![]() |
Böbrek Yetmezliğinde Beslenme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Böbrek Yetmezliğinde BeslenmeBöbrek yetmezliği hastalığını yaşayan hastaların nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olmak ve eğer böbrek yetmezliği hastalığı yaşıyorsanız nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda önemli bilgiler öğrenebilirsiniz ![]() ![]() Böbreklerin yapı taşı olan nefronların sayısında yavaş yavaş azalma ya da aniden nefron çalışmaların durmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() UYGUN GIDALAR: ? Süt ve süt ürünleri: Süt, taze tuzsuz lor ![]() ? Et ve et ürünleri: Kısıtlı miktarda balık, tavuk veya dana haşlama ![]() ? Un ve unlu mamuller: Bisküvi, beyaz ekmek, galeta, makarnalar, pirinç, buğday, yulaf ![]() ? Şeker ve şekerli ürünler: Meyve jöleleri, şeker, reçeller, elma veya kabak fırın tatlıları ![]() ? Yağlar: Tereyağı, nebati yağlar ![]() ? Sebzeler: Havuç, patates, pancar, biber, domates ![]() ? Meyveler: Portakal, limon, çilek, kavun, üzüm, elma, karpuz ![]() ? Baharatlar: Nane, kekik ![]() ? İçecekler: Ihlamur ve papatya çayları, taze hazırlanmış meyve ve sebze suları ![]() YASAK GIDALAR: ? Süt ve süt ürünleri: Baharatlı peynirler, ekşimiş yoğurt, tedavinin ilk aşamasında kaşar peyniri ![]() ? Et ve et ürünleri: Hastalığın İlk günlerinde tavsiye edilmemekle birlikte daha sonra az miktarda et suları ve sosları; sakatatlar ise genelde yasak olmakla birlikte akut dönemden sonra az miktarda karaciğer verilebilir ![]() ![]() ? Un ve unlu mamuller: Kepekli unla ve yağda kızartarak hazırlanan mamuller ![]() ? Şeker ve şekerli ürünler: Kakao, çikolata ![]() ![]() ? Sebzeler: Soğan, sarımsak, ıspanak, patlıcan, turşular ![]() ? Baharatlar: Karabiber, maydanoz, kimyon, kırmızı toz veya pul biber, hardal ![]() ? İçecekler: Alkol, çay, gazlı içecekler ![]() GIDALARIN HAZIRLANMASI VE KULLANIMINDA GENEL KURALLAR: ? Esas pişirmeden önce hulasanın bertaraf edilmesi için etler 3-5 dakika kay-|natılır; etler ancak bu işlemden sonra haşlanır, fırınlanır veya ızgara edilir ![]() ? Hastalığın ilk 1-2 günlerinde, böbrekleri dinlendirmek amacıyla, hastaya gıkla ve su verilmemelidir ![]() ![]() konusu dinlendirme günlerinden sonra hastanın genel durumunda bir rahatlama meydana gelir ![]() ![]() ? Yemekler tuzsuz hazırlanır ve sunulur ![]() ? Hastalığın ilk günlerinde toplam protein günde 50 gr ![]() ![]() ? Daha geniş beslenmeye geçişte karbonhidratlı yiyeceklere ağırlık verilmelidir ![]() ? Yemekler sırasında veya aralarında fazla sıvı alınmamalı ![]() ![]() ![]() ? Baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|