Teke Yöresi Halk Oyunları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Teke Yöresi Halk Oyunlarıyörede 9/4’lük ölçüde oynanan , zeybek olarak adlandırılan oyunlar; • alyazma zeybeği ( erkekler ve kadınlar tarafından oynanır ) • avşar zeybeği ( erkekler tarafından oynanır ) • bas bas zeybeği ( erkek yada erkek-kadın karma oynanır ) • toros zeybeği ( erkekler tarafından oynanır ) • oba zeybeği ( erkekler tarafından oynanır ) • kazım zeybeği (erkekler tarafından oynanır ) yörede 9/8’lik ölçüde oynanan, zeybek olarak adlandırılan oyunlar; • serenler zeybeği ( erkekler tarafından oynanır) • hasbahçe zeybeği( erkekler tarafından oynanır) • desti doldurdum çaydan ( erkek yada erkek-kadın karma oynanır) • serik kıvrak zeybeği ( erkekler tarafından oynanır ) yörede 9/8’lik ölçüde oynanan, teke zeybekleri olarak adlandırılan oyunlar; * not: yörede teke zeybekleri, aynı adım yapısına sahip olup (kadın-erkek karma) genel olarak aşağıdaki oyun müzikleri ile oynanmaktadır ![]() • antalyanın mor üzümü • toronlar • gökte yıldız • karinom • haymanalı • şu dirmilin çalgısı • hükümet • yaylalarda gezersin • kozağacı zeybeği • oğlanın adı ali mülazım • cemilem • sarı zeybek • gel ayşem • mini mini metelik yörede 9/8’lik ölçüde oynanan kaşık oyunları; • osman efem ( erkek-kadın karma oynanır ) • osmanımın tesbihi ( kadın oyunu ) yörede 9/8’lik ölçüde oynanan kadın zeybekleri olarak adlandırılan oyunlar; • iğnem düştü • şişedeki gül yağı • gemideyim yörede 2/4’lük ölçüde oynanan , kadın oyunları olarak adlandırılan oyunlar; • bir taş attım darabaya ( kaşık ile de oynanır ) • kezban yenge • hanım zühra • tahtalıkta kalbur var • karamanlı • çek deveci • erik dalı • meşelidir enginde dağlar ( kaşık ile de oynanır ) • şu maşatın kızları ( kaşıkla oynanır ) • hayriye’ye mendil verdim yörede 9/16’lık ölçüde oynanan, teke zortlatması olarak adlandırılan oyunlar; *not: yörede teke zortlatması, aynı adım yapısına sahip olup (kadın-erkek karma) genel olarak aşağıdaki oyun müzikleri ile oynanmaktadır ![]() • antalyanın mor üzümü • yayla yolları • fatmana • dirmilcik • ilimon yar • gülsüm • ovalar • samas dağı • bostancı • dünürcüler • hadi gari • pampirin bacaları • ilimonum sulandı • yılana bak yılana • derenin başındayım * yörede gabardıç ( ötme de guguk ) oyunu 4/4’lük ölçüde ayrı ayrı yada kadın-erkek karma olarak oynanmaktadır
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|