![]() |
Kanda Sedim Sedimentasyon Anlamı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanda Sedim Sedimentasyon AnlamıKanda Sedim Kanda Sedim yüksekliği Sedimentasyon nedir Kanda Sedim Nedir Kısaca "sedimantasyon "denen bu inceleme yönteminde, alyuvarların çökme hızları ölçülür ![]() ![]() ESH ’ın normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez ![]() ![]() Sedimantasyon hızının değeri milimetrik olarak ya da Katz indeksi kullanılarak tanımlanır ![]() ![]() Normal sınırlar; kadınlar için 8, erkekler için 5’dir ![]() Üst sınırı ise; kadınlar için 20, erkekler için 15’dir ![]() ESH yaşamın ilk haftalarında çok düşüktür ![]() Yaşlılarda ise herhangi bir sebep olmaksızın hafifçe yükselebilir ![]() ![]() Gebeliğin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar ve doğumdan sonraki 3-8 hafta yüksek kalır ![]() ![]() Günümüzde, laboratuvarların çoğunda yanlızca ilk yarım saatlik değerler verilmelidir ![]() ![]() Sedimantasyonun arttığı durumlar 1)Enfeksiyon hastalıkları 2) İltihabı hastalıklar 3) Tümörler 4) Verem 5) Romatizmal ateş 6) Romatoid artrit 7) Bağ doku hastalıkları 8) Glomerüloreflit 9) Miyokard enferktüsleridir ![]() görüldüğü üzere genelde hangi hastalık olursa olsun , sedimantasyon değerinde şu veya bu şekilde bir değişiklik meydana gelmektedir ![]() başka bir deyişle ; sedimantasyon değerinde bir anormalliğin olması , o kişide bir hastalık olduğuna işarettir ![]() annenizin sedimantasyon değerin yüksek olması ; ciddi , önemli bir hastalığının olduğuna işarettir ![]() ![]() netten alıntı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|