![]() |
Anne Ben Zeki Biri Miyim? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anne Ben Zeki Biri Miyim?Anne Ben Zeki Biri Miyim? Nedir zeka dediğimiz kavram? Nasıl tanımlanır? Geleneksel tanımlamaya göre zeka, sözel ve sayısal yeteneklerin kişide var olan değerlerine denmektedir ![]() ![]() Gardner a göre zeka: Gardner zekanın sadece iki ana unsurdan değil sekiz ana unsurdan oluştuğunu söylüyor ve geleneksel tanımlamanın insan zekasının çok küçük bir kısmı için doğru olduğunu düşünüyor ![]() ![]() ![]() Gardner göre farklı zeka türleri: a) Sözel â?" Dil: Bu zeka türüne sahip insanlarda gelişmiş sözcük kullanabilme, dilbilgisi ve telaffuz kabiliyetine rastlanır ![]() ?Fıkra ve hikaye anlatmaktan zevk alır ![]() ?Tekerlemeleri, ritimleri ve sözcük oyunlarını sever ![]() ?Kuvvetli bir hafızası vardır ![]() ?Yaşına göre gelişmiş bir kelime haznesine sahiptir ![]() b) Mantık â?" Matematiksel: Bu tür zekaya sahip olan insanlar, ileri seviyede soyut düşünebilme, benzerlikler bulabilme, neden-sonuç ilişkileri kurabilme ve mantıksal çıkarımlar yapabilme gibi yeteneklere sahiptirler ![]() ![]() ?Olayların neden ve sonuçları hakkında çok soru sorar ![]() ?Yaşıtları ile kıyaslandığında soyut düşünebilme ve sebep-sonuç ilişkisi kurabilme kabiliyetleri yönünden gelişmiştir ![]() ?Matematik kaynaklı oyunlar oynamaktan zevk alır ![]() c) Şekil (Görsel) â?" Uzay (Uzamsal; Alansal): Bu zeka türüne sahip insanlarda gelişmiş gözlem yeteneğine rastlanır ![]() ![]() ![]() ?Sanat içerikli aktiviteleri sever ![]() ?Arkadaşlarına oranla daha çok hayal kurar ![]() ?Yaşına göre yüksek düzeyde beceri gerektiren resimleri çizer ![]() ?Renklere karşı çok duyarlıdır ![]() ?Resimli yayınlardan daha çok hoşlanır ![]() ?Elinde bulunan materyallere bir şeyler çizer ![]() ?Daha önce gittiği yerleri kolay hatırlar ![]() d) Müziksel â?" Ritmik: Bu zeka türüne sahip bir kişide ileri düzeyde ritm ve melodi duyarlılığı gözlenir, ayrıca müzik aletlerine ve farklı seslere de ilgileri yoğundur ![]() ![]() ?Şarkıların melodilerini çok iyi hatırlar ![]() ?Konuşurken veya hareket ederken elleri ve ayakları ile ritim tutar ![]() ?Farkına varmadan kendi kendine mırıldanır ![]() e) Bedensel â?" Kinestetik: Bu zeka türüne sahip insanlar fiziksel özelliklerini en ileri derecede kullanabilme potansiyeline sahiptir ![]() ![]() ![]() ?Duygularını belirgin olarak vücut diliyle ifade eder ![]() ?El becerileri iyidir ![]() ?İnsanlara, canlı ve cansız varlıklara dokunmaktan hoşlanır ![]() ?Bir veya birden fazla sportif faaliyetlerde başarılıdır ![]() ?Bir yerde uzun süre kaldığında hareket etmeye, kımıldamaya veya ritim tutmaya başlar; yerinde duramaz ![]() f) Kişilerarası â?" Sosyal: Bu zeka türüne sahip insanlar, diğer insanları çok kolay bir şekilde algılama ve anlama yeteneğine sahiptirler ![]() ![]() ![]() ?Arkadaşları ya da akran grupları içinde sosyalleşir ![]() ?Grup içerisinde doğal bir lider görünümündedir ![]() g) Kişiye dönük (İçsel ; Özedönük): İçsel zeka türüne sahip bir kişide kendini tanıma kavramı oldukça gelişmiştir ![]() ![]() ![]() ?Yalnız oynamaya veya ders çalışmaya bırakıldığında daha başarılıdır ?Kendine olan güveni fazladır ![]() h) Doğa : Gardner geliştirmiş olduğu kuramına doğa zekası bölümünü 1996 yılında eklemiştir ![]() ![]() ?Hayvanlara ve onların özelliklerine karşı çok meraklıdır ![]() ?Açık havada olmaktan hoşlanır ![]() ?Bahçede bitkilerle uğraşmaktan hoşlanır ![]() İDİL SEDA AK Kaynak: Bebek |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|