![]() |
Renk Katkı Maddesi Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Renk Katkı Maddesi Nedir?Teknik olarak renk katkı maddesi bir gıdaya, ilaca, kozmetik ürünlere veya insan vücuduna uygulandığı veya ilave edildiği zaman renk açığa veren boya, pigment veya maddelere denir ![]() ABD`de kullanılan tüm renk katkı maddelerinin ayarlanmasından FDA sorumludur ![]() ![]() ![]() Gıdalarda kullanılmasından önceki bu onaylanma sürecinde renk katkı maddesinin güvenilirliği (sağlık açısından), kalitesi, dayanıklılık ve kararlılığı kontrol edilir ![]() ![]() Bir örnek FD&C Yellow No ![]() ![]() ![]() Mesela karamel rengi ticari olarak şeker ve diğer karbonhidratların ısıtılmasıyla sıkı kontrol edilmiş şartlarda elde edilir ve soslar, salçalar, fırıncılık ürünleri ve diğer gıdalarda kullanılır ![]() Renk katkı maddesinin belgelendirilebilir veya belgelendirmeden muaf olmasının genel anlamda onun güvenilirliği ile bir ilgisi yoktur ![]() Her iki tip renk katkı maddesi de gıdalarda kullanımına izin verilmeden önce aynı standart sıkı prosedüre maruz bırakılır ![]() ![]() ![]() Bu özelliklerinden dolayı da aynı etkiyi göstermesine karşın gıdaların içerisindeki miktarları daha düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() FDA tarafından onaylanmış dokuz adet belgelendirilen renk katkı maddesinden sekizi gıda üretiminde kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() Suda ve Yağda eriyen boyalar nedir? Onaylanabilir renk katkı maddeleri gıdaların içinde "dyes" (suda çözünen boya maddesi) veya "lakes ![]() ![]() Dye`lar su içinde çözünebilir ve toz, granül, sıvı veya diğer spesifik amaçlara uygun formlarda imal edilebilir ![]() ![]() ![]() Lake`ler dye`lardan daha dayanıklıdır ve sıvı ve katı yağ içeren gıdaların renklendirmesinde veya dye`ların çözünmesine yetecek derecede nem içermeyen gıdalarda kullanılması idealdir ![]() Tipik kullanım alanlarından bazıları şunlardır: Kaplanmış tabletler, tatlı ve kek karışımları, sert şekerlemeler ve sakızlar (7) ![]() Yağ yerine kullanılan maddeler nelerdir? Yağ yerine kullanılan maddeler karbonhidrat, protein veya yağ kökenli olabilirler ![]() Piyasaya sunulan ilk maddenin temel içeriği karbonhidrattır ![]() ![]() Yağ yerine kullanılan bu maddeler günümüzde sandviç gibi aperatif gıdalar, salata sosları, soğuk tatlılar, fırıncılık ürünleri (fırınlanmış gıdalar) ve şekerlemeler gibi oldukça değişik gıda türlerinde kullanılmaktadır ![]() ![]() Bunlardan iki tanesi GRAS "generally recognized as safe" (genel olarak güvenilir kabul edilen) olarak doğrulanmıştır ![]() ![]() ![]() Ayrılan parçalar da kolayca birbiri üzerinde yuvarlanarak tomarlaşırlar ![]() ![]() ![]() "E" numaraları ne anlama geliyor? 8000`in üzerinde gıda katkı maddesi bulunmaktadır ![]() ![]() Bir gıda katkı maddesinin Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımına müsaade edildi ise ona bir "E" numarası verilmiştir ![]() ![]() ![]() Bir Örnek: Monosodium glutamate (MSG)`ın numarası E621`dir ![]() "lezzet artırıcı olarak Monosodium glutamate (E621) kullanıldı" "lezzet artırıcı olarak Monosodium glutamate kullanıldı" "lezzet artırıcı olarak E621 kullanıldı" E numarası alan katkı maddelerinin sayısı sürekli değişmektedir ![]() ![]() Bir maddenin "E" numarasına sahip olması direkt olarak zararlı veya zararsız olduğu hakkında bilgi vermez ![]() ![]() Bundan başka INS (The International Numbering System) veya CAS (Chemical Abstract Service) Numarası gibi daha genel numaralandırma sistemleri de vardır ![]() Bir yılda ne kadar gıda katkı maddesi yiyoruz? Food Safety (Eagan Press) kitabının yazarı, gıda ve beslenme profesörü Julie Miller (the College of St ![]() ![]() Amerikalılar (şehir hayatı yaşayanlar da yaklaşık olarak benzer şekilde beslenmektedir ![]() ![]() Bu çok fazla bir miktardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|