![]() |
Gazozun Gazını Kaçıracak Bir Yazı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gazozun Gazını Kaçıracak Bir YazıProf ![]() ![]() Gazozun gazını kaçıracak bir yazı İngiltere de Sheffield Üniversitesi nde yapılan ve geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma dikkatleri tekrar katkı maddeleri üzerine çekti ![]() ![]() Gazozcular ayaklandı Haberin medyada yer almasıyla gazozcular ayaklandı, zira bu, gazoz tüketiminin zirveye ulaşmasını bekledikleri şu günlerde satışları bıçak gibi kesebilecek, gazozun gazını kaçırabilecek türden bir haberdi ![]() Gazlı içecek üreten firmalar, ürünlerinde bulunan tüm maddelerin Amerika da FDA (Besin ve İlaç Kurumu) ve İngiltere de FSA (Besin Standartları Enstitüsü) tarafından onaylanan maddeler olduğunu bildirerek endişenin yersizliğini vurguladı ![]() Ancak, araştırmayı yapan moleküler biyoloji uzmanı Peter Piper gazozcularla aynı görüşte değil: O, bu katkı maddelerinin yıllar önce eski teknoloji ile test edildiğini ve buna güvenmeye devam etmenin doğru olmadığını söylüyor ve ekliyor: Bundan 50 yıl önceki bilgi ve teknoloji ile sağlığa zararlı olmadıkları belirlenen katkı maddelerinin günümüzün ileri imkânlarıyla mutlaka yeniden incelenmeleri gerekir ![]() Katkı maddesi nedir? Aslına bakarsanız, yiyeceklere ve içeceklere sonradan eklenen her türlü madde katkı maddesidir ![]() ![]() ![]() Günümüzde ise katkı maddeleri denince akla doğal maddeler değil de, besinlere renk, tat, koku vermek ya da onların bozulmalarını önlemek için eklenen yapay maddeler anlaşılır ![]() Katkı maddeleri sayesinde, besinler çok uzun süre saklanabildiği gibi, daha lezzetli, daha iştah açıcı olmaları da sağlanabilir ![]() Son yıllarda hazır yiyeceklerin daha çok tüketilmesine paralel olarak besinlerin üretimi, işlenmesi, ambalajlanması, taşınması ve depolanması sırasında kullanılan bu maddelerin sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır ![]() E21 olarak da bilinen sodyum benzoat, *****süz içecekler, reçel, meyve suyu, mayonez ve salçalarda bakteri ve küf mantarlarının üremesini engellemek için kullanılan birçok katkı maddesinden sadece biridir ![]() Katkı maddeleri zararlı mı? Araştırmaya göre sodyum benzoat, hücrelerin enerji üretim merkezleri olan mitokondrilerdeki dna yı hasara uğratarak hücre fonksiyonlarını bozuyor ve bu da parkinson, siroz gibi hastalıkların oluşumunu kolaylaştırıyor, yaşlanmayı hızlandırıyor ![]() ![]() Bu, katkı maddeleri için yapılan ilk suçlama değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelelim neticeye Gazozcuların keyfi kaçmasın, zira eldeki veriler katkı maddelerini suçlamak için yeterli değil; daha pek çok araştırmanın yapılması gerekiyor ![]() ![]() (Sağlık) Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|