12-17-2007
|
|
bukettt
|
See You Later Turkish!! (Lütfen Yorum Yazın Yazı Hakkında)
Kültürü insan,dili de hayat kabul edersek dilsiz bir kültür,kültürsüzde bir toplum olamaz Aksi takdirde o toplumun,mezarda ki çürümüş bir ölüden ne farkı olur ki
Türkçemiz elinde bastonlo yokuş tırmanan dedelere döndü Özentilik tiryakiliği,tıpkı sigara gibi dilimizi her geçen gün zehirliyor Sırf zevk için,pop çağının sanata ve okumaya uzak gençleri tarafından uçuruma hızla sürükleniyor Artık ''geleceğimiz''diye hitap ettiğimiz gençler tarafından öznesiz,yüklemsiz,başı-sonu,hatta kelimelerin harf düzeni bile belli olmayan bir internet dili oluştu bile ''Oha falan oldum,çüşünüz,noluyo falan oldum''serseri mayın gibi havada cirit atıyor Aynı şekilde ceptelefonlarında da durum böyle Kontor fazla gidecek korkusuyla kelimeler o kadar kısaltılıyor ki,şaşırırsınız Örneğin,kaç aşk mektubuna özene bezene yazılmış ''seni seviyorum'' ceptelefonu dilinde ''s s'' oldu çıktı Bu uyduruk kısaltmanın anlamını bilmeyen biri acaba neler anlar bir düşünsenize Önceden 20-30 yıl önceki dili anlamazken,şimdi ise birbirimizi bile anlamaz olduk Artık Türkçe'yi anlaman için İngilizce altyapının olması gerekiyor
Türkçe'nin yatalak haline gelmesindeki en suçlu kuruluşlar yayın kurluşlarıdır Komedi maskesi altında dert-tasa olmayan,kültürlü olma endişesi taşımayan karakterler aracılığıyla,gençlerimiz özentiliğe itiliyor Eleştirildiklerinde ise şirinlik,eğlence diye kendini savunan bu insanlar,dilimizin gözü dönmüş canileridir Ellerinde ki özentilik baltasıyla dilimizi lime lime ediyorlar
Eskiden şiirlerimizde hece sayısına bile dikkat eden şairlerimiz,dil üstadlarımız ''dönjem ben sana''ları duysalar kalplerine inerdi İşe birazda istatisliki yönden bakarsak,batı dünyası 8 yıllık temel eğitim kitaplarını yetmiş bir bin kelime ile yazıyor Bu rakam Japanya'ya baktığımızda kırk dört bin,İtalya'ya baktığımızda ise otuz iki bin oluyor İşte Türkiye'deki içler acıtan rakam ise altı bin Gelişmekte olan ülkemizi,''geleceğimizin gençlerini''altı bin gibi bir kafese kapatmak gericiliktir
T D K övünsün dursun bilgisayarı bulduk diye Bilgisayar çoktan PC oldu bile
Bir milleti içten fethetmenin en kolay yolu dilini yoketmektir Bireyler birbirini anlamaz,kuşaklar arası kopukluk olursa,kültürümüz nasıl yaşasın Milli değerlerimiz nasıl korunsun Bu nedenle topluluk halinde hürce yaşamak istiyorsak,dilimize yani hayatımıza sahip çıkalım Özentilik tiryakiliğinden de biran önce kurtulalım ki, rahat nefes alabilelim demi
|
|
|