![]() |
Kahve (Coffea) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahve (Coffea)İkiçenekliler sınıfının, kökboyasıgiller familyasından, vatanı Afrika olan, fakat Asya ve Amerika'nın tropik bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydası : Kandolaşımını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kahve (Coffea) |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahve (Coffea)Kahve Ağacı - Kahve Bitkisi - Caffea - Kahve Üretimi - Kahve Tarımı ![]() Etimolojisi Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Coffea ağacı Kahve ağacıÇiçekleri beyaz ve hoş kokulu , kirazı andıran kırmızı meyvasının içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahve çiçeği Kahve çiçeği ve meyvesiBol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar ![]() ![]() ![]() Kahve çiçekleri açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlar ve yavaşça meyve olmak için hazırlanırlar ![]() Kahve meyvesi ve çekirdeği Kavrulmuş kahve çekirdeğiKahve çiçeği beyaz renktedir ve yasemin gibi kokar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kahve ağaçlarının meyvesinden iki yerine bir tane çekirdek çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar ![]() Tarımı Dünya kahve tarımı haritasıYengeç ve Oğlak dönencesi arasında tropikal iklime bölgelerde ağırlıklı olarak tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kahve üreticileri ilk on — Ton(2008) bin paket (2007) Ülke Ton (1) Paket (2) Dipnot Brezilya 17,000,000 36,070 Vietnam 15,580,000 18,000 * Kolombiya 9,400,000 12,400 F Endonezya 2,770,554 6,446 * Etiyopya 1,705,446 5,733 * Meksika 962,000 4,500 F Hindistan 954,000 4,367 F Peru 677,000 4,250 tah ![]() Guatemala 568,000 4,000 F Honduras 370,000 3,833 F Dünya 7,742,675 118,920 T No symbol = official figure, P = official figure, F = FAO estimate, * = Unofficial/semiofficial/mirror data, C = calculated figure, T = toplam (resmi, yarı resmi veya tahmini) Kaynak (1): Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü: Ekonomik ve Sosyal Dairesi: İstatistikal Veriler Kaynak (2):Uluslararaı Kahve Örgütü Coffea Arabica (Arap kahvesi) Etiyopya'da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir ![]() ![]() ![]() Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta'ya göre daha az kafein içerir ![]() ![]() Arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %70'ini oluşturur ![]() ![]() En çok bilinen çeşitleri; Brezilya, Orta-Doğu Afrika, Hindistan, Endonezya'da yetişen "Bourbon" ve Latin Amerika'da yetişen "Typica"dır ![]() ![]() Arabica türünün asit oranı Robusta'ya göre daha az ve aromalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Coffea Canephora (Robusta) Coffea robusta, 0-600 metre arasında yetişir ![]() ![]() Sarımsı kahverengindeki yuvarlak Robusta çekirdeklerinden üretilen kahve, Arabica'ya göre yaklaşık iki kat daha fazla kafein içerir ![]() ![]() ![]() Robusta kahvesi dünya kahve üretiminin yaklaşık %30'unu oluşturur ![]() ![]() En çok bilinen çeşitleri; Java-Ineac, Nana, Kouliou ve Congensis'tir ![]() Vücuda etkileri Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan özelliğe sahiptir ![]() ![]() Tarihi Filistin'de bir kahvehane, 1900 ![]() Filistin'de eski usüllerle kahve öğüten kadınlar, 1905 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz Sultan Selim döneminde, 1517'te, Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir ![]() Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü ![]() ![]() ![]() ![]() Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi ![]() ![]() 1544 yılında İstanbul’da Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır ![]() İstanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avrupalılar dünyanın çeşitli yerlerinde kahve plantasyonları kurdular ![]() ![]() ![]() Kahveye dair rivayetler Kaldi adındaki çoban 8 ![]() ![]() ![]() Yemenli Şeyh Şazili Şeyh Şazili 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ez-Zebhani 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman peygamber 16 ![]() ![]() ![]() ![]() Ticareti Dünya’da petrol’den sonra en büyük ticaret alanını oluşturan üründür ![]() Türkiye’deki ticareti İlk kez 1727 yılında Brezilya’dan kahve ithal edilmeye başlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitleri Türk Kahvesi – Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi Espresso - Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür ![]() Mırra - Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve ![]() Cappuccino – Espresso ve su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve (köpük 2 santim kadar) ![]() Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesi ![]() Ethiopian Yirgacheff – Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi ![]() Latte – Espresso’ya az köpürtülmüş sütün eklendiği kahve (köpük 1 santim kadar) ![]() Macchiato – Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve ![]() Mocha – Latte’ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılan kahve ![]() Santos – Brezilya’da bir liman adıdır,kahve yetişmez ![]() Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi ![]() Supremo – Kolombiya'da en kaliteli kahve kategorisine verilen ad'dır ![]() Viennese – Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kahve (Coffea) |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kahve (Coffea)Coffea Arabıca - Coffea Arabıca Bitkisi - Coffea Arabıca Bitkisi Hakkında COFFEA ARABICA (Kahve) Ülkemizde sera ve salon şartlarında yetişebilen bir tropik iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|