![]() |
Tebrikler Size, Ey Ehl-İ Namaz!.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tebrikler Size, Ey Ehl-İ Namaz!..Ayşenur Vural Namazda dâim olmayı, huşû ile kılmayı, ilk vaktinde edâ etmeyi, kazaya bırakmamayı başarıyorsunuz mübârek olsun! Abdülkadir Geylânî Hazretleri’nin çilesinin son deminde gâipten bir ses gelir: “–Kulum, artık senden namaz emrini kaldırıyorum ![]() Geylânî Hazretleri aldanmaz, kovar pis şeytanı! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mefhum-ı muhâlifinden yola çıkarsak, demek ki, namaz çok önemli bir kale bizim için ![]() ![]() ![]() Tebrikler, “Kör şeytan, git başımdan! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler! Namazları kazaya bırakmaktan kurtuldunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler, gevşeyen her şeyi, büze büze toparladınız ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler, gafleti ve tembelliği yendiniz! ![]() ![]() Tebrikler, başardınız ezân okununca namazınızı hemen kılmayı! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler! Zaman disiplini oluşturmayı başardınız ![]() Tebrikler! Nihayet seheri, teheccüd vaktini ihyâ etmeyi problem olmaktan çıkardınız, lezzete dönüştürdünüz ![]() ![]() Namaz, yarama ilâç, yanık yerime merhem, Onsuz bütün dünya benim olsa istemem ![]() (Necip Fazıl Kısakürek) Tebrikler, anladınız bunu ![]() Tebrikler! Ciddiye aldınız namazı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler! Saâdet-i dâreyn diliyoruz size… Âyet-i kerîmede buyrulur: “Onlar, Rablerinin rızasını dileyerek sabrederler, namazı kılarlar; kendilerine verdiğimiz rızıktan, gizlice ve açıkça sarf ederler; iyilik yaparak kötülüğü ortadan kaldırırlar; işte onlara bu dünyanın güzel âkıbeti, girecekleri Adn cennetleri vardır; babalarının, eşlerinin, çocuklarının iyi olanları da oraya girerler ![]() سَلَامٌ عَلَيْكُمْ بِمَا صَبَرْتُمْ ۚ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ «Sabretmenize karşılık size selâm olsun; burası dünyanın ne güzel bir neticesidir!» derler ![]() ![]() Sabır, üç yerdedir, diyor erenler… İlki bildiğimiz sabır; belâ ve musibet ânında kendimizi Allâh’a isyandan korumak ![]() ![]() İkincisi, günahlara karşı sabır ![]() ![]() ![]() Sabır gösterilecek üçüncü yer, iyiliklerin devamı hususunda… Nefs-i mülhemenin hâllerindendir ki, “Az da olsa devamlı olan” diye hadîs-i şerîfle tavsiye edilen denge hâli… Sürekli elimizdeki üç-beşi tırtıklayıp duran şeytan ve avenesine sabırdan bir set çekmek dirâyeti… Dirâyet, sabrın direği… “Dâne toprak içre şiddet çektiğiyçün nîce gün Baş çekip harmanlanır ârâyiş-i bûstân olur” (Fuzûlî) Tebrikler! Nicedir yüreğinizde bir tohum gibi sakladığınız sâlih ameller, neşv ü nemâ buldu hayatınızda ![]() ![]() ![]() Tebrikler! Teheccüde kaldırmak için çalan saatin alarmını her seferinde erteleyerek ancak sabah namazında kalkabiliyordunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırk dakikalık kerahat vakti bitip de işrak namazını kılınca, Kur’ân-ı Kerîm okuyor yahut tesbih çekiyordunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tebrikler Size, Ey Ehl-İ Namaz!.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tebrikler Size, Ey Ehl-İ Namaz!..Günâha yaklaştığını düşünen Müslüman, daha bir teyakkuzda olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bast hâlinde, o bahçe sahibi gibi, “Bunun mahvolacağını sanmam ![]() ![]() Kabz hâlinde ise, Firavun’un sihirbazları gibi duâya durur: “-Ayaklarımızı sâbit kıl, üzerimize sabır yağdır ![]() Firavunlaşan nefse: “-Senin sözün bu dünyada geçer! ![]() ![]() ![]() Böyle ümitsizlik ve karamsarlıktan sersemlemişken, böyle tir tir titreyen ellerle bir şeyleri kırıp dökerim diye cam bardakları, kristal bardakları taşımaya kalkmaz, sıcak çorbalara kaşık sallamaz ![]() “–Sen, yâ Rabbe’l-Âlemîn, böylesi bir kulluğu hak etmiyorsun, sen ne güzel kulluklar görmüşsün, ben Sana lâyık kullukta bulunamıyorum, beni bağışla! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler! Kabz hâlinden sağ sâlim çıktınız sahil-i selâmete ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() لا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ “Sen’den başka ilâh yok, Sen sübhânsın, eksiksiz, kusursuz; ben (ise), zâlimlerden oldum ![]() “Bayramım imdi, bayramım imdi Bayram ederler, yâr ile şimdi Hamd ü senâlar hamd ü senâlar Yâr ile bayram kıldı bu gönlüm” (Hacı Bayrâm-ı Velî -k ![]() ![]() Tebrikler! Âyet-i kerime ile kınanan güruhtan olmadınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebrikler kardeşlerim! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ancak müslüman olarak ölmek” için bulunduğumuz noktada sabır göstermek ![]() ![]() ![]() ![]() رَبَّنَا لاتُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ “Ey Rabbimiz, bize hidâyet verdikten sonra kalplerimizi saptırma ve katından bize bir rahmet bağışla! ![]() ![]() ![]() ![]() Oruç, özlem çekenlerin gönüllerini, canlarını öyle tazeleştirir ki, zavallı balığı bile su o kadar tazeleştirmez ![]() Sen vahdet denizinden ayrı düşmüş bir damla gibisin ![]() İşte oruç, sel gibi, yağmur gibi seni alır, denize ulaştırır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|