![]() |
Utangaçlik Ve İnsanoğlu!!! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Utangaçlik Ve İnsanoğlu!!!UTANGAÇLIK * Hepimiz bir şeylerden bir zaman utanmışızdır ![]() ![]() * oluşturmadıysa, ne güzel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin utangaç bir bebek annesinin eteğine yapışır, onun arkasına saklanır yada başını babasının omzuna gömerse, aman ne kadar tatlı deriz ![]() ![]() Özlem lisedeyken sadece bir iki arkadaşı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özlem, Kemal, Uğur, Sibel ve sayısı milyonları bulan diğerleri arasındaki ortak özellik bu insanların hepsinin de utangaç insanlar olmalarıdır ![]() * Utangaçlık o kadar yaygındır ki, utangaçlıktan söz edilirken psikolojinin soğuk algınlığı terimi sık olarak kullanılır ![]() * UTANGAÇLIĞIN NELERLE İLİŞKİSİ VAR? Sosyal Kaygı: utangaçlık iç içe yaşanan yoğun ve rahatsız edici bir duygudur ![]() ![]() ![]() ![]() · * * * * * * * Kendimi aptal durumuna düşüreceğim, · * * * * * * * Söyleyecek hiçbir şey bulamayacağım, donup kalacağım, · * * * * * * * Eğer ağzımı açarsam sesim bir tuhaf çıkacak, · * * * * * * * Kalbim fena halde çarpıyor, ya kalp krizi geçirirsem, · * * * * * * * Çok tuhaf görünüyor olmalıyım, · * * * * * * * Bir kaçabilsem, · * * * * * * * Kendimi kontrol edemeyeceğim, · * * * * * * * Kızaracağım, titreyeceğim ![]() * Önemli olan bu düşüncelerin gerçekçi algılar üzerine oturtulmamış, tam tersi, mantık dışı bir korkuya temellendirilmiş olmalarıdır ![]() ![]() * Utangaçlık sorunu olan kişilerin mantık dışı 4 temel inançları şunlardır: 1 ![]() Bir sosyal toplantıda uzun süre durup beklerseniz, iyi bir şey olur ![]() Bu inanç sohbet başlatmak korkusuyla geliştirilir ![]() ![]() 2 ![]() Diğer insanlar sosyal etkinliklere davet edildikleri için şanslıdır ![]() Çok yanlış ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Nerede olursam olayım sosyalleşebilme olanağım hep aynı olacaktır ![]() Bu çaba göstermemek için başka bir bahanedir ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Biri bana karşı ilgisiz görünüyorsa o kesinlikle beni sevmiyordur ve hiçbir zaman sevmeyecektir ![]() Bu inanç boş yere kendinizi insanlardan çekmenize ve yalnızlık hissetmenize yol açar ![]() ![]() ![]() * Halbuki utangaç olan insanlar bu mantık dışı inançlarının yerine gerçekçi olan inançlar koyabilseler utangaçlıklarını yenme konusunda güzel bir başlangıç yapmış olurlar ![]() · * * * * * * * Sosyal bir ortama girince herkes biraz kaygı yaşar, bu nedenle bir şeyleri başlatmadan önce tamamen rahatlamayı bekleyemem ![]() · * * * * * * * Olmadığım biri gibi davranmama gerek yok ![]() ![]() · * * * * * * * Başkalarının beni çok acımasız eleştireceğini düşünüyorum ![]() ![]() · * * * * * * * Sosyal becerileri çok gelişmiş kişiler de her zaman % 100 başarılı değiller ![]() ![]() Sosyal kaygı utangaç olmayan insanlar tarafından da yaşanır ![]() * kısır döngüye girmezler ![]() * sorunu olanlar bu kaygıyı kendi kişiliklerinin bir parçası olarak görürler ![]() ![]() Bu yorumlama farklılığı utangaç olmayan kişilerin kendilerine güvenlerinin daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır ![]() ![]() Genelde utangaçlık sorunu olan kişilerde sosyal beceri eksikliği bulunmaktadır ![]() * öğrenememişlerdir ![]() Örneğin bir karşılaşma yada tanışma anında ne yapacaklarını, bir sohbeti nasıl başlatacaklarını, sürdüreceklerini ve nasıl vedalaşacaklarını bilmezler ![]() ![]() ![]() ![]() Utangaç bir insanın düşünce süreci, çektiği acılar ve utanma duygusunu azaltmaya odaklanır ![]() Anfide ön sıralarda yer bulabilmek için her gün erkenden okula geliyorum ![]() ![]() Utangaç bir insanın en belirgin özelliği, aşırı sıkılganlık, kendisiyle aşırı * biçimde ilgilenmek ve başkalarının kendileri hakkındaki aşırıya varan kaygılardır · * * * * * * * İyi bir izlenim bıraktım mı? · * * * * * * * Benden hoşlandılar mı? · * * * * * * * Aptalca bir şey söyler miyim, acaba? · * * * * * * * Kıyafetim iyi mi? · * * * * * * * Ya söyleyecek bir şey bulamazsam? Utangaç insanlar düşüncelerini olumsuz bir şekilde kendilerine çevirdiklerinde ise odaklandıkları şeyler şunlardır · * * * * * * * Ben görgüsüzün tekiyim · * * * * * * * Aptal ve sorumsuzum · * * * * * * * Berbat görünüyorum * Utangaç insanların potansiyel olarak utanacakları durumlardan mümkün olduğunca kaçınarak, kaygılarla başa çıkmaları çok yaygındır ![]() ![]() * sizi kabullenmeye hazır bireyler tarafından yavaş yavaş reddedilmeye başlarsınız ![]() ![]() Belli durumlara karşı duyulan kaygının derecesi insandan insana değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa Emel, yeni biriyle tanıştığında Cem e göre daha az rahatsız olmaktadır ![]() * * kendisini çok kötü hissetmektedir ![]() ![]() Size hiç de yabancı gelmeyecek bir senaryo canlandırın hemen herkes öğretmenin yada bir toplantıyı yöneten kişinin gruptaki diğer insanlara dönüp neşe içinde evet şimdi birbirimizi tanıyalım, lütfen ayağa kalkın, adınızı söyleyin ve kısaca kendinizden söz edin ![]() ![]() Hayır! Olamaz böyle bir şey! Utangaç bir insan hemen oradan kaçıp kurtulmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() * acaba yine yüzüm kızaracak mı? , yine kafamın içi boşalacak , kesinlikle ya kekelemeye başlayacağım yada dilim tutulacak bir anda bunlar onları kontrol altına alır ve duydukları kaygı giderek artar ![]() ![]() * Utangaç insanların ortak yönleri çoktur: · * * * * * * * Düşük benlik saygısı · * * * * * * * Duygularını başkalarına etkin bir biçimde iletememe · * * * * * * * Dış görünüm yada zeka konusunda kaygı duyma · * * * * * * * Sosyal konularda beceriksizlik · * * * * * * * Kendini iyi ifade edememe Benlik saygınız sizin kendinize verdiğiniz değerin derecesinin göstergesidir ![]() ![]() * * olmaması ise kötü bir düşmandır ![]() * Azalmış benlik saygısını en yaygın belirtileri · * * * * * * * Eleştirilere karşı aşırı duyarlılık · * * * * * * * Başkalarının sürekli olarak sizi yüreklendirmesine duyulan gereksinim · * * * * * * * Özür dilemede aşırıya kaçma · * * * * * * * Başkalarını eleştirilerinizde aşırıya kaçma · * * * * * * * Yetersizlik duygusunu kapatmak için aşırıya varan övünme * Utangaçlık ve benlik saygısının düşüklüğü hep bir arada bulunur ![]() ![]() ![]() Utangaç insanlarda benlik saygısının düşük olmasının nedenlerinden biri, bu insanların ortak bir eğilimi olan her konuda mükemmel olmanın gerekliliğine duydukları inançtır ![]() ![]() ![]() Mükemmeli aramak güzel bir şeydir, ama mükemmele ulaşmak mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes sizi sevmeyebilir yada her yaptığınızı onaylamayabilir, ne kaybedersiniz? Emin olun sizi seven ve davranışlarınızı onaylayan insanlar da vardır ![]() ![]() ![]() * * Elbette hayır! Eğer birisi giysilerinizi, saçınızın şeklini, davranışlarınızı, fikirlerinizi yada düşüncelerinizi onaylamazsa sakın kaygılanmayın ![]() ![]() ![]() * Evet, sanırım utangaçlık konusunda bir fikir edindik ![]() ![]() * Psikolojik Danışman Sedat KAVAL |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|