07-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soru:"Subklinik Hipotiroidi Ve Nodullerim Var Tedavi Olmali Miyim?"
iyi günler hocam ben tıp fakültesi öğrencisiyim kendimle ilgli bir soru soracağım yaklaşık 5 ay önce tesbit edilen subklinik hipotiroidim mevcut tsh 5 8 civarında usg mde 2 adet 6 ve 4 mm lik nodülüm var ilk usg m de sadece tek 5 mm lik nodülüm vardı başta bana bazı asistanlar öenmsiz olduğunu, tsh 1o altında tedavinin gereksiz oldğunu söylediler bir asistansa çeyrek tefor kullanmamı önerdi ben de 2 haftalık peryotlarla ötiroid olacak şekilde kullandım, ancak şuan bıraktım usg mde aynı zamanda heterojen alan mevcut ve otoantikorlarımdan anti tsh + ve anti tpo + 
23 yaşındayım nodüllerimin artmasından korkuyrm, düzenli tefor kullanmalı mıyım, ya da sadece sizde ötiroid olacak şekilde peryodik tefor mu kullanayım, yoksa hiç gerek yok mu?
beni dinlediğiniz için teşekkür ederim bu arada ilk tesbit sırasında başvuru şikayetim halsizlik, çökkün hal idi, önerileriniz için teşekkürler
Doç Dr M Akif BUYUKBESE
07 04:00:30
Tiroid tedavisinde bazen degisik yaklasimlar olabiliyor Nodullerin artmasini biraz tefor kullanarak belki azaltabiliriz Bence hem antikor olmasi, hem nodul sayisinin artmasi, hem klinik baslangic,hem TSH da artma, hem de ultrasonda heterojen gorunum tedavi endikasyonu sizde Ayrica 75 gr ile seker yukleme testi yaptirmanizi oneririm Ben asistanligimda diyabet ve tiroid antikorlari arastirmasi yapmistim Ayrica gebelikte tiroid mintorizasyonunu ihmal etmeyin Yine gebelikte 24 gebelik haftasi once 50 gr ile iyisi 100 gr ile ogtt yaptirmak iyi olur Sigaranin tiroid nodullerine yol acabildigini biliyoruz Nodullerle ilgili birkac ay once bir posterde metforminin (esasen tip 2 diyabet ilacidir) tiroid nodullerinde kuculme yaptigini gosteren bir calisma gordum Ancak bu bir calisma ( Eylul, Los Angeles) TSH 5 in uzerinde ve antikor pozitifligini tedavi edin diyenler de var Tuzdaki yemeklerdeki oksuruk surubundaki, goruntuleme test ilaclarindaki iyoda karsi dikkatli olunuz Ince igne aspirasyon biyopsisi yapilabilir ayrica Bir kere en az otiroidi olmalisiniz yoksa vucutta sisme olur, sodyum suebilir, kucuk tansiyon kolesterol artabilir, kronik zeminde damar sertligine egilim olabilr Dahasi depresif nood okul basarinizi ve konsantrasyonunuzu olumsuz etkiler universitede endokrin kliniginde bir hocanizin kapisini calabilirsiniz Sonuclari yazabilirsiniz Iyi bayramlar, sifalar  
Yazının Orjinali için Lütfen www saglikdanis com adresini ziyaret ediniz
|
|
|