![]() |
Çin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çin Halk Makao Özerk CumhuriyetiÇin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti Coğrafyası - Çin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti Nerededir - Çin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti Hakkında - Çin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti Nüfusu Çin Halk Makao Özerk Cumhuriyeti Ulusal Marş: March of the Volunteers Konum Konum En büyük freguesia (population) Freguesia de Nossa Senhora de Fátima Resmî dil(ler) Çince, Portekizce Milliyet Macanese Yönetim biçimi Özerk - Baş Yönetici Edmund Ho Hau Wah - İcra Başkanı Fernando Chui Sai On - Temyiz Mahkemesi Başkanı Sam Hou Fai - Yasama Meclisi Başkanı Lau Cheok Va Kuruluş - Portekiz-sonrası uygulanan işlem 1557 - Portekiz Kolonisi 1 Aralık 1887 - Çin Egemenliği başlangıcı 20 Aralık 1999 Yüzölçümü - Su (%) 0 Nüfus - 2009 (1st qtr) tahmini 546,200[2] (165 ![]() - 2001 sayımı 435,235 GSYİH (SAGP) 2006 - Toplam US$17,600 m (99 ![]() GSYİH (düşük) 2007 - Toplam US$15,997 m (94th) - Kişi başına US$36,357 İGE ▬0 ![]() Para birimi Macanese pataca (MOP$) (MOP) Zaman dilimi MST (UTC+8) - Yaz not observed Trafik akışı sol Internet TLD ![]() Telefon kodu 853 ![]() Makao (Portekizce: Macau, Çince: 澳门- Aomen) Tam adı: Çin Makao özel yönetim bölgesi(中华人民共和国澳门特别行政区), Çin'in güney kıyısında bulunan, 20 Aralık 1999 tarihine kadar Portekiz'e bağlı sömürgesiydi, bu tarihten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur ![]() ![]() Yüzey şekilleri Makao-Çin sınırı Makao kulesi Igreja da Sé Katedrali, Makao Makao, aşağı yukarı bütünüyle kentleşmiştir ve tarıma ayrılan alanlar toplam yüzölçümün ancak %10'unu bulur ![]() ![]() ![]() Toplum yapısı Makao nüfusunun %99'unu Çinliler, %1'ini Portekizliler ve yabancılar oluşturur ![]() ![]() Macau Dinsel Şeması Dinsel Topluluklar Yüzde Budizm 89% Hristiyanlık 9% Taoculuk 2% Ekonomi Ekonominin başlıca kesimi olan sanayide, başlıca kollar arasında dokuma sanayisi, oyuncak yapımı, elektronik gereçler yapımı, yapay çiçek sanayisi, vb ![]() ![]() ![]() Besin açısından Makao, büyük ölçüde Çin ve Hongkong'dan yapılan dışalıma bağımlıdır; ama dış satımın yüksekliği sayesinde, dış ticaret bilançosu olumludur ![]() Altyapıyı geliştirmek için birçok tasarı uygulamaya konmuştur ![]() Tarih ve yönetim 1557'de Portekizlilerin bir ticaret üssü ve Çin'de misyonerlik çalışmaları merkezi olarak kurdukları Makao'nun yönetimi, 1887'de Çin hükümeti tarafından Portekiz'e bırakılıp, bu antlaşma 1979'da yenilendi ![]() ![]() 1976'da büyük ölçüde özerklik tanınan, 1990'da özerkliğin sınırları yeniden genişletilen Makao, 1999'a kadar Portekiz hükümeti tarafından atanan bir vali tarafından yönetilmekteydi ![]() Coğrafya Makao'da en iyi mevsim Kış'dır (Ekim - Aralık) günlerin güneşli & ılık ve nemin çok düşük olduğu zamanlarda ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|