Baharda 'Peynir' Tehlikesi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharda 'Peynir' Tehlikesi





Halk arasında 'peynir Hastalığı' olarak bilinen Bruselloz hastalığının görülme riski, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında yükseliyor

Erciyes Üniversitesi'nde görev yapan Yrd Doç Dr Emine Alp, hastalığın hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi

Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalık, özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkiliyor ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşıyor

Alp, hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabildiğini açıkladı

Yapılma şekilleri nedeniyle kaşar peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşük olduğunu, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağı olduğunu anlatan Alp, az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabileceğine de dikkat çekti

süt içinde 17, tereyağında 142 gün

Alp, insandan insana geçişin olağan olmadığını da anlattı:

''Bruselloz, çiftçiler, mezbahane çalışanları, veterinerler, hekimler ve laboratuvar personeli için meslek hastalığıdır Bruselloz bakterisi 60 derecede 10 dakikada ölür

süt içinde 17 gün, tereyağında 142 gün, dondurmada 30 gün, yüzde 10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün, yüzde 17 tuz içeren salamura peynirde bir ay, çeşme suyunda 8 derecede 57 gün, 25 derecede 10 gün, insan idrarında en az yedi gün, hayvan dışkısında 100 gün, düşük yapmış hayvan yavrusunda 75 gün, ahırların duvar ve döşemesinde dört ay canlı kalır''

Başlangıç sessiz veya gürültülü

Hastalık sırasında beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organların tutulabildiğini dile getiren Alp, ''başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içinde şikayetler başlar Hastaların çoğunda ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, başağrısı, sırt ağrısı vardır eklem ağrıları sıklıkla izlenir Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar Depresyon izlenebilir'' dedi

Alp, tedavi için bruselloza özel laboratuvar testleri yapılması gerektiğine de belirtti:

''Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılmasıveya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir

Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir Özellikle peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında, kaynatılmamış sütten yapılan taze peynir tüketilmemeli, eğer bu tarz bir peynir alınmışsa mutlaka tuzlu suda en az bir ay bekletildikten sonra yenmelidir''
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.