![]() |
Çocuklara Neden Şiddet? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklara Neden Şiddet?Pedagog Adem Güneş Anne babalar çocuklara niçin şiddet uygular? Her çocuk aileye ilk geldiğinde neşe ve mutluluk kaynağıdır ![]() ![]() ![]() Her evin içinin neşe kaynağı olan çocuklar, neden bir dönem sonra artık taşınamayacak bir yük haline gelmektedir acaba? Hatta niçin bir dönem sonra problemler artık çözülemeyecek hâle gelip hem annenin hem de babanın yaşama sevincini köreltir? Nasıl oluyor da, doğdukları günlerde “canım, cicim ![]() ![]() ![]() Acaba sorun çocuklarda mı, yoksa çocukları taşımakta zorluk çeken anne babaların kendisinde midir? Perdeyi şöyle hafifçe aralasak, acaba problemlerin ana kaynağı çocuklar mıdır, yoksa “çoğu defa” anne babalar bu işin asıl sorumlusudur diyebilir miyiz? Biliyoruz ki, böylesi bir soruyu hiçbir anne baba üzerine alınmadan “ama bizim oğlan başka” diyerek omuz silkecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle terbiye etmemiştim ki! Evet, çocuk terbiyesinde geriye dönüp bakıldığında, anne babalar kendi vicdan muhasebesini yaparken “Evet, ufak tefek hatalar yapmış olabilirim, ama ben çocuğumu böyle yetiştirmemiştim ki!” diye kendilerini temize çıkartmaya çalışsalar da, bu bahane birçok uzman için çok da geçerli bir bahane olarak kabul edilmez ![]() Neden kabul edilsin ki; zira zaten hiçbir anne baba kendi çocuğunu yetiştirirken, “vatan haini olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mademki hiçbir anne baba çocuğunu bir “bela” olarak görmek istemez, o halde nerede hangi yanlışlar yapılıyor da, koklamaya doyulmayan çocuklar bir süre sonra hiç beklemediğimiz davranışla ya da kılık-kıyafetle karşımızda boy gösteriyorlar? Ben nerede yanlış yapıyorum ![]() ![]() ![]() Çocuğunun hem dünya hem de ahiret hayatını kaybetmemesi için çırpınan bir anne baba bu soruyu kendisine mutlaka sormalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatayı hep karşıda aramak en ucuz yöntem olduğu için, “ben nerede yanlış yapıyorum” sorusuna da cevap vermek o kadar kolay olmayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() “İhmal edilen çocuk sendromu” “Günümüz çocuklarının en büyük sorunu nedir?” diye sorulsa ve bu soruya da çocuklar cevap verecek olsa, öyle zannediyorum ki, çocukların büyük çoğunluğu ağızbirliği etmişçesine “anne babalarının ihmaline uğradıklarını” söyleyeceklerdir ![]() Bütün anne babaları bir meydanda toplasak ve “Çocuklarınız sizin hakkınızda şikâyette bulunuyor, onları ihmal ettiğiniz için çocuklarınız bugün bu haldeler ![]() ![]() Bir yandan “hayatlarını çocukları için feda eden” anne babalar, diğer yandan anne babalarından yeterince ilgi ve sevgi göremediğini söyleyen çocuklar ![]() ![]() ![]() Mademki herkesin kendine göre söyleyecek bir sözü vardır, o halde işin aslı nerede yatmaktadır? Çocuklar ilgi gösteren anne baba ister Belki her anne baba için en kolay yapılacak şey, çocukları için kendilerini feda etmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bir çocuğun ihtiyacı bunların ötesinde bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki denilebilir ki her bir anne baba, çocuğunun yanındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte sorunun düğümlendiği nokta burasıdır ![]() Anne baba, çocuğunun yanında bulunduğu her ânı, çocuğun yanında bulunuyor olarak düşünse de, çocuklar için böylesi bir birliktelik doyurucu bir birliktelik değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; akşama kadar okulda arkadaşları ile birlikte olan çocuk eve geldiğinde annesinden biraz olsun ilgi bekler; ancak anne, ev işleri ile ya da televizyon dizileri ile meşguldür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte çocuğun bir yandan ilgi beklentisi, diğer yandan da anne babanın bu beklentilere karşılık veremiyor oluşu, anne baba ile çocuk arasında “beklenti çatışmasını” doğdurur ![]() Her bir beklenti çatışması da şiddete kapı aralar ![]() ![]() ![]() Anne baba çocuğun beklentilerine cevap vermekte neden zorlanır? Bu sorunun cevabını vermeye Kasım ayındaki Moral Dünyası Dergisi’nde başlamıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir kere daha ve topluca yazmak gerekirse, bir annenin çocuğuna ilgi gösterememesinin ve çocuğuna karşı şiddet uygulamasının nedenlerini aşağıdaki sorularda aramak gerektiğini söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() 1- Anne babanın yaşama sevinci var mı? 2- Anneye annelik statüsü verilmiş mi? 3- Anne, çocuğunu dilediği gibi terbiye etme özgürlüğüne sahip mi? 4- Anne ilk dört yaşına kadar annesinden uzun süreli ayrı kalmış mı? 5- Anne inançlı mı? 6- Anne, şiddetin hâkim olduğu bir ailede mi yetişti? 7- Anne geçmişte herhangi bir tacize uğramış veya tecavüz yaşamış mı? 8- Anne, ailesinden yeterince destek alıyor mu? 9- Anne isteyerek mi çocuk sahibi oldu? 10- Anne çocuğu benimsemiş mi? 11- Anne, eşini seviyor mu, benimsemiş mi? 12- Anne, eşi tarafından seviliyor mu, benimsenmiş mi? 13- Annenin sanal bağımlılığı var mı? 14- Anne sigara, alkol ve uyuşturucu kullanıyor mu? 15- Annenin yeterince sosyal yaşantısı var mı? 16- Anne kişisel karakter olarak hırslı ve öfkeli mi? 17- Anne çocuk terbiyesinde bilinçli mi? 18- Anne kendi merkezciliğinden çıkabilmiş mi? 19- Annenin empati yeteneği var mı? 20- Anne yeterince uykusunu alabiliyor mu? 21- Annenin yemek düzeni var mı? 22- Annenin gün planlaması var mı? 23- Annenin hâlâ enerjisi var mı? 24- Anne yeterince hareket ediyor mu? 25- Annenin fiziksel bir rahatsızlığı var mı? 26- Anne ekonomik olarak rahat mı? Yukarıdaki sorulara verilecek her bir olumsuz cevap annenin çocuğuna ilgi göstermesinin önüne geçecek bir bariyerdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|