![]() |
Nüktedan Hocanın Sırrı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nüktedan Hocanın SırrıNüktedan hocanın sırrı üktedan Hocanın Sırrı[/url] ![]() merkebine binip evine giderken dahi talebeleri tarafından yalnız bırakılmayıp yolda kendisine sualler sorulurdu ![]() cevap veren Nasreddin Hoca’nın, sual soran talebelerine arkası dönük olarak cevap vermenin İslami edebe aykırı olacağından dolayı, merkebine ters binip, talebeleri ile yüz yüze gelerek ders verdiğini biliyor muyduk? Anlatılır ki Selçuklular devrinde bir hoca ve beraberinde 3 talebesi bulunurmuş ![]() ![]() ![]() Gel zaman, git zaman derken hoca hacca gidecek olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken hoca hactan gelir, talebelerinin sözünü dinlemediğini koyunu görünce anlar ve onları toplayıp koyuna neler yaptıklarını sorar ![]() İçlerinden biri “Hocam ben başını kestim” diğeri “hocam ben de derisini yüzdüm” der ![]() ![]() Hoca efendi hiddetlenerek, koyunun başını kesene “sen başından ol”, derisini yüzene “sen de aynısını gör”, onlara bakıp gülene de “sana da insanlar kıyamete kadar gülsünler” diye beddua eder ![]() ![]() Aslında Nasreddin Hoca, bir bedduanın hikâyesidir ![]() Evet, o üç talebeden biriydi Nasreddin Hoca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer talebenin kim olduğu hakkında kesin malumat yoktur ![]() ![]() ![]() Bu tür yakıştırmalar tarihte nadiren de olsa gözükür ![]() hocadan bir asır sonra yaşadığı halde, fıkralarda ikisi karşı karşıya getirtilir! Yeri gelmişken Nasreddin hoca ve Timur’a yakıştırılan bir fıkra da şudur: Timur’un, Nasreddin Hoca’yı huzuruna çağırıp onunla sohbet ederken bir ara: “Abbasi halifelerinin isimlerinin sonunda Allah lafzı da var ![]() ![]() - Neuzü-Billah! (Allah'a sığınırız) lakabı yakışır ![]() Türk halkının nüktedan, hazır cevap ve zeki bir fıkra kahramanı olarak tanıdığı Nasreddin Hoca’nın (1208-1284), aslında medresede ders veren büyük bir müderris ve ayrıca da kadı idi ![]() Talebeleri arasında oldukça sevilen Nasreddin Hocanın, ders verdiği medreseden merkebine binip evine giderken dahi talebeleri tarafından yalnız bırakılmayıp yolda kendisine sualler sorulurdu ![]() Ama gel gör ki Nasreddin Hoca eşeğine ters bindi diye, biz O’na bindiği dalı kestirmişiz, Akşehir gölüne maya çaldırtmış yine de “ya tutarsa“ dedirtmişiz! İşte size hoca sözü dinlemeyenlerin akıbeti! [Linki sadece üyelerimiz Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|