadığı için çay, kuru dut, aşma ve kuru erikle içildiğini dile getiren Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof  Hacı Ömer Özden, daha sonra Rusya'dan şeker ithal edildiğini ifade ederek şunları söyledi: ''Rusya'dan kalıplar halinde gelen şekerler, kırılarak satışa çıkarılırmış  Vatandaşlar kalıp halinde aldıkları bu şekerleri evlerinde ''Taka Tuka'' adını verdikleri bir aletle kırarak küçültmüşler  İnsanlar şeker daha küçük olsun diye şekeri ağızlarında da kırarak yani ''Kıtlayarak'' çay içerlermiş  Bunun arkasında fakirlik veya yoksulluk var diyebiliriz  '' Kolera salgınının çay kültürüne katkısı ''Bir rivayete göre de 1895 Erzurum'da bir kolera salgını olmuş  Doktorlar vatandaştan hastalığa karşı suları kaynatarak içmesini istemiş  Fakat Erzurum halkı buna pek uymamış  Dönemin valisi, hastalığa çare olarak her mahalleye büyük semaverler koydurmuş  Çayın yanında da bir kalıp şeker keserle kırılarak vatandaşlara verilmiş ve akşama kadar çay içmeleri istenmiş  Kıtlama kelimesinin şeker iki diş arasında kırılırken çıkan ''kıt'' sesinden geldiği bilinir  '' Erzurum'da soğuk hava etkili olduğu için bir kişinin akşama kadar 20 bardak çay içebileceğine dikkat çeken Özden, çay üzerine yazılmış şiir ve türkülerin de çayın şehir kültüründeki önemini ortaya koyduğunu kaydetti  İftar Sonrası Semaver Keyfi  Erzurumlular, iftardan sonra sokak aralarındaki çay ocaklarında, dev semaverlerde demlenen çayı Erzurum usulü kıtlama şeker ve limonla tüketiyor  Bir ara sokakta 12 yıldır semaver çayı demleyen Ercan Tekmanlı, yaptığı açıklamada, bu geleneğin kendilerine dedelerinden kaldığını söyledi  Sobasıyla birlikte 170 santimetreye ulaşan semaverini iftar saatine kısa bir süre kala yaktığını kaydeden Tekmanlı, şunları söyledi: ''Ramazan ayının gelmesiyle birlikte semaver çayına ilgi artıyor  Harmanladığımız farklı özelliklere sahip çaylardan günde 2-3 kilo kullanıyoruz  Her akşam 600 ile 700 bardak arasında çay satışımız oluyor  Müşterilerimiz burada sohbet etme fırsatı bulurken aynı zamanda semaver çayının da tadına çıkarıyor  '' Günlük demledikleri çay oranının 10 litreyi bulduğunu dile getiren Tekmanlı, sahur vaktine kadar çay sattıklarını söyledi  Bir diğer semaverci Muhammer Öztürk de, çayın ramazan ayında Erzurum halkı için önemli olduğunu belirterek, özellikle semaver çayının çok tercih edildiğini vurguladı  Öztürk, semaver çayına alışanların demlik çayını kolay kolay içemediğini ifade ederek, ''Vatandaşlar, kahvehane yerine buraya geliyor  Semaver çayının tadı başka  2 tane semaver ve 5 demliğimiz var  Günde ortalama bin ikiyüz bardak çay satıyoruz  '' dedi  Her iftardan sonra arkadaşlarıyla birlikte semaver çayı içmeye geldiklerini söyleyen Nihat Güdener adlı vatandaş, ''Çay güzel, muhabbet güzel, ramazan burada güzel  Çayın güzeli de burada içilir  Ben buraya geldiğim zaman 15 bardak çay içiyorum  Semaver çayı bizim için vazgeçilmezdir'' şeklinde konuştu  Cumhuriyet | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |