![]() |
İmam-İ Azam Ebu Hanife |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Azam Ebu HanifeİMAM-I AZAM EBU HANİFE Muzaffer Taşyürek Bazı kavramların günümüzde sıkça kullanılıyor olması, o kavramın insanlığın gündemine yeni girdiği izlenimini verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Numan b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İmam-İ Azam Ebu Hanife |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Azam Ebu HanifeZulme karşı haklının yanında Emevi halifelerinin ve atadıkları valilerin keyfi tutum ve uygulamalarını onaylamayan bu büyük insan, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de İmam Zeyd, babası Hz ![]() ![]() ![]() Emeviler’in son Irak Valisi Ömer İbn-i Hübeyre bu ünlü hukukçuya şu teklifte bulundu ![]() “Hakimler Meclisinin başına geç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer vali benden Vasıt Mescidi’nin kapılarını saymak gibi sıradan bir iş istesin, yine kabul etmem ![]() ![]() İmamı elde edemeyeceğini gören vali tepkilerden çekinerek onu serbest bıraktı, İmam da Kûfe’yi terk ederek Mekke’ye hicret etti ![]() “Hakk’a tabi iseniz sizinleyim ![]() İmam-ı Azam, çoğu insanı cezb edecek dünyevî makam ve zenginlikleri işkencelere rağmen neden reddetmişti? İsteseydi emrine verilen imkanları “dava”sı için kullanamaz mıydı? O biliyordu ki, zalim idarecilerin tekliflerini kabul ettiği an, fiili olarak haksızlıklara ortak kılınacak, zalim idare meşrulaşacak, muhalefet parçalanacak, diğer alimler de o örnek gösterilerek susturulacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() Hilafetin tekrar Peyegamber soyuna Abbasilerin eline geçmesi onu son derece sevindirdi ![]() “Bu iş (hilafet) Peygamberimiz’in yakınlarına geçerek hak yerini buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni seçilen Halifeyi ziyarete gittiğinde söylediği sözler onun takip edeceği siyasetin ipuçlarını veriyordu ![]() “Allah’a hamdolsun ki, hakkı Nebi’nin yakınlarına verdi ve üzerimizdeki alçaltıcı zulmü kaldırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İmam-İ Azam Ebu Hanife |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Azam Ebu HanifeKorktuğu kısa zamanda başına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Şahsi malınızdan bana hediye gelmedi ki onu kabul edeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ın şartı uyulmaya daha layıktır ![]() Yapılan başhakimlik teklifini de geri çeviren İmam, son olarak Musul halkının isyanını bahane ederek isyancıların katli için fetva isteyen halifeye, tarihe geçen cevabını verince, onu şaşkına ve çılgına çevirmiş oldu ![]() Halife: “- Allah Rasulü, ‘müminler verdikleri söze sadıktırlar ![]() ![]() ![]() İmam-ı Azam: “- Onlar sana, kendilerine bile helal olmayan bir şeyi, yani kanlarını şart koşmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam-ı Azam, düşünce ve yaşayışı ile zalim idarecilerin tepkisini çekmesine rağmen, imanının verdiği sorumluluğu yerine getirmekten bir adım geri durmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah’ım beni kudretinle onların zulmünden ve fıskından uzak kıl!” On kırbaçla başlayan ceza katlanarak yüzona geldiğinde, o büyük insan acılar içerisinde ruhunu teslim ederek şehid oldu ![]() “Beni gasp edilmemiş bir toprak parçasına gömün!” Bu sözleriyle vefatından sonra bile ders veriyordu ![]() Zalimlerin zulmüne seyirci kalmadan, ilmi ticarete dönüştürmeden, hakkı eğip bükmeden, bir köşeye çekilip kitaplarının içinde boğulmadan, zalimlerin aracı olmadan şerefli bir ömür sürdü ![]() ![]() Allah O’na rahmet eylesin ve bizi şefaatine mazhar kılsın ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|