![]() |
Yumurta Hakkında Önemli Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yumurta Hakkında Önemli BilgilerPROTEİN DEĞERİ Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir ![]() ![]() ![]() Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler ![]() ![]() VİTAMİN DEĞERİ Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur ![]() ![]() Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir ![]() ![]() B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır ![]() MİNERAL DEĞERİ Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz ![]() Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir ![]() YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ Yumurtanın yağ içeriği düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTTIRIR MI? Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur ![]() ![]() Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır ![]() ![]() ![]() Yapılan bilimsel çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır ![]() Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur ![]() BUNLARA DİKKAT EDİYOR MUSUNUZ? Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir ![]() Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler ![]() ![]() Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır ![]() ![]() ![]() Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır ![]() ![]() Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden önce yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir ![]() BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Yumurta kabuğunda 17 ![]() ![]() Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir ![]() Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır ![]() ![]() Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır ![]() Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz ![]() ![]() Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir ![]() ![]() ![]() Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb ![]() ![]() Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır ![]() ![]() Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır ![]() YUMURTA PİŞİRİRKEN Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır ![]() Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır ![]() Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır ![]() Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır ![]() Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır ![]() Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır ![]() ![]() ![]() Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller ![]() ![]() Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir ![]() ![]() Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|