![]() |
Karbonhidratların Zararları... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratların Zararları...Karbondioksit ve sudan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bolorganik molekülleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() karbonhidratların görevi 1) Canlı organizma için önemli bir yakıttır ![]() ![]() 2) Yakıt deposu olma rolüne ek olarak, karbonhidratlar bakteri, bitki ve hayvanlarda yapısal eleman olma rolline de sahiptir ![]() 3) Karbonhidratların en büyük rolü, özellikle basit şekerin yiyeceğe tat vermesidir ![]() 4) AntiketOjeniktirler ![]() ![]() ![]() 5) Su ve elektrolitlerin vücutta tutulmasını sağlarlar ![]() 6) Laksatif (rahatlatıcı) etkisi vardır ![]() 7) Kolesterol ve trigliserit metabolizmasında rol alır ![]() 8) Kan, glikoz ve insülin düzeyini kontrol ederler ![]() 9) Normal diyet alan, yetişkinlerde enerjinin %55-601 karbonhidratlardan sağlanmalıdır ![]() karbonhidratlar 3e eyrılır * basit karbonhidratlar basit şekerler= monosakkaritler; meyve şekeri ve benzeri gıdalar ![]() ![]() ![]() * birleşik karbonhidratlar birleşik şekerler= disakkaritler; çay şekeri, süt şekeri ve benzeri gıdalar ![]() ![]() * kompleks karbonhidratlar nişasta ve benzeri gıdalar ![]() ![]() ![]() ![]() Kompleks karbonhidratiar ve kaynakları, daha sağlıklı karbonhidratlardır ![]() ![]() ![]() Besinlerin glisemik İndeksi ve beslenmeye etkileri: Glisemik İndeks, besinlerdeki kan şekerini etkileme düzeyidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek Glisemik İndeksli Besinler * Patates, havuç, muz * Beyaz ekmek, beyaz pirinç, fasulye * Mısır, kuru üzüm, bal * Krakerler, cornflakes, müsli, çekilmiş yulaf düşük glisemik indeksli besinler * Elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, greyfurt * SÜt yoğurt, dondurma, yağsız peynir * Mercimek, bulgur, barbunya, kabuklu fasulye karbonhidrat çeşitleri A-MONOSAKKARiTLER (Basit Şekerler) 1- Glikoz (üzüm şekeri) 2- Fruktoz (meyve şekeri) 3- Galaktoz (6 karbonlu monosakkarit) B-DiSAKKARiTlER 1 - Sakkaröz (çay şekeri) 2- Laktoz (süt şekeri) 3- Maltoz (maıt şekeri) C-POLiSAKKARiTLER 1- Nişasta (bitkilerdeki depo karbonhidrat) 2- Glikojen (kas ve karaciğerdeki depo karbonhidrat) 3- Sellüloz (posa) GLİKOZ Vücutta serbest halde kanda bulunur (100 mL ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FRUKTOZ Meyve şekeridir ![]() ![]() SAKKAROZ Şeker pancarı ve şeker kamışında bulunur ![]() LAKTOZ İnsanların ve memeli hayvanlann sütünde bulunur ![]() NİŞASTA Bitkilerin tanelerinde, tohumlarında ve yumrularında depo edilmiş halde bulunan bir karbonhidrattır ![]() ![]() GLİKOJEN İnsan ve hayvan vücudundaki karbonhidratın depolanmış şeklidir ![]() ![]() SELÜLOZ Bitkisel yapıda yer alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|